LIVE TEXT/ A 67-a zi de război în Ucraina. A început evacuarea civililor de la Azovstal. Zelenskiy: Ne întâlnim mâine la Zaporojie

1 mai 2022, 09:30 Ucraina 473
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Atacurile rușilor au continuat în ultimele 24 de ore în orașele din sud-estul Ucrainei, în regiunea Dnipro, dar și lângă Zaporojie și Donețk. Sâmbătă seara a fost bombardat aeroportul din Odesa și a fost avariată pista de decolare. În Mariupol, adjunctul comandantului batalionului Azov a transmis că ambele părți, rusă și ucraineană, au încetat focul în perimetrul uzinei Azovstal și a început evacuarea civililor, fiind evacuate 20 de persoane.

În același timp, Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a decis să închidă porturile maritime Berdiansk, Mariupol, Skadovsk și Herson până când aceste teritorii vor fi eliberate de ocupația rusă

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat în adresarea sa de sâmbătă seara că Rusia este slăbită, dar „ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara”. Liderul de la Kiev a îndemnat la continuarea luptelor și a spus că „Ucraina va fi liberă”.

UPDATE 18:35. Raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează despre situația din Ucraina de la ora 18:00:

- În direcțiile Volîn și Polissia, inamicul nu a luat măsuri active. Rămâne amenințarea cu rachete de pe teritoriul Belarusului, precum și provocări în zonele din apropierea frontierei de stat a Ucrainei.

- În direcția Severski, Federația Rusă a tras asupra pozițiilor ucrainene amplasate în localitatea Senkivka.

- În direcția Slobojanski ocupanții au atacat pozițiile Forțelor de Apărare din zonele așezărilor Uda și Prudianka. Ocupanții ruși au suferit pierderi și în zona satului Starî Saltiv.

- În direcția Izium, trupele ruse au încercat fără succes să lanseze o ofensivă, suferind pierderi de personal și echipamente.

- În direcțiile Donețk și Tavriya trupele ruse de ocupație au încercat să stabilească controlul deplin asupra așezărilor Rubijne și Popasna, dar fără succes. Au luat cu asalt zona Ozerne și Marinka fără succes. Forțele ruse au suferit și victime în așezările Vremivka și Zelene Pole.

- În direcția Iujnii Bug forțele ruse au luptat pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Herson și pentru a crea condiții favorabile pentru atacul asupra Nikolaev și Krivoi Rog.

- Principalele eforturi ale ocupanților s-au concentrat pe direcția Krivoi Rog. Au atacat pozițiile unităților defensive din districtele Tavriiiskii, Osokorivka, Trudoliubivka și Kniazivka.

- Armata rusă efectuează regrupări de divizii pe direcția Nikolaev.

- Ocupanții continuă să încerce să instaureze o așa-numită „putere” în teritoriile ocupate temporar. Statul Major face apel la cetățeni să continue rezistența totală.


UPDATE 18:20. Pentru soldații din Mariupol evacuarea civililor din Azovstal este o sarcină dificilă. Luptătorii speră și la evacuarea soldaților grav răniți: „Au nevoie de îngrijire adecvată, alimentație adecvată, calmante, bandaje. Vorbim despre ele, dar detaliile sunt necunoscute. Știm și sperăm că procesul nu s-a oprit și că negocierile continuă. Sperăm că vor fi luati.”, transmite Hromadske.

UPDATE 18:00. Operațiunea Organizației Națiunilor Unite de evacuare a civililor din oțelăria Azovstal din Mariupol este în curs de desfășurare, a confirmat duminică un purtător de cuvânt. Oficialii au ajuns sâmbătă la fabrică, iar exercițiul este coordonat cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Ucraina și Rusia. Nu sunt oferite informații suplimentare pentru a asigura siguranța persoanelor evacuate. Se crede că aproximativ 1.000 de persoane se află în acest complex industrial.UPDATE 17:50. Un pod din regiunea Kursk, la granița cu Ucraina, a fost afectat de o explozie. Guvernatorul regiunii Roman Starovoit a anunțat astăzi că în jurul orei 11:20, a fost descoperită „o prăbușire parțială a structurilor podului pe al 67-lea km al căii ferate Sudja-Sosnovîi Bor”. Abia mai târziu guvernatorul a recunoscut oficial incidentul drept o „diversiune”.

