UPDATE 20:10. Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv o interdicție comercială asupra unor bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline (73 de milioane de dolari), din cauza rolului pe care îl joacă Minskul în susținerea invaziei ruse din Ucraina, relatează CNN.
Anunțate luni de Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare (FCDO), noile sancțiuni economice, comerciale și de transport vor interzice importul de fier și oțel din Belarus, interzicând în același timp exportul de produse de rafinare a petrolului, componente tehnologice avansate și produse de lux.
Sancțiunile vor intra în vigoare marți și vor interzice, de asemenea, companiilor belaruse să emită datorii și titluri de valoare la Londra, potrivit FCDO.
„Regimul din Belarus a facilitat în mod activ invazia lui Putin, permițând Rusiei să folosească teritoriul său pentru a ataca Ucraina – lansând trupe și rachete de la graniță și lăsând avioanele rusești să zboare prin spațiul său aerian”, a transmis FCDO, într-un comunicat. „[Președintele bielorus Alexander] Lukașenko a susținut, de asemenea, în mod deschis narațiunea Kremlinului, susținând că Ucraina «provoacă Rusia» pentru a justifica invazia sângeroasă a lui Putin”, a adăugat FCDO.
Anterior, Regatul Unit a introdus taxe vamale pentru o serie de bunuri din Belarus și a sancționat mai mulți cetățeni și companii belaruse.
UPDATE 19:30. Reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”, a declarat luni Vladimir Zelenskiy în deschiderea Conferinţei Internaţionale de la Lugano, Elveţia, care urmează să traseze conturul redresării Ucrainei după război, relatează AFP.
„Reconstrucţia Ucrainei este sarcina comună a lumii democratice” şi „contribuţia cea mai importantă la pace în lume”, a declarat Zelenskiy într-un discurs difuzat prin videoconferinţă în faţa unor reprezentanţi ai ţărilor aliate cu Kievul şi ai multor instituţii internaţionale.
UPDATE 18:35. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, „oamenii legii au numărat în total peste 1.600 de cadavre neidentificate”, a declarat viceministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Katerina Pavlichenko, într-un interviu pentru Ukrinform. În regiunea Kiev, a adăugat ea, „au fost găsite un număr mare de cadavre arse în totalitate. Iar în această stare, nu se poate efectua nicio examinare. Ocupanţii le-au dat foc, pentru a ascunde urmele altor infracţiuni”.
UPDATE 18:00. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră, relatează EFE.
„Anumite încercări ale partenerilor noştri de a lega problema aprovizionării pieţei mondiale cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti de deblocarea porturilor ucrainene sunt menite să ascundă planurile lor de a aduce forţe navale NATO aici (în Marea Neagră) şi de a crea un mecanism de export de cereale care să fie controlat de Alianţa Nord-Atlantică”, a declarat el într-o conferinţă de presă.
Lavrov s-a declarat convins că un astfel de scenariu „nu se va întâmpla niciodată pentru că statele riverane Mării Negre înţeleg perfect ceea ce se întâmplă”.
UPDATE 16:46. Uniunea Europeană va crea o platformă pentru coordonarea acțiunilor de reconstrucție a Ucrainei după războiul cu Rusia, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de la Lugano.
Această platformă va fi utilizată pentru a determina amploarea pierderilor și nevoilor Ucrainei și asistența pe care UE o poate oferi.
„De la începutul războiului, Uniunea Europeană a mobilizat aproximativ 6,2 miliarde de euro în sprijin financiar. Și este gata să ofere mai mult. Ne vom implica în mare măsură în reconstrucția pe termen mediu și lung”, a promis șefa Comisiei Europene.
Adresându-se publicului în format online, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a spus că „restaurarea Ucrainei este sarcina comună a lumii democratice”.
UPDATE 16:06. Cosmonauții ruși care au fost lăudați la începutul războiului împotriva Ucrainei în februarie pentru că păreau să-și arate sprijinul față de vecinii lor invadați cu costume spațiale galbene și albastre, au fost fotografiați pe Stația Spațială Internațională (ISS) ținând steagul autoproclamatei Republici Populare Donețk și Republicii Populare Luhansk, fiind atașat un mesaj în care se spune că sărbătorește ceea ce agenția spațială rusă Roscosmos a numit „eliberarea” Luhansk-ului.
UPDATE 15:35. Ucraina și-a reînnoit invitația adresată Papei Francisc de a vizita țara și l-a îndemnat pe pontif să continue să se roage pentru poporul ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe ucrainean.
„Este timpul să adâncim conexiunile cu cei care își doresc sincer acest lucru. Reînnoim invitația adresată Papei Francisc de a vizita țara noastră și vă îndemnăm să vă rugați în continuare pentru poporul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, când a fost solicitat să comenteze un interviu acordat de Francis pentru Reuters.
