Cu suportul Uniunii Europene, peste 16.000 de cetățeni din orașul Călărași beneficiază de servicii mai bune de aprovizionare cu apă și canalizare

10 decembrie 2022, 11:26 UE 139
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media

În orașul Călărași a fost inaugurată rețeaua de apeduct și canalizare reabilitată și extinsă. Locuitorii orașului Călărași au fost asigurați cu servicii calitative de alimentare cu apă grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Joi, 8 decembrie 2022, la evenimentul de inaugurare a noii rețele de apeduct și canalizare din Călărași au participat, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, reprezentantul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, conducerea ADR Centru, reprezentanți ai Agenției de Cooperarea Internațională a Germaniei (GIZ), autorități publice locale, reprezentanți ai companiei de construcții, locuitori ai orașului Călărași, precum și reprezentanți ai societății civile.

„Acest proiect ne face să fim încrezători că lucrurile se mișcă în direcția în care trebuie, iar cu ajutorul UE și Germaniei lucrurile se pot mișca cu o viteză mai bună, pentru ca cetățenii noștri să beneficieze de servicii de calitate. Apa de calitate bună va îmbunătăți și starea de sănătate a consumatorilor, lucru pentru care le suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare. Ne angajăm plenar să continuăm identificarea și valorificarea de resurse pentru ca toți oamenii, din toate regiunile țării, să se poată bucura de condiții bune de viață și acces sporit la servicii publice de calitate”, a declarat Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova întru sporirea accesului la servicii publice de calitate la nivel local. Sunt mândru să văd aceste rezultatele aici la Călărași, și mă bucur să constat că prin acest proiect am participat nemijlocit la îmbunătățirea vieții călărășenilor. Totodată, prin aceste investiții venim în susținerea și protejarea mediului înconjurător, și faptul că suntem aici este un mesaj clar de susținere a Republicii Moldova în drumul său spre dezvoltare și crