Premier Energy a semnat contractul de procurare a energiei electrice cu S.A. „Energocom” pentru asigurarea volumului de 30 % de energie electrică

17 mai 2022, 14:56 Societate 52
Energie electrică.  Sursa: Procuratu Generală

ÎCS „Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 USD/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Compania motivează decizia ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70% și la 84,74 USD/MWh pentru 30% din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo.

De asemenea, „Premier Energy” spune că majorarea ar fi motivată de datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic.

Amintim că la 12 mai, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că prețul mediu estimat al electricității pentru luna mai este de 66,7 USD. Viceprim-ministrul a subliniat că „R. Moldova trebuie să își diversifice sursele de aprovizionare cu resurse energetice”, dar susține că „în perioada prin care trecem, face ca acest proces să fie complicat și plin de incertitudine.”

Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană, și a semnat la 29 aprilie anul curent un nou contract privind livrarea energiei electrice pentru o lună.

Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus anterior că guvernarea a dus tratative cu Ucraina pentru a identifica sursa a 30% din totalul energiei electrice necesare Republicii Moldova.

Potrivit autorităților, Chișinăul achită Cuciurganului în luna mai un preț de 59,5 de dolari pentru un MW/h, cu 6 dolari mai mare față de prețul vechi.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că licitaţia organizată de compania statului Energocom pentru achiziția energiei electrice a fost anulată, deoarece toți ofertanții care au participat la licitație au înaintat prețuri exorbitante, cea mai ieftină ofertă - 96,5 dolari pentru un MW/oră ar fi însemnat un tarif dublu la energie față de prețul actual și a fost respinsă.

Șefa Executivului a precizat că timp de o lună autoritățile vor avea răgaz de a găsi o soluție de durată, acceptabilă din punct de vedere a prețului.

Anterior, prim-ministra a dat asigurări că, deși prețul de achiziție a energiei electrice este mai mare, tarifele pentru consumatorii casnici pentru luna mai nu vor crește. La 1 aprilie au intrat deja în vigoare tarifele majorate la energia electrică. Acum consumatorii Premier Energy, adică cei din sudul și centrul țării, achită un tarif mai mare cu 66 de bani pentru un kWh, iar consumatorii din nordul țării achită cu 47 de bani mai mult, față de tariful din luna martie.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media