Papa a spus în interviu că speră că va putea merge la Moscova și Kiev după o călătorie în Canada, ca parte a eforturilor de a pune capăt războiului din Ucraina.
UPDATE 15:08. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat președintelui Vladimir Putin despre controlul complet asupra Lisiceansk și „eliberarea” teritoriului autoproclamatei LNR. „Operațiunea militară specială” continuă, a spus Șoigu, transmite BBC.
Putin a răspuns spunând că generalii Lapin și Surovikin i-au prezentat deja propuneri de continuare a operațiunii în Ucraina. Astfel, el a confirmat concluziile Institutului pentru Studiul Războiului, care a raportat că „responsabilitatea pentru acțiunile tactice din regiunea Lisiceansk” este purtată de doi lideri militari de rang înalt. Din aceasta, experții au concluzionat că Putin acordă o mare importanță prinderii Lisicenskului și retragerii armatei ruse la granițele administrative ale regiunii Luhansk.
În plus, la o întâlnire cu Șoigu, Putin a spus că „unitățile care au luat parte la eliberarea LNR ar trebui să se odihnească, să-și sporească capacitățile de luptă”, iar formațiunile militare, inclusiv grupurile din Est și Vest, „ar trebui să-și îndeplinească sarcinile”, conform planului aprobat anterior.”
De asemenea, a acordat titlul de „Erou al Rusiei” comandantului grupului „Centru”, generalul colonel Alexander Lapin și comandantului adjunct al Armatei a 8-a a Districtului Militar de Sud, generalul-maior Esedulla Abachev.
UPDATE 13:55. Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic săptămâna trecută.
„Teritoriul (Insula Șerpilor) a fost returnat sub jurisdicția Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă.
O imagine din satelit cu Insula Șerpilor. Fotografie: Maxar Technologies/Reuters
UPDATE: 13:34. Numărul morților după bombardamentul de la Belgorod a crescut la 5 persoane - încă două au fost găsite ieri, toți din aceeași familie, a declarat o rudă a acestora pentru RIA Novosti.
Belgorod a fost lovit de atacuri aeriene în noaptea de 3 iulie, pe care guvernatorul regiunii le-a numit „o serie de zgomote puternice”.
Acestea sunt cele mai mari lovituri asupra orașului de la începutul războiului din Ucraina. Moscova și Kievul se acuză că s-au bombardat reciproc.
UPDATE 12:53. Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita pe omologul său american Joe Biden cu ocazia sărbătoririi zilei de luni a independenței SUA din cauza acțiunilor „neprietenoase” ale Washingtonului față de Moscova, a spus Kremlinul.
„Felicitările din acest an nu pot fi considerate potrivite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei tradiționale conferințe de presă.
„Politicile neprietenoase ale Statelor Unite sunt motivul”.
UPDATE 11:30. Șeful administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai, într-un interviu acordat pentru BBC, a spus că trupele ucrainene au părăsit Lisiceansk pentru a preveni încercuirea și a părăsi orașul fără pierderi.
„Armata noastră ar putea încă să țină orașul mult timp, dar acum Rusia are un avantaj uriaș în artilerie și muniție. Pur și simplu ar distruge orașul de departe, așa că n-avea rost să rămânem. Am fi înconjurați și ar trebui să stăm acolo în timp ce orașul era bombardat. De aceea, am hotărât să nu permitem încercuirea, pentru a nu încerca să ne retragem dintr-o dată. Am decis să ne retragem în poziții fortificate gata făcute mai la vest, să le ocupăm și de acolo să continuăm lupta împotriva armatei ruse. Drept urmare, toată lumea a plecat fără pierderi", a declarat Serghei Gaidai într-un interviu pentru BBC.
Potrivit acestuia, în timp ce unele unități ale trupelor ucrainene țineau linia la Lisiceansk, altele construiau noi fortificații în regiunea Donețk, iar acum trupele au plecat acolo.
„Personal, este greu și dureros pentru mine, dar acesta nu este un război pierdut. Aceasta este doar o bătălie pe care am pierdut-o. Trebuia să ne salvăm trupele, astfel încât, atunci când soseau suficiente arme furnizate de Vest, să putem conduce operațiuni normale și să contraatacăm”, a spus Gaidai.
Șeful administrației regiunii Luhansk spune că următorul obiectiv al rușilor este capturarea regiunii Donețk.
UPDATE 11:10. Autoproclamata Republică Populară Donețk, într-un mesaj pe Telegram, declară că, în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au bombardat 15 din cele 240 de așezări pe care spun că le controlează. Așa-zisele autorități susțin că „cinci persoane au fost ucise și alți 20 de civili au fost răniți”.
