LIVE TEXT/ 105 zile de război în Ucraina. Întâlnirea între miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei, fără succes privind deschiderea unui coridor maritim pentru exportul cerealelor ucrainene

8 iunie 2022, 16:25 Ucraina 424
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 105-a zi de război după invazia Rusiei pe teritoriul său. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, într-un nou raport, informează că din 24 februarie, cel puțin 4.253 de civili au murit în Ucraina. Răniți - 5.141 persoane. Printre morți - 272 copii.

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Potrivit AIEA, nivelurile de radiații sunt normale.

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW), într-o analiză-rezumat a situației de pe front pentru 7 iunie, pe lângă repovestirea și rezumarea informațiilor din ucraineană, rusă și alte surse deschise, sugerează că rușii ar putea încerca să ajungă la Lîsîceansk dinspre sud - pentru a nu forța Seversky Donețul între Severodonețk și Lîsîceansk.

UPDATE 21:56. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunțat că s-a întâlnit la Kiev cu filantropul american Howard Buffet, fiul investitorului miliardar Warren Buffet, pentru a discuta despre eforturile de reconstrucție.

„Am discutat despre asistență care ar fi valoroasă pentru statul nostru. I-am oferit șansa de a se alătura proiectelor de refacere a sistemelor de irigare din regiunea Odesa, de sprijinire a oamenilor noștri de curățare a minelor”, a spus Zelenskiy într-un tweet.


UPDATE 21:19. Consilierul prezidențial ucrainean, Mihail Podolyak, a respins declarațiile fostei cancelare germane, Angela Merkel, care a insistat că nu a fost naivă în relațiile cu Vladimir Putin.

În primul ei interviu important de la demisia din funcția de cancelar în decembrie, Merkel a spus că nu are „de ce să-și ceară scuze”, în ciuda întâlnirii frecvente cu președintele rus în cei 16 ani la putere și susținând o abordare pragmatică, bazată pe comerț, față de Moscova.

Podolyak a criticat-o pe Merkel pentru că a adâncit dependența Europei de energia rusă, postând pe Twitter:

„Dacă cancelarul Merkel a știut întotdeauna că Rusia plănuiește un război și scopul lui Putin este să distrugă UE, atunci de ce (Germania) ar construi Nord Stream 2 (conducta)? El a spus că Merkel a „împins” Europa spre o dependență crescută de aprovizionarea cu energie a Rusiei”, a declarat oficialul ucrainean.

Podolyak a întrebat: De ce Germania trebuie să repare această greșeală acum?


UPDATE 20:27. Din rezumatul obișnuit de seară al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, rezultă că linia frontului nu s-a schimbat semnificativ în ultima zi, iar principalele ostilități continuă în regiunea Donețk.

În direcția Slaviansk, armata ucraineană „contracarează cu succes încercările inamicului de a îmbunătăți situația tactică în direcția orașului Slaviansk”, se arată în raport.

„Ocupanții își concentrează eforturile pe pregătirea pentru alte operațiuni ofensive. Inamicul a bombardat infrastructura civilă în zonele Svobodny, Adamovka, Dolina și Tatyanovka. A lansat un atac aerian asupra Slaviansk”, relatează Statul Major.

Trupele ucrainene relatează că armata ucraineană continuă să apere așezarea Dolgenkoye din districtul Iziumski din regiunea Harkiv, pe care armata rusă încearcă să o ia de mai bine de o lună.

În direcția Bakhmut, „apărătorii Ucrainei au provocat pierderi semnificative ocupanților ruși în forță de muncă și echipamente în timpul asaltului inamic de lângă Berestovoe”, relatează armata ucraineană.

Luptele pentru satul Berestovoye din regiunea Donețk pot indica faptul că armata rusă nu abandonează încercările de a prelua controlul asupra autostrăzii care leagă Bakhmut și Lîsîceansk, care rămâne sub control ucrainean, în regiunea Luhansk.

