Vladimir Zelenskiy: Lucrăm la soluții diplomatice pentru a salva soldații de la Azovstal

7 mai 2022, 10:34 Ucraina 88
persoane evacuate din Azovstal.  Sursa: Alexander Ermochenko/Reuters

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că „eforturile diplomatice” sunt în desfășurare pentru a salva luptătorii baricadați în oțelăria Azovstal din orașul Mariupol, după ce mai mulți civili au fost evacuați din uzina bombardată. Totuși, nu este clar câți luptători ucraineni au rămas în oțelărie.

„Apărătorii au promis să nu se predea. Oficialii ucraineni se tem că forțele ruse vor să-i lichideze până luni, la timp pentru comemorarea de către Moscova a victoriei fostei Uniuni Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial”, a declarat Zelenskiy.

„Sunt implicați intermediari influenți, state influente”, a adăugat liderul de la Kiev, dar nu a oferit alte detalii.

Vineri după-amiază, 50 de femei, copii și persoane în vârstă au fost evacuate, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, adăugând că operațiunea va continua sâmbătă. Partea rusă a încălcat în mod constant încetarea focului local, a spus ea, făcând evacuarea foarte lentă.

Rusia a confirmat numărul de evacuați și a spus: „Operațiunea umanitară de la Azovstal va continua pe 7 mai”. Primarul orașului a estimat la începutul acestei săptămâni că 200 de oameni au fost prinși în fabrică cu puțină hrană sau apă. Nu era clar câți au mai rămas.

Evacuările organizate de Națiunile Unite au început weekendul trecut, dar au fost oprite în timpul săptămânii din cauza luptelor reînnoite.

Mariupol a suferit cel mai distructiv bombardament al războiului, iar uzina întinsă din epoca sovietică Azovstal este ultima parte a orașului - un port strategic sudic la Marea Azov - aflat încă în mâinile luptătorilor ucraineni.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media