Rusia și Siria sunt singurele state membre ONU care recunosc Republica Populară Donețk ca o autoritate legitimă.
UPDATE 10:33. Forțele ucrainene s-au retras de la Lisiceansk, retrăgându-se probabil în poziții defensive pregătite. Ministerul rus al Apărării a anunțat că a finalizat încercuirea Lisiceanskului și a stabilit controlul deplin asupra orașului.
Luptele în și în afara orașului din regiunea Luhansk s-au intensificat, iar trupele ruse avansează, transmite BBC.
Orașul a fost ultima așezare mare rămasă în regiunea Luhansk sub control ucrainean. Acum, aproape sigur, atenția Rusiei se va îndrepta către capturarea regiunii Donețk, cea mai mare parte din care rămâne sub controlul forțelor ucrainene.
Lupta pentru Donbas a fost dură și epuizantă, iar acest lucru este puțin probabil să se schimbe în săptămânile următoare.
Invazia rusă continuă să aibă un impact devastator asupra sectorului agricol al Ucrainei. Războiul a perturbat grav lanțurile de aprovizionare cu semințe și îngrășăminte de care depind fermierii ucraineni. Blocada rusă de la Odesa continuă să restrângă serios exporturile de cereale din Ucraina. Din această cauză, exportul de produse agricole al Ucrainei în 2022 este puțin probabil să depășească 35% din total în 2021.
După ce s-a retras de pe Insula Șarpelui, un avanpost la Marea Neagră, Rusia a spus că acum revine Ucrainei să îmbunătățească situația cu exporturile de cereale. Cu toate acestea, interferența Rusiei în sectorul agricol al Ucrainei este cea care continuă să agraveze criza alimentară globală.
UPDATE 09:48. Aproximativ 8.000 de civili rămân în Severodonețk care este ocupat de ruși și aproximativ 10.000 în Lisiceansk recent ocupat, potrivit lui Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.
Pe Telegarm, Gaidai a spus „menținem apărarea unei mici părți din regiunea Luhansk, astfel încât armata noastră să aibă timp să construiască apărări”.
UPDATE 09:27. În raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei se spune că armata rusă „prin acțiuni de asalt încearcă să stabilească controlul asupra așezărilor Borogorodichnoye, Mazanovka și Dolyna”. Aceste sate sunt situate între orașul ocupat Izium din regiunea Harkiv și Slaviansk, care se află sub controlul autorităților ucrainene.
Armata ucraineană nu vorbește despre succesul unor astfel de încercări ale armatei ruse, limitându-se la mesajul că „luptele continuă”.
Ce mai raportează Statul Major ucrainean:
- În direcția Kramatorsk, armata rusă a efectuat pregătirea artileriei și a traversat Seversky Doneț, se fixează în zonele Lisiceansk și Belogorovka. (Anterior, armata ucraineană a confirmat rapoartele Ministerului rus al Apărării despre capturarea Lisiceansk).
- În direcția Donețk, „eforturile principale ale grupărilor inamice sunt concentrate pe împingerea treptată înapoi a forțelor de apărare pe linia Seversk – Fedorovka – Bakhmut”. Prin aceste așezări, situate pe aceeași linie paralelă cu granița regiunilor Donețk și Luhansk, trece autostrada. Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, armata rusă a preluat deja controlul asupra granițelor regiunii Luhansk.
- În direcția Harkiv, armata rusă încearcă să împiedice forțele armate ucrainene să treacă la ofensivă. „În direcția așezării Prudianka (situată între Harkiv și punctul de control Kazachya Lopan de la granița cu Rusia – n.red.), soldații ucraineni au sugrumat decisiv tentativa de asalt a inamicului”, se arată în raport.
- În direcțiile Yuzhnobuzh și Tauride, „principalele eforturi ale agresorului sunt concentrate pe încercările de a returna pozițiile pierdute în zonele așezărilor Ivanovka, Potemkino și Mirnoye și pentru a împiedica trupele noastre să efectueze operațiuni ofensive în regiunile Herson și Nikolaev.”, transmite Statul Major.
- Rusia a mutat 17 vagoane cu muniție la gara Kalanchak din Mirny (regiunea Herson).
„Unitățile de aviație și artilerie de rachete ucrainene, nu fără succes, continuă să tragă în depozitele de muniții și acumulările de forță de muncă și echipamente militare ale ocupanților ruși”, spun armata ucraineană.
UPDATE 08:30. Institutului American pentru Studierea Războiului (ISW), într-un nou raport, spune că după capturarea Lisiceansk-ului, trupele rusești, se pare, au ajuns la granițele regiunii Luhansk, deși încă nu controlează în totalitate regiunea.
