NBC/ Președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în Europa pentru a marca un an de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina

27 ianuarie 2023, 09:25 SUA 126
Joe Biden.  Sursa: Carolyn Kaster/AP Photo

Președintele american Joe Biden ia în considerare o călătorie în Europa în februarie pentru a atrage atenția aliaților asupra rezistenței Ucrainei la invazia rusă, scrie NBC. Vizita ar urma să aibă loc în jurul datei de 24 februarie, când se va împlini un an de la începutul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina.

NBC scrie despre acest lucru cu referire la surse apropiate administrației Biden. Doi interlocutori ai publicației au relatat că președintele american are în vedere mai multe locuri pentru o posibilă călătorie, inclusiv Polonia.

Potrivit unor surse, Casa Albă caută modalități prin care Biden să marcheze un an de război în Ucraina.

„Scopul este ca Biden să folosească acest moment pentru a atrage atenția asupra rezistenței Ucrainei împotriva campaniei militare brutale a Rusiei și pentru a reafirma solidaritatea SUA cu poporul ucrainean”, scrie NBC.

Totuși, deciziile finale privind deplasarea președintelui nu au fost încă luate, au spus sursele.

Potrivit a trei oficiali americani, apropiați administrației Biden a fost discutat și despre anunțarea unui alt pachet mare de ajutor militar pentru Ucraina, programat să coincidă cu marcarea unui an de război în Ucraina, 24 februarie.

Întrebat despre o potențială călătorie prezidențială în Europa luna viitoare în jurul dății de 24 februarie, un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a spus într-o declarație că„În prezent nu avem niciun plan de călătorie pentru această dată”.

Între timp, un oficial al administrației a spus că „Planificarea unei vizite în jurul datei de 24 este în curs de desfășurare și, bineînțeles, explorăm o varietate de opțiuni pe care SUA le pot face pentru a sprijini Ucraina, dar nimic nu este stabilit sau decis încă”.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. La doar câteva săptămâni mai târziu, în martie, Biden a făcut o călătorie planificată în grabă la Bruxelles și Polonia, într-o încercare timpurie de a arăta că SUA vor rămâne unite cu Ucraina.

Rusia își descrie războiul provocat în Ucraina ca fiind o „operațiune militară specială”, în timp ce atât UE cât și SUA condamnă cu fermitate decizia lui Putin de a invada țara vecină.

UE condamnă, de asemenea, implicarea Belarusului în agresiunea militară a Rusiei.

Liderii au cerut în repetate rânduri Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare din Ucraina și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.

Totodată, ca răspuns la agresiunea militară, UE și SUA a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei, adăugând un număr semnificativ de persoane și de entități pe lista sancțiunilor și adoptând măsuri fără precedent.

Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media