Qatargate: Partenerul Evei Kaili şi-a recunoscut implicarea şi a identificat „creierul” operaţiunii

15 decembrie 2022, 12:40 UE 207
Francesco Giorgi și Eva Kaili.  Sursa: capital.gr

Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, a informat joi cotidianul belgian Le Soir. Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută, citează Agerpres.

Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept „creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro. Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.

Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate; şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent.

În ceea ce o priveşte, Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor.

La percheziţii, poliţia a descoperit sute de mii de euro cash la locuinţa lui Kaili şi Giorgi, care au o relaţie de cinci ani.

Agenţii l-au surprins şi pe tatăl lui Kaili ieşind dintr-un hotel din Bruxelles cu saci de bani, circumstanţă care le-a permis poliţiştilor să acţioneze, în pofida imunităţii parlamentare de care se bucură politiciana socialistă elenă.

Le Soir, cotidianul care, împreună cu Kanack, au dezvăluit în premieră scandalul, adaugă că Giorgi nu a acuzat-o pe europarlamentara belgiană Maria Arena, ea nefiind deocamdată vizată de operaţiunea poliţiei, care a făcut totuşi public faptul că unul dintre asistenţii acesteia este la rândul său inculpat.

Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european. Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică.

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, una dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seara, 9 decembrie, la Bruxelles în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatar-ul, a declarat o sursă apropiată dosarului.

Alte patru arestări au avut loc deja în capitala Belgiei vineri dimineaţa în acelaşi caz. La Atena, Partidul socialist grec (Pasok-Kinal), din care Eva Kaili făcea parte, a anunţat că aceasta a fost „demisă”.

Marți, pe 13 decembrie, grupurile politice din Parlamentul European a votat în favoarea revocării din funcția de vicepreședinte a legislativului Uniunii Europene a eurodeputatei din Grecia Eva Kaili din cauza anchetei privind suspiciunile de corupţie.


Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media