Potrivit experților ISW, militari ruși au fost reperați pe 3 iulie în Belogorovka (un sat de lângă granița regiunii Donețk, lângă râul Seversky Doneț), ceea ce „indică retragerea trupelor ucrainene din așezările de la granița regiunii Luhansk, la vest de Lisiceansk”.
În 3 iulie, forțele ruse probabil nu au eliberat Lisiceansk și regiunea Luhansk, în ciuda declarațiilor (ministrului rus al apărării Serghei Șoigu). Ministerul rus al Apărării a spus că trupele ruse încă luptă la Lisiceansk pentru a învinge forțele ucrainene încercuite rămase acolo. Totuși, retragerea ucraineană înseamnă că armata rusă va finaliza aproape sigur operațiunea de curățare relativ rapid.
Institutul pentru Studiul Războiului evaluează perspectivele pentru acțiuni ulterioare ale armatei ruse după cum urmează: „Trupele ruse sunt probabil să lanseze o ofensivă împotriva Seversk (un oraș din regiunea Donețk pe drumul către Slaviansk și Kramatorsk), deși în schimb ele pot dezvolta atacuri mai grave asupra lui Bakhmut sau Slaviansk.Trupele ucrainene „vor continua probabil să lupte spre autostrada E40, care trece de la Slaviansk prin Bakhmut spre Debaltseve. Nu este încă clar dacă vor decide să organizeze o apărare în jurul Seversk”.
În regiunea Donețk însăși, trupele ruse „au efectuat un atac asupra așezărilor de la nord de Sloviansk, dar nu au cucerit niciun teritoriu nou în cursul zilei de 3 iulie”. Totodată, conform declarației Statului Major ucrainean, armata rusă folosește aici câteva instrumente pentru războiul electronic. Diverse surse confirmă că Sloviansk este bombardat masiv din partea armatei ruse.
Alte constatări de la Institutul American pentru Studiul Războiului:
- Pe 3 iulie, trupele ucrainene se pare că au folosit mai multe lansatoare de rachete HIMARS primite din Statele Unite pentru a lovi un depozit de muniție rusesc pe aerodromul Melitopol. Armata rusă nu a reușit să asigure niciun câștig teritorial la nord-vest de Harkiv. Potrivit unor surse ucrainene, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să respingă un atac asupra Prudianka (sat situat pe autostrada care duce la punctul cazac Lopan de la granița cu Rusia).
- Bombardarea infrastructurii civile și militare din Harkiv și așezărilor învecinate continuă. În direcția sud, forțele ruse continuă să se apere, încercând să contracareze contraofensiva ucraineană.
- Imaginile satelitare NASA confirmă declarațiile Statului Major ucrainean cu privire la loviturile sistematice cu rachete și artilerie asupra pozițiilor ucrainene, care sunt concepute pentru a opri avansul Forțelor Armate ucrainene. La rândul său, armata ucraineană raportează că a reușit să respingă recunoașterea în forță, pe care armata rusă a încercat să o efectueze în direcția Ivanovka (acest sat de la granița regiunilor Herson și Zaporojie ale Forțelor Armate ale Ucrainei a fost recent returnat în controlul acestuia).
- Potrivit administrației regionale Odesa, armata rusă colectează echipamente militare în centrul Hersonului și în satul Upper Rogachik din estul regiunii.
Pe 2 iulie, partizanii ucraineni au deraiat un tren blindat care livra muniție lângă Melitopol. Agenția de stat RIA Novosti a confirmat că trenul a deraiat, însă, potrivit acesteia, ar fi fost un accident.
UPDATE 07:57. Cancelarul german Olaf Scholz susţine, într-un interviu, că preşedintele rus Vladimir Putin a luat decizia de a invada Ucraina cu mult timp înainte, motiv pentru care are resurse de a continua războiul pe termen lung.
UPDATE 07:20. Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Liz Truss, va prezenta astăzi un plan de susţinere pentru a ajuta Ucraina pe termen lung şi a participa la reconstruirea ţării atunci când războiul cu Rusia se va încheia, potrivit AFP.
Într-o conferinţă despre reconstruirea Ucrainei la Lugano, în Elveţia, Truss va expune proiectele Marii Britanii pentru sprijinirea ţării pe termen scurt, prin intermediul ajutorului umanitar, dar şi pe termen lung pentru a relansa economia ucraineană oferind expertiza financiară şi economică britanică, a indicat ministerul său într-un comunicat. Londra va susţine în special reconstruirea oraşului şi a regiunii Kiev, la cererea preşedintelui Zelenskiy, indică Foreign Office.
REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie și 3 iulie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
