VIDEO/ „Toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”: Șeful IGP, despre legea semnată de guvernatoarea Irina Vlah ce „permite” utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe în UTA Găgăuzia

3 mai 2022, 11:39 Justiție 781
Viorel Cernăuțeanu.  Sursa: captură/privesc.eu

„Toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale” a asigurat conducerea Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, în contextul în care deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii, inițiativă deja semnată de bașcana Irina Vlah, deși Parlamentul de la Chișinău a aprobat interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”.

„Este legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova - actul de bază care este ca fundament pentru aplicabilitatea normelor de către polițiști. Eu nu o să dau aprecieri unui act aprobat de Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, pentru aceasta sunt alte autorități abilitate și competente, dar noi vom aplica exclusiv legea aprobată de Parlament. Atât timp cât se încalcă codul contravențional, aprobat de Parlament, da - toate persoanele vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale”.

Potrivit șefului IGP, până acum, peste 60 de persoane au încălcat legea care prevede interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe.

„Cetățenii au devenit destul de înțelegători și încearcă să se încadreze în cadrul legislativ. Până la ziua de astăzi au fost înregistrate în total peste 60 de cazuri cu privire la astfel de incidente, dintre care în jur de 50 au fost până la publicarea amendamentelor la codul contravențional în Monitorul Oficial”, a mai adăugat Cernăuțeanu.

Deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune, iar bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, deja a semnat resprectiva lege.

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că decizia Adunării Populare a Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal”. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos și susține că se poate sesiza direct instanța de contencios administrativ.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media