Lîsîceansk însuși, potrivit Statului Major General, împreună cu Severodonețk, bătăliile pentru control asupra cărora continuă, au fost bombardate pe tot parcursul zilei.

În regiunea Harkiv, trupele ruse nu au încercat să avanseze nicăieri, dar „și-au concentrat eforturile pe menținerea liniilor ocupate”, se arată în raport.


UPDATE 20:00. Peste șapte milioane de oameni au fugit din Ucraina de când trupele ruse au invadat țara pe 24 februarie, potrivit agenției ONU pentru refugiați.

Datele publicate astăzi arată că au fost înregistrate un total de 7.023.559 de treceri a frontierei de la începutul invaziei ruse.


UPDATE 19:13. Microsoft, cel mai mare producător de software din SUA, a declarat miercuri că își reduce semnificativ afacerile în Rusia, relatează Reuters. Potrivit unui reprezentant al companiei, Microsoft își va îndeplini obligațiile existente față de clienții ruși, dar va suspenda noile vânzări.

„Ca urmare a schimbărilor în perspectivele economice, am luat decizia de a reduce semnificativ operațiunile noastre în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Microsoft. Potrivit Bloomberg, această decizie poate afecta 400 de angajați ai biroului rus al companiei.

În martie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a scris o scrisoare președintelui Microsoft, Brad Smith, cu o propunere de a opri complet munca în Rusia. Apoi Microsoft a refuzat, spunând că vor continua să lucreze cu acele companii rusești care nu sunt supuse sancțiunilor internaționale.


UPDATE 18:38. Șeful administrației regionale Luhansk, Serghei Gaidai, a declarat într-un interviu că armata ucraineană „controlează doar periferia orașului Severodonețk”, iar luptele în oraș continuă. Cu toate acestea, potrivit lui, „nu există nicio amenințare de încercuire a forțelor noastre în regiunea Luhansk acum”.

Gaidai a declarat pentru RBC Ucraina că în urmă cu câteva zile, forțele speciale ucrainene „au curățat aproape jumătate din oraș”. La sfârșitul săptămânii trecute, șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk a raportat că forțele ucrainene au efectuat o contraofensivă cu succes și au preluat controlul a aproximativ 50% din Severodonețk.

„Când rușii și-au dat seama de acest lucru, pur și simplu au început să niveleze cu lovituri aeriene și artilerie. Nu are sens să stai într-o clădire mare și să aștepți până când totul este complet distrus”, a scris Gaidai miercuri după-amiază. „Dar luptele continuă, Severodonețk este apărat de noi, nu se poate spune că rușii controlează complet orașul. Și în viitorul apropiat, sper că acest lucru nu se va întâmpla”, a mai adăugat el.

Anterior, s-a raportat că zonele rezidențiale din Severodonețk sunt acum sub controlul armatei ruse, iar Forțele Armate ale Ucrainei continuă să protejeze zona industrială a orașului, unde, printre altele, uzina chimică Azot, se află cel mai mare producător de îngrășăminte minerale.

Potrivit experților militari, trupele ruse încearcă să încercuiască forțele ucrainene în zona Severodonețk și Lîsîceansk, dezvoltând o ofensivă din două părți.


UPDATE 18:06. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că peste 31.000 de soldați ruși au murit în Ucraina de la începutul invaziei din februarie. Zelenskiy a adăugat că războiul costă forțele armate ale Rusiei „300 de vieți pe zi” și va atinge în curând un nivel care ar fi inacceptabil pentru Moscova.


UPDATE 17:47. O întâlnire a miniștrilor de externe ai Rusiei și Turciei a avut loc miercuri la Ankara. Nu au existat progrese, dar părțile și-au declarat disponibilitatea de a discuta despre crearea unui „coridor de cereale” la discuțiile de la Istanbul - cu participarea ONU, Turcia, Ucraina și Rusia. Deminarea porturilor ucrainene este necesară pentru exportul de cereale. Kievul cere garanții că armata rusă nu va folosi acest lucru în scopuri militare, informează BBC.

