Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy va participa la summiturile G7 și NATO

16 iunie 2022, 08:44 Ucraina 73
Vladimir Zelenskiy .  Sursa: president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a confirmat că va participa la summiturile G7 și NATO. Nu este specificat în ce format va participa președintele ucrainean. Totodată, la acest eveniment, liderii NATO plănuiesc să convină asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina.

„Am acceptat cu recunoștință invitația partenerilor de a participa la evenimente internaționale cheie: de la cancelarul german Olaf Scholz - la summitul G7, de la secretarul general al NATO Jens Stoltenberg - la summitul NATO de la Madrid”, a scris Zelenskiy pe Twitter.


Summitul NATO va avea loc la sfârșitul lunii iunie. Nu este specificat în ce format va pa participa președintele Ucrainei.

Anterior, sa raportat că la acest eveniment, liderii NATO plănuiesc să convină asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina. Autoritățile ucrainene se așteaptă la decizii pozitive, scrie Hromadske.

Summitul NATO va aborda provocările actuale la adresa securității europene și euro-atlantice, în special consecințele războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, precum și modalitățile de transformare în continuare a Alianței.

Liderii aliați vor adopta un nou concept strategic NATO.

Autoritățile ucrainene au cerut în repetate rânduri NATO să îi furnizeze un plan de acțiune pentru aderarea la NATO. Ucraina și Georgia erau programate să primească planul la summitul Alianței de la București din 2008, dar declarația finală a întâlnirii era doar despre intenția NATO de a furniza un MAP ( Membership Action Plans - Plan de acțiune pentru membri).

Cu toate acestea, apropierea dintre Ucraina și Alianță a continuat. În 2018, NATO a recunoscut oficial intenția Ucrainei de a deveni membru cu drepturi depline al Alianței. În 2020, Ucraina a primit statutul de partener în cadrul Programului de capacități sporite al NATO.

Între timp, Ucraina subliniază că nu renunță la intențiile sale de a adera la NATO.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media