Ministra de Externe a Marii Britanii: R. Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardelor NATO”

21 mai 2022, 12:53 Externe 193
Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss .  Sursa: BBC

Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a dezvăluit că Regatul Unit a început discuțiile cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în țările mici, inclusiv Republica Moldova, pentru a le ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Într-un interviu pentru publicația britanică Telegraph, Truss a declarat că „Republica Moldova ar trebui să fie echipată conform standardelor NATO”.

Truss a spus că este clar că, în ciuda succesului limitat în Ucraina, președintele Vladimir Putin și-a păstrat „ambițiile de a crea o Rusie mai mare” și a adăugat că îmbunătățirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare ale Rusiei vor acoperi și „alte state vulnerabile precum Moldova”.

„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardelor NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat Liz Truss.

Întrebată dacă asta se datorează faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Republicii Moldova, Truss a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Declarațiile oficialei de la Londra vin după ce, săptămâna aceasta, Consilierul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Derek Chollet, a fost într-o vizită la Chișinău, când a confirmat deschiderea SUA de a susține în mod prioritar Republica Moldova, pe termen mediu și lung, oferind asistența necesară pentru accelerarea schimbărilor pe segmentele cheie în dezvoltarea staului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media