Organizațiile internaționale și țările occidentale consideră o amenințare reală de foamete în unele regiuni ale lumii din cauza crizei cu aprovizionarea cu cereale ucrainene. Ucraina acuză Rusia că încercă să fure cerealele. Președintele rus a declarat săptămâna trecută că nu există „nicio problemă” cu exporturile de cereale din Ucraina.


UPDATE 17:23. Ucraina și Rusia au predat fiecare cadavrele a 50 dintre soldații lor decedați într-un schimb care a inclus 37 de soldați ucraineni uciși la oțelăria Azovstal din Mariupol, a confirmat Ministerul ucrainean pentru reintegrare.

Reuters relatează că, într-o declarație pe site, ministerul a spus că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, adăugând că astfel de schimburi vor continua.


UPDATE 17:10. Canada a extins lista de sancțiuni împotriva Rusiei.

Cooperarea cu companiile rusești de petrol și gaze și chimice a căzut sub noua interdicție.

Sancțiunile impun interzicerea a 28 de tipuri de activități, inclusiv servicii de construcții, transport, calculatoare, contabilitate și consultanță.


UPDATE 16.31. Cancelarul german Olaf Scholz și președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy au convenit „să facă totul” pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, pe măsură ce preocupările cresc în legătură cu o criză alimentară globală, scrie CNN.

În timpul unei convorbiri telefonice de miercuri, Scholz l-a informat pe liderul ucrainean cu privire la convorbirile sale cu președintele rus Vladimir Putin și cu președintele francez Emmanuel Macron pe 28 mai, potrivit unui comunicat al Cancelariei germane.

„De asemenea, cancelarul și președintele ucrainean au făcut un schimb de opinii asupra situației militare și umanitare actuale din Ucraina. Au convenit că trebuie făcut totul pentru a permite exportul de cereale din Ucraina, în special pe mare”, potrivit Cancelariei.

Apelul liderilor vine în momentul în care miniștrii de externe turci și ruși s-au întâlnit miercuri la Ankara pentru a discuta problemele legate de exporturile de cereale din Ucraina.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenskiy a spus că a ridicat problema „respectării de către Rusia a regulilor internaționale de tratare a prizonierilor de război” cu Scholz. El a subliniat, de asemenea, importanța deciziilor privind integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană.


UPDATE 16.10. Ucraina a înaintat justiţiei încă opt dosare privind comiterea unor crime de război, în afară de cele trei cazuri în care au fost decise sentinţe contra unor soldaţi ruşi, a anunţat miercuri procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Până în prezent, Ucraina a deschis peste 16.000 de anchete asupra unor posibile crime de război comise în timpul invaziei ruse începute la 24 februarie.

„În fiecare zi vedem o creştere (a numărului investigaţiilor). Vorbim despre oameni care nu doar au venit în calitate de combatanţi militari, ci au venit şi să violeze, să ucidă civili, să jefuiască, să umilească şi tot aşa”, a spus Venediktova.


UPDATE 15.29. Ucraina refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forţele ruse ar putea exploata situaţia pentru a ataca oraşul, a arătat miercuri purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP.

Dacă minele ar fi eliminate, Rusia „va dori să atace; visează să paraşuteze trupe”, a spus oficialul într-un mesaj video pe Telegram.

„Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo”, a susţinut el.

UPDATE 15.00. Ucraina suferă „pierderi semnificative de forță umană, arme și echipamente militare” în regiunea estică Donbas, spun autoritățile ruse în cel mai recent raport al războiului.

Ministerul rus al Apărării susține că Ucraina a pierdut peste 300 de oameni, șase tancuri și alte vehicule în timpul cele de-a treia zi de luptă pentru orașul Svyatogorsk.

- Loviturile artileriei din regiunea Zaporojie au ucis încă 320 de „naționaliști” ucraineni;
- Încă două avioane ucrainene și un elicopter au fost doborâte în regiunea Nikolaev;
- Rachetele de înaltă precizie au lovit ținte, inclusiv fabrici și depozite de arme în apropiere de Harkiv.


