Mai exact, mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, a menționat că Republica Polonia este dispusă să ofere expertiza tehnică necesară pentru accelerarea implementării agendei europene și a subliniat că dosarul transnistrean nu este un impediment în această cale.
„Senatul Republicii Polonia nu vrea să fie un spectator pasiv în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Vrem să împărtășim din experiența noastră, să vă ajutăm să parcurgeți cât mai rapid toți pașii birocratici necesari. Ca senatori, vrem să știți că dosarul transnistrean activ nu este un impediment în calea integrării europene”, a subliniat Tomasz Grodzki.
Oficialii au exprimat necesitatea de activizare a dialogului pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-poloneze, în vederea aprofundării relațiilor comercial-economice bilaterale.
De asemenea, va fi stabilită o formulă de cooperare, la nivel parlamentar, în vederea livrării expertizei necesare în procesul de aderare al țării noastre la UE.
Natalia Gavrilița a mulțumit Poloniei pentru acțiunile întreprinse pe parcursul președinției în OSCE, în vederea facilitării dialogului transnistrean, și pentru susținerea în procesul de integrare europeană.
Totodată, partea moldovenească a solicitat susținerea Poloniei în cadrul inițiativei Coridoarele solidarității, lansată, anul trecut, de Comisia Europeană.
Șefa Executivului a mulțumit și pentru asistența tehnică și financiară, oferită de Polonia, pentru depășirea crizei economice și energetice cu care se confruntă Republica Moldova.
Natalia Gavrilița a menționat că, datorită suportului partenerilor UE, Republica Moldova a reușit să își consolideze securitatea energetică, să reducă dependența de „Gazprom” și să pună bazele unui amplu proces de diversificare a resurselor energetice.
„Asistența financiară oferită de Republica Polonă ne-a ajutat să minimizăm consecințele războiului împotriva Ucrainei - țară care are toată susținerea noastră în lupta pentru protejarea valorilor Uniunii Europene. Vrem să construim un stat rezilient, democratic și prosper, iar investițiile poloneze sunt binevenite pentru a valorifica potențialul nostru de creștere”, a subliniat prim-ministra.
Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, s-a aflat, în perioada 24 – 25 ianuarie, într-o vizită oficială la Chișinău. Oficialul polon a a vut întrevederi cu conducerea țării – președintele Parlamentului, Igor Grosu, șefa statului, Maia Sandu, și prim-ministra Natalia Gavrilița.
- Igor Grosu, la întrevederea cu mareșalul Senatului Republicii Polone: „Un partener de încredere al Moldovei, cu care dorim să dezvoltăm o bună colaborare în continuare”
- Întrevedere între șefa statului și mareșalul Senatului Republicii Polone: Situația privind securitatea regională și cooperarea bilaterală, printre subiectele abordate
