Lituania a votat o lege similară cu a R. Moldova: Parlamentul lituanian a interzis litera „Z” și panglica Sf. Gheorghe, simbolurile agresiunii rusești în Ucraina

19 aprilie 2022, 21:33 UE 422
Flagul Lituaniei.  Sursa: www.espr2019.org

Parlamentul Lituaniei a votat, marți, interzicerea literei „Z” atunci când este folosită drept simbol de susținere al invaziei rusești din Ucraina și panglica Sfântului Gheorghe, un simbol militar rus, precum și alte simboluri care exprimă susținere pentru invazia rusă în Ucraina, scrie REUTERS.

Litera „Z” a devenit principalul simbol de susținere al atrocităților comise de ruși în Ucraina și a început să apară frecvent pe rețelele sociale, folosită fiind de susținătorii invaziei sângeroase lansate de Putin.

Vehiculele militare rusești sunt, de asemenea, însemnate cu acest simbol.

De asemenea, panglica Sfântului Gheorghe, un însemn militar rus introdus de țarina Ecaterina cea Mare, a devenit încă din 2014 un simbol adoptat de separatiștii pro-ruși.

Lituania a adăugat prevederile la o lege mai veche care interzice simboluri sovietice și naziste – „simbolurile regimurilor totalitare și autoritare, folosite în trecut și în prezent pentru a promova agresiunea militară, crime împotriva umanității și crime de război comise de acestea”.

Decizia lituanienilor vine după ce și Republica Moldova și Letonia au adoptat măsuri similare.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut, în martie, interzicerea universală a folosirii literei „Z” ca simbol, despre care a spus că semnifică „crimele de război ale Rusiei, orașele bombardate și miile de ucraineni uciși”.


Amintim că marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.

Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, un amendament la Codul Contravențional privind interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medaliilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.

La 12 aprilie, inițiativa a fost atacată la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au cerut controlul constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.

Deputații PAS au înaintat amendamentul în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.
Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media