VIDEO/ R. Moldova a completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană: „Am făcut un pas spre viitorul nostru european”

22 aprilie 2022, 11:05 Politică 263
Natalia Gavrilița și Janis Mazeiks.  Sursa: Replica Media

Republica Moldova a completat prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, la Președinție a avut loc vineri, 22 aprilie, ceremonia de transmitere a chestionarului completat către UE.

La eveniment au participat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu și ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mazeiks.

„Am convocat ședința de constituire a Comisiei pentru Integrare Europeană. Comisia întrunește reprezentanți ai mai multor autorități și care are menirea să coordoneze procesul de pregătire a aderării R. Moldova la UE. Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud astăzi din partea Guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar pe care l-am primit de Comisia Europeană acum 11 zile

UE este un proiect al bunăstării, democrației și al prosperității. R. Moldova este o țară mică și vulnerabilă, iar țara noastră va fi în siguranță în familia UE”,
a declarat președinta Sandu.

Totodată, premierul Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova „a făcut un pas spre un viitor european. Este un viitor pe care și l-au dorit cetățenii Republicii Moldova dintotdeauna. Am depus toată munca și efortul ca să demonstrăm Uniunii Europene că suntem gata să trecem dincolo de Acordul de Asociere și Acordul Aprofundat de Liber Schimb, care ne-au adus în ultimii ani beneficii importante. Suntem gata să mergem mai departe pe calea europeană și vrem să aducem Europa la noi acasă. Aceasta ar însemna nu doar finanțare și infrastructură, ci și o democrație veritabilă, valori europene și încrederea cetățenilor în stat și în instituțiile statului. Pentru aceasta lucrăm și spre aceasta tindem.

La acest chestionar a lucrat o echipă mare, pentru a oferi oamenilor o veste bună înaintea sărbătorilor de Paști. Vreau să mulțumesc acestor oameni, pentru care integrarea europeană este un proiect de țară. Cu o deosebită plăcere am transmis acest chestionar domnului ambasador al Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, și l-am asigurat că vom munci cu aceeași abnegație și la a doua parte a chestionarului, care trebuie să fie gata până la mijlocul lunii mai”, a menționat premierul R. Moldova Natalia Gavrilița.

Potrivit ambasadorului UE la Chișinău, prezentarea acestor răspunsuri „este doar primul pas într-un proces lung” și că UE așteaptă răspunsurile și pentru a doua parte a chestionarului.

„Doar 11 zile în urmă a fost înmânată prima parte a acestui chestionar şi iată că astăzi avem şi răspunsurile. Această viteză denotă determinarea autorităţilor şi întregului popor să facă tot posibilul de a aduce R. Moldova în familia europeană. Prezentarea acestor răspunsuri este doar primul pas într-un proces lung.

(...) Noi așteptăm cu mare nerăbdare să primim răspunsurile și pentru a doua parte a chestionarului. Aceste răspunsuri sunt necesare pentru formularea avizului Comisiei în lumina criteriilor de aderare. Așteptăm să colaborăm strâns pentru a face următorii pași în parcursul european”,
a menţionat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Janis Mazeiks.


„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media