UPDATE 14.07. Luxemburg a înghețat active în valoare de aproape 4,3 miliarde de euro.

Sancțiunile au vizat 90 de persoane fizice și aproximativ 1.100 de persoane juridice, scrie RTL - o rețea de radio franceză.

Restricțiile se aplică atât banilor din conturile bancare, cât și proprietății. Luxemburg este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene. Țara are o suprafață de 2.586 km2 și găzduiește 626.000 de oameni. Luxemburg este un important centru bancar internațional.


UPDATE 13.26. Ministrul rus de externe spune că speră că problemele legate de exporturile importante de cereale ale Ucrainei vor putea fi rezolvate - atâta timp cât Kievul deminează apele din jurul portului său. Serghei Lavrov susține că Rusia și-a făcut deja contribuția luând angajamentele necesare pentru ca navele să poată naviga în siguranță, potrivit BBC.

Declarațiile au fost făcute la o conferință de presă la Ankara în urma discuțiilor pe această temă cu Mevlut Cavusoglu, omologul său turc.

Cavusoglu - care a încercat să încheie o înțelegere pentru a debloca exporturile ucrainene de cereale - a descris discuțiile drept „bune”, potrivit agenției de presă Reuters.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume - dar invazia rusă a împiedicat-o să trimită provizii în străinătate.

Rusia neagă acuzațiile că acțiunile salear duce la o criză alimentară globală.


UPDATE 12.38. Aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodonețk, în estul Ucrainei, unde lupte aprigi au loc între armata ucraineană și cea rusă de mai multe zile scrie BBC.

Grupul include 200 de lucrători ai fabricii, se arată într-un comunicat emis în numele proprietarului fabricii.

Angajații au rămas la fața locului pentru a „proteja cât mai bine posibil ceea ce a mai rămas din substanțele chimice extrem de explozive ale fabricii”, se arată în comunicatul de presă.


UPDATE 12.34. Deschiderea unui coridor de securitate în Marea Neagră pentru exporturile agricole din Ucraina a fost discutată în această dimineață de ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său turc Mevlut Cavusoglu.


UPDATE 12.11. Pierderile armatei ruse de la începutul invaziei și până astăzi, 8 iunie:

📌 personal - aproximativ 31 500 (+140);
📌 tancuri ‒ 1393 (+3);
📌 vehicule blindate de luptă - 3429 (+13);
📌 sisteme de artilerie - 703 (+9);
📌 lansatoare multiple de rachete - 213 (+6);
📌 sisteme de luptă antiaeriană - 96;
📌 aeronave - 212;
📌 elicoptere - 178 (+1);
📌 drone - 559 (+6);
📌 rachete de croazieră - 125;
📌 corăbii / bărci / nave de război - 13;
📌 vehicule și rezervoare de combustibil - 2406 (+1);
📌 echipament special - 53.


UPDATE 11.46. Au fost publicate noi detalii privind cantitatea totală de arme și echipamente americane trimise în Ucraina de la începutul conflictului, la 24 februarie, relatează BBC.

Echipamente militare în valoare de peste 4 miliarde de dolari au fost oferite Ucrainei, iar o mare parte dintre acestea se află acum în țară. SUA este de departe cel mai mare contributor.

Printre armele donate se numără:

  • 6 500 de rachete antitanc Javelin
  • 20 000 de arme antiblindate ușoare
  • 1 400 de rachete sol-aer Stinger
  • 108 obuziere M777 cu 220.000 de proiectile
  • 4 sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS
  • 121 de drone de atac Phoenix Ghost și 700 de drone de atac Switchblade
  • 200 de transportoare blindate antipersonal
  • câteva sute de vehicule Humvee
  • 20 de elicoptere Mig-17 de fabricație sovietică
  • 7 200 de arme de foc cu cartușe de 50 m
  • 3 radare de contrabaterie AN/TPQ-36

Echipamentul ajunge în cea mai mare parte în Donbas, în est, unde se desfășoară cele mai grele lupte.


