Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare cererea de aderare la NATO

17 mai 2022, 16:27 Externe 99
Vot, Parlamentul finlandez.  Sursa: Profimedia

Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare propunerea de a solicita aderarea la Alianța Nord-Atlantică Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă, scrie Digi24.

Finlanda urmează să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul NATO în zilele următoare, împreună cu Suedia.

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a semnat marți dimineața o cerere prin care declară că țara dorește aderarea la NATO.

Joi, președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Suediei, Magdelena Andersson, se vor întâlni, la Casa Albă, cu președintele SUA, Joe Biden, pentru a discuta despre aderarea celor două țări la NATO.

Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat luni că țara ar trebui să se alăture NATO împreună cu Finlanda vecină pentru a „a asigura siguranța poporului suedez”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea celor două țări nordice în NATO nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar extinderea militară în teritoriu „va provoca cu siguranță răspunsul nostru”.

Și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu creează probabil „o mare diferență", deoarece cele două țări participă de mult timp la exercițiile militare ale alianței.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media