Linia de cale ferată era folosită pentru deplasarea trenurilor marfare.UPDATE 17:30. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy anunță că „evacuarea civililor de la Azovstal a început. Primul grup de aproximativ 100 de persoane este deja în drum spre teritoriul controlat (n. red. de forțele ucrainene). Ne întâlnim mâine la Zaporojie. Mulțumim echipei noastre! În prezent, ei, împreună cu reprezentanții ONU, lucrează la evacuarea restului civililor de pe teritoriul uzinei”.


UPDATE 17:00. Un nou incendiu a izbucnit în regiunea Belgorod din Rusia, situată în apropierea graniţei cu Ucraina, de această dată este vorba despre o facilitate militară. Guvernatorul regiunii, Viaceslav Gladkov, a declarat că nu se cunosc circumstanțele care au dus la incendiu și că cercetările sunt în curs pentru a stabili pagubele materiale produse și numărul victimelor. Sursele ucrainene vorbesc despre faptul că ar fi vorba de un depozit militar din localitatea Tamarovka.

UPDATE 14:55. Alte 40 de persoane au fost evacuate de la uzina metalurgică Azovstal din Mariupol, relateaza agențiile ruse de presă RIA Novosti și TASS.

Potrivit TASS, printre cei evacuați se numără opt copii și 14 femei. Oamenii au fost transportați în trei autobuze. RIA Novosti, la rândul său, a publicat un videoclip cu autobuzele care părăsesc zona asediată Azovstal.

Consiliul orașului Mariupol a anunțat anterior că prima evacuare a civililor spre Zaporojie a fost programată pentru ora 16:00. „Ne rugăm ca totul să meargă bine”.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că la 30 aprilie din Azovstal și din clădirile rezidențiale situate în apropierea uzinei au fost evacuate 46 de persoane.


UPDATE 13:20. Harta Războiului. Evoluția trupelor de la declanșarea invaziei de către Rusia.UPDATE 12:20. Oleg Sinegubov, guvernatorul din Harkiv, îi sfătuiește pe locuitorii regiunii din nord-estul Ucrainei să nu-și părăsească adăposturile în cursul zilei de duminică din cauza bombardamentelor intense din zonă. „În legătură cu bombardamentele intense, îndemnăm locuitorii din districtele de nord și de est ale Harkivului, în special Saltivka, să nu părăsească adăpostul în timpul zilei în lipsa unor urgențe”, a scris oficialul pe Telegram.UPDATE 12:15. Ministerul rus al Apărării a prezentat duminică propria versiune a atacurilor aeriene asupra Odesei. Ministerul a anunțat că armata rusă a distrus cu o zi în urmă o pistă și un hangar ale unui aerodrom de lângă Odesa unde, potrivit Moscovei, erau depozitate arme furnizate Ucrainei de alte țări.

Totodată, Rusia anunță că a doborât și două bombardiere ucrainene Su-24 deasupra Harkovului, oraș din nord-estul țării.


UPDATE 10:55. Un depozit de nintrați, îngrășăminte, folosite de fermieri, a fost atacat de ruși în aceatsă dimineață, în Nikolaev. Un nor gros și roșu s-a ridicat spre cerulu. Acum aerul este curat, a anunțat guvernatorul regiunii, Vitalii Kim.


UPDATE 11:20. Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy la Kiev. Liderul de la Kiev a făcut publice imagini de la sosirea lui Pelosi, împreună cu o delegație a Camerei.

„Vă vizităm pentru că vrem să vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți pentru libertate... luptați pentru noi toți. Suntem angajați să fim aici pentru dumneavoastră până a finalul bătăliei”, i-a spus Pelosi lui Zelenskiy, potrivit unei înregistrări video publicate de o jurnalistă the Guardian.

”Întâlnire cu președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi la Kiev. America este un lider în ce privește sprijinul puternic în lupta împotriva agresiunii rusești. Vă mulțumim pentru că ne ajutați să ne protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a țării”., a mai spus Zelenskiy.UPDATE 10:50. Noile informații ale Ministerului Apărării al Marii Britanii:

Rusia urmărește o ocupare pe termen lung a Hersonului prin instalarea unei administrații pro-ruse. Declarțaiile recente ale acestei administrații nerecunoscute prevăd „imposibilitatea” întoarcerii regiunii sub controlul Ucrainei, dar și trecerea la rubla rusească începând de astăzi. Pretinsul control asupra Hersonului și a legăturilor sale de transport va crește capacitatea Rusiei de a-și menține progresele militare în nord și în vest și de a îmbunătăți securitatea controlului asupra Crimeei.UPDATE 10:30. Biroul procurorului general al Ucrainei: 219 copii au fost uciși de la declanșarea războiului de către ruși, iar alți 404 au fost răniți. Bilanțul victimelor nu ia însă în calcul teritoriile care sunt sub ocupație rusă sau unde se derulează lupte.