UPDATE 11.00. Procurorii ucraineni spun că au înregistrat peste 12.000 de presupuse crime de război care au implicat peste 600 de suspecți.

În acest sens, în Ucraina a fost lansată o „Carte a călăilor”, un sistem de adunare a dovezilor crimelor de război, despre care Kievul spune că au fost comise în timpul invaziei ruse, a declara președintele Vladimir Zelenskiy.


UPDATE 10.44. Agenția de presă Tass raportează o declarație a Ambasadei Rusiei în Statele Unite, care critică foarte mult transferul SUA de arme și provizii în Ucraina - susținând acțiunea drept una „iresponsabilă”.

„Administrația Biden demonstrează, de asemenea, iresponsabilitate în ceea ce privește transferul sistemelor de artilerie cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Riscul principal este o escaladare a conflictului dacă forțele armate ale Ucrainei folosesc aceste sisteme pentru a lovi teritoriul Federației Ruse. Acest lucru este plin de consecințe imprevizibile. În plus, Washingtonul ignoră amenințarea evidentă a punerii armelor moderne de înaltă precizie în mâinile naționaliștilor radicali, teroriștilor și formațiunilor de bandiți nu numai pe teritoriul Ucrainei, ci și în străinătate”.


UPDATE 10.15. Consiliul de administraţie al Băncii Mondiale a aprobat marţi o finanţare suplimentară de 1,49 miliarde de dolari pentru Ucraina pentru a ajuta guvernul să plătească salariile funcţionarilor publici şi asistenţilor sociali, relatează AFP și Agerpres.

Această nouă finanţare creşte ajutorul Băncii Mondiale la peste patru miliarde de dolari. Pe 8 martie instituţia a aprobat un ajutor de trei miliarde cu o debursare imediată de 489 de milioane de dolari.

UPDATE 09.25. În dimineața zilei de 8 iunie, numărul oficial al victimelor în rândul copiilor nu s-a schimbat. Până acum, 263 de minori au decedar, iar numărul răniților a crescut la 478.

Aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 190, regiunea Harkov - 122, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Lugansk - 53, regiunea Herson - 52, regiunea Mykolaiv - 47, regiunea Zaporizhia - 30, regiunea Sumy - 17, orașul Kiev - 16, regiunea Zhytomyr - 15.

1958 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor, iar 186 dintre ele au fost complet distruse.


UPDATE 08:42. Șeful administrației regiunii Luhansk, Serghei Gaidai, într-o postare pe Telegram, scrie că un localnic a fost ucis sub bombardament în centrul orașului Lîsîceansk cu o zi înainte, iar o femeie care a fost rănită a fost evacuată în vestul țării, în Cernăuţi.

Gaidai nu relatează nimic nou despre situația de pe front, ci doar copiază sau parafrazează fraze individuale din rezumatul Statului Major ucrainean.

Despre situația din Severodonețk, vecină cu Lîsîchansk, el scrie doar că acolo sunt lupte, iar ucrainenii „ripostează” și „rețin asaltul”.


UPDATE 08:05. Nu au existat progrese vizibile în prima linie în ultima zi, după presupusa pierdere a Svyatogorsk și a capului de pod adiacent de pe malul nordic al râului Seversky Doneţ, anunță Statului Major ucrainean.

Despre zonele cheie, Statul Major susține că luptele continuă în Severodonețk, în timp ce încercările nereușite ale rușilor de a ocupa Toșkovka și Ustinovka și de a se muta la nord de la acestea la Lîsîceansk-Severodonețk continuă.

Armata rusă continuă să bombardeze satele de pe importanta autostradă Bakhmut-Lîsîceansk la nord de Bakhmut - Berestovoe, Belogorovka, Yakovlevka și altele (acest lucru, probabil, înseamnă că rușii nu au intrat încă pe autostradă și nu au capturat-o complet).

În alte sectoare ale frontului, bombardamentele și atacurile continuă, în zona Izium și Donețk - foarte intense.


UPDATE 07:21. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, într-un mesaj video de marți seara, a anunțat, printre altele, lansarea săptămâna viitoare a „Cartea călăilor” – o colecție de informații despre crimele armatei ruse din Ucraina. Potrivit lui Zelenskiy, „Cartea călăilor” este „un sistem de informații care va colecta date confirmate despre crimele de război și criminalii armatei ruse”.

„Acestea sunt fapte specifice despre anumite persoane care se fac vinovate de anumite crime crude împotriva ucrainenilor”, a spus președintele Ucrainei, adăugând că nu vor fi doar executori direcți, ci și comandanții lor - „cei care au dat ordine, cei care posibil tot ce au făcut în Bucha, Mariupol, în toate orașele și comunitățile noastre în care au ajuns.”

Rusia, în ciuda abundentelor dovezi clare privind crimele, violența împotriva civililor și bombardarea fără discernământ asupra așezărilor, neagă constant că armata sa comite crime în Ucraina.


UPDATE 07:15. Serviciile de informații militare ucrainene au anunțat marți că Ucraina a primit 210 cadavre ale apărătorilor morți ai lui Mariupol.

„Până în prezent, am reușit să returnăm 210 dintre soldații noștri (morți). Cei mai mulți dintre ei sunt apărătorii eroici ai Azovstal”, se arată într- declarație a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării ucrainean.

La sfârșitul săptămânii trecute, Ucraina a anunțat un schimb cu Rusia al cadavrelor soldaților - 160 pentru 160 de cadavre. Luni, o purtătoare de cuvânt a Regimentului Azov (declarat organizație extremistă în Rusia) a precizat că 52 dintre cei 160 de morți erau luptătorii lor.


UPDATE 07:10. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, într-un nou raport, raportează că din 24 februarie, cel puțin 4.253 de civili au murit în Ucraina. Răniți - 5.141 persoane. Printre morți - 272 copii.

În teritoriile aflate sub controlul autoproclamatelor DNR și LNR, 152 de persoane au murit, potrivit estimărilor ONU. Restul de 4.001 de oameni se află în teritoriile aflate sub controlul Ucrainei.

ONU în fiecare raport subliniază că, de fapt, victimele civile sunt probabil să fie mult mai mari, deoarece aceste date sunt extrem de incomplete: accesul la teritoriile ocupate de Rusia este limitat și date exacte despre câți civili au murit, de exemplu, la Mariupol, ONU nu cunoaște.


UPDATE 07:07. Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Potrivit AIEA, nivelurile de radiații sunt normale, relatează Reuters.

„Majoritatea celor 39 de detectoare care trimit date din zona de excludere sunt acum vizibile pe harta IRMIS (Sistemul internațional de monitorizare a radiațiilor)", a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat citat de Reuters.


UPDATE 07:00. Agenția rusă TASS raportează, citând o sursă din organele de drept, că peste o mie dintre soldații ucraineni care s-au predat la Azovstal din Mariupol au fost transferați în Rusia, scrie BBC.

„Peste 1.000 de oameni din Azovstal au fost transferați în Rusia. Oamenii legii lucrează îndeaproape cu aceștia. În viitorul apropiat, după confruntări față în față cu un număr de prizonieri de război, ancheta intenționează să îi trimită și în Rusia”, își citează agenția interlocutorul.

TASS nu are nicio confirmare oficială a acestor informații; alte mass-media și surse nu au raportat nimic în această privință.

Ultimii apărători ai Mariupolului, apărând pe vastul teritoriu al uzinei Azovstal, după un lung asediu, s-au predat la jumătatea lunii mai. Potrivit părții ruse, aproape 2,5 mii de luptători s-au predat în total. Cei mai mulți dintre aceștia au fost inițial transferați în locuri de detenție de pe teritoriul autoproclamatei DNR. Ucraina se așteaptă să-i schimbe cu prizonieri de război ruși, în timp ce separatiștii și-au anunțat intenția de a-i judeca.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie și 7 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media