VIDEO/ Maia Sandu: Obținerea statutului de țară candidată la UE nu schimbă peste noapte lucrurile în R. Moldova, dar ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin și speranță

24 iunie 2022, 11:52 Politică 107
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut vineri, 24 iunie, un briefing de presă în care a vorbit despre decizia Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană.

„Este un obiectiv spre care am mers mulți ani și pe care l-au susținut majoritatea cetățenilor. Prin decizia de ieri statele membre ale UE de a sprijini R Moldova pentru a ne alătura UE. Suntem recunoscători pentru această susținere.

Aceste eveniment nu schimbă peste noapte lucrurile in tara noastră, dar ne oferă un sprijin mai mare din partea UE în calea dificilă pe care mergem pentru a consolida pacea, a îmbunătăți condițiile de viață a cetățenilor și pentru a oferi oportunități de dezvoltare pentru întreprinzători.

Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin și speranță.

Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia UE, unde putem conta pe sustinerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe susținerea instituțiilor europene.

Apartenența la UE înseamnă integrare cu piața europeană, cea mai mare și mai bogată din lume. Accesul la piața UE oferă companiilor din țara noastră oportunități semnificative de dezvoltare și creștere, iar pentru cetățeni, apropierea de UE înseamna garantarea drepturilor și libertăților și o mai bună calitate a vieții, aici acasă”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a apreciat meritul cetățenilor în obținerea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova - „În pofida tuturor greutăților, cu toții am demonstrat că prețuim democrația, că ne dorim stat de drept și o societate în care legea este în capul mesei. Prin alegerile făcute și solidaritatea de care am dat dovadă în momente de cumpănă au arătat care sunt valorile noastre - generozitatea și mobilizarea noastră a făcut ca R Moldova să fie cunoscută în lume mai ales pentru calitățile bune ale oamenilor ei. Dragi cetățeni, mulțumesc pentru asta”.

Șefa statului a menționat și despre meritele societății civile, a primarilor, a cetățenilor activi, diasporei și a activiștilor în obținerea statutului de țară candidată la UE

În special, Maia Sandu s-a referit la funcționarii publici.

„În spatele deciziei de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată stă efortul a mii de funcționari publici. Cunoaștem și suntem recunoscători pentru acest efort. Pe munca voastră se bazează În mare măsură progresul pe care urmează să-l facă țara noastră pe calea integrării în UE. Contez pe funcționarii publici din Moldova”, a mai spus președinta.


Urmăriți briefingul mai:


Amintim că, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate joi seara, 23 iunie, de liderii UE în cadrul summit-ului Consiliului European.
Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media