UPDATE 10:00. Rezumatul informațiilor raportate de administrațiile regionale de la ora 8:00:

- Regiunea Zaporojie: Au avut loc lupte locale de-a lungul întregii linii de contact, bombardarea cu artilerie a pozițiilor militare ale soldaților ucraineni și cartiere pașnice ale satelor și a orașelor din regiune.

- Regiunea Dnipropetrovsk: Sirenele au sunat noaptea și dimineața. Un atac cu bombă a avut loc în localitatea Zelenodolsk, însă nimeni nu a fost rănit.

- Regiunea Harkiv: Noaptea în centrul regional a fost relativ calmă, au fost bombardamente izolate ale zonelor rezidențiale din est, nimeni nu a fost rănit.

În ultimele 24 de ore, au avut loc 9 incendii în oraș și în regiune, ca urmare a bombardamentelor ocupanților, inclusiv în districtul Izium, districtul Harkiv și districtul Ciuhuiv. Luptele continuă în Izium.

- Regiunea Luhansk: Rușii au deschis focul asupra zonelor rezidențiale ale orașelor și satelor din regiune de 19 ori în ultimele 24 de ore; Severodonețk și Lisichansk, Rubijne și Popasnianshina au rezistat bombardamentelor de artilerie.

Noaptea a avut loc un bombardament asupra Rubijne: un om a fost ucis și altul rănit. În Komishuvas (lângă Popasna) au fost distruse o clădire a consiliului sătesc, o școală și un bloc de apartamente. O conductă de gaz a fost întreruptă în Lisichansk.

- Donețk: Ostilități active de-a lungul liniei frontului. Ieri - 9 civili răniți, patru dintre ei copii. Dimineața a apărut vestea morții unui civil în Liman - a fost rănit aseară.

Rețeaua electrică a Administrației Militară Mariinski a fost întreruptă, lăsând orașul Krasnogorivka fără electricitate. Este în curs evacuarea civililor. Sâmbătă au fost evacuați 435 de persoane.

- Regiunea Herson: exploziile și bombardamentele continuă în regiune. Situația din regiune rămâne dificilă.


UPDATE 08:45. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit despre reconstrucția Ucrainei în cel mai recent mesaj adresat cetățenilor țării sale. Liderul de la Kiev a anunțat că 69% din așezările de unde s-au retras soldații ruși au acum din nou „autonomie locală cu drepturi depline”, relatează CNN. „Facem totul pentru a reveni la viața normală în partea dezocupată a Ucrainei noastre”, a dat asigurări președintele ucrainean, adăugând că în 93% dintre localitățile eliberate au început să lucreze reprezentanții organizațiilor umanitare. Totodată, Zelenskiy a precizat că are loc deminarea teritoriului eliberat. ”În fiecare zi, câteva zeci de așezări sunt adăugate pe lista celor în care deminarea a fost finalizată”, a mai spus președintele.


UPDATE 08:30. Ministerul rus al apărării a susținut că armata Ucrainei și-a atacat proprii civili din Herson, regiune din sud, a informat duminică dimineața agenția de presă rusă RIA. Ministerul a spus că forțele ucrainene au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir în satele Kiselivka și Shiroka Balka, și că există morți și răniți, însă nu a furnizat un bilanț al victimelor.

Ucraina nu a dat un răspuns imediat la acest raport.


UPDATE 08:20. Militarii ucraineni asediați de invadatorii ruși la Azovstal au confirmat, sâmbătă seară, că 20 de civili ucraineni au fost lăsați să părăsească oțelăria. Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a precizat că persoanele evacuate, femei și copii, au ajuns „într-un loc adecvat”.

Noi imagini din satelit arată uzina Azovstal distrusă în mare parte după bombardamentele rușilor.UPDATE 0810. Fermierii din Melitopol, regiunea Zaporojie, se plâng că ocupanții le cer să vândă cereale la jumătate din preț. Pentru cei care refuză o astfel de cooperare, boabele sunt luate cu forța, sub amenințarea mitralierelor. Ministerul Politicii Agrare al Ucrainei a informat că primit recent mai multe plângeri de la fermierii din teritoriile ocupate temporar, potrivit cărora ocupanții ruși le fură cerealele, transmite Hromadske.


UPDATE 08:00. Informațiile operative din această dimineață oferite de Statul Major General al Ucrainei:

- Ocupanții desfășoară operațiuni ofensive în direcțiile Izium - Barvinkove și Izium - Slaviansk.

- În direcțiile Donețk și Tavria, grupuri de trupe inamice desfășoară operațiuni active de-a lungul întregii linii de contact.

- În direcția Liman, inamicul înaintează în direcția lui Krîmka și Oleksandrivka.

- În direcția Popasna, ocupanții efectuează operațiuni de asalt în direcția Novotoșkivske - Orihove.

- În direcția Kurahiv, cu sprijinul artileriei, ocupanții încearcă să spargă apărarea unităților ucrainene în direcția Olenivka - Novomihailivka.

- În direcția Iujnii Bug, inamicul luptă pentru a ajunge la granițele administrative ale regiunii Herson și pentru a crea condiții favorabile pentru atacuri asupra orașelor Nikolaev și Krivoi Rog.

În ziua precedentă, apărarea antiaeriană a lovit nouă ținte aeriene: două avioane Su-25 și șapte drone.


UPDATE 07:50. Forțele armate ale Rusiei spun că au ucis 200 de militari ucraineni și au lovit 17 unități militare ucrainene cu rachete de înaltă precizie sâmbătă. De asemenea, a distrus un post de comandă și un depozit folosit pentru depozitarea rachetelor și artileriei. De asemenea, armata lui Vladimir Putin a informat că atacurile forțelor aeriene din timpul zilei de sâmbătă au distrus 23 de vehicule blindate, fără să menționeze despre nici un atac asupra aeroportului din Odesa.


UPDATE 07:45. Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a decis să închidă porturile maritime Berdiansk, Mariupol, Skadovsk și Herson până când aceste teritorii vor fi eliberate de ocupația rusă.

„Porturile maritime Berdyansk, Mariupol, Skadovsk, Herson sunt închise până la reluarea controlului asupra acestora. Decizia este cauzată de incapacitatea de a deservi navele și pasagerii, mărfurile, transportul și alte activități economice conexe, asigurând un nivel adecvat de siguranță a transportului maritim, respectarea tratatelor internaționale ale Ucrainei”, se arată în ordinul Ministerului ucrainean al Infrastructurii, citat de agenția de presă ucraineană, Hromadske.


UPDATE 07:30. Începând de astăzi, 1 mai, regiunea Herson, temporar ocupată de trupele ruse, va începe să utilizeze rubla rusească. Potrivit unui reprezentant al autointitulatei „administraţii civile-militare„ a regiunii, Kirill Stremousov, tranziția completă de la hrivne la rubla rusească ar dura între 4 și 5 luni.


UPDATE 07:20. În noaptea de 30 aprilie armata ucraineană a distrus o stație electronică de război rusă „Repellent-1”, instalată în regiunea Herson. O astfel de stație este utilizată pentru recunoașterea radio și suprimarea electronică a dronelor. Forțele ucrainene au lovit și ținte inamice de pe Insula Șerpilor. Au distrus trei tunuri antiaeriene rusești, sistemul de rachete antiaeriene Strela-10 și o mașină de comunicație - un server cu echipamente de telecomunicații, scrie Hromadske.


UPDATE 07:10. Aeroportul internațional din Odesa a fost atacat sâmbătă seara cu rachete de către armata rusă, iar în urma bombardării, pista de decolare și aterizare a avioanelor nu poate fi utilizată, fiind distrusă. Unele surse mass media scriu că aeroportul ar fi fost atacat cu trei rachete.


UPDATE 07:00. Circa 5,6 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul invaziei ruse. Cei mai mulți oameni au plecat în Polonia - mai mult de trei milioane. În același timp, circa 1,2 milioane dintre aceștia s-au întors în Ucraina, potrivit informației oferite de Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați din 29 aprilie.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie și 30 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media