Igor Grosu explică necesitatea prelungirii stării de urgență: ca să nu căutăm Parlamentul din vacanță

22 iunie 2022, 08:46 Politică 60
Igor Grosu la Parlament.  Sursa: Replica Media

Președintele Parlamentului explică necesitatea prelungirii stării de urgență cu încă 45 de zile prin incertitudinea generată de războiul din Ucraina. Igor Grosu spune că eventuale atacuri asupra regiunii Odessa ar putea crea noi valuri de refugiați care vor dori să se adăpostească în Republica Moldova sau să tranziteze țara, iar extinderea perioadei de urgență va oferi Guvernului pârghiile necesare pentru a lua decizii prompte, fără a fi necesară intervenția Parlamentului, transmite agenția de presă IPN.

„Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă în Ucraina. Analizăm foarte atent evoluțiile din Odesa, Nikolaev, este regiunea cea mai apropiată de noi. Marea majoritate a refugiaților din această regiune a venit la noi. Două milioane jumătate este populația Republicii Moldova, iar 2 milioane de oameni sunt în regiunea Odessa. Asta ca să ne imaginăm ce aflux de refugiați ar putea fi în situația în care lucrurile ar degenera. Nu trebuie să ne relaxăm. Cred că toată lumea lucidă la cap își dorește să se oprească ostilitățile și părțile beligerante să se așeze la masa tratativelor, dar asta nu depinde de noi, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Starea de urgență oferă Guvernului mai multe posibilități de a interveni repede. De a nu căuta Parlamentul care e prin vacanță, ci de a interveni prompt, în limitele mandatului pe care-l are”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

Șeful Legislativului spune că starea de urgență facilitează și negocierile directe ale contractelor de furnizare a energiei electrice, notează IPN.

„Nu va fi nimic ieșit din comun, decât ceea ce a fost până acum. Se solicită prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii iulie, vom urmări până atunci evoluțiile și vom lua o decizie. Starea de urgență este un instrument necesar, pentru că și în cazul electricității trebuie să negociem prelungirea contractelor pentru câte o lună. Joi o așteptăm pe prim-ministră să vină în Parlament să solicite prelungirea stării de urgență”, a mai spus președintele Parlamentului.

Grosu a adăugat că o eventuală prelungire a stării de urgență și după luna iulie, va fi decisă în funcție de evoluțiile războiului din Ucraina.

Amintim că marți, 21 iunie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să ceară Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 45 de zile din data de 24 iunie.

Potrivit unui Raport al CSE, necesitatea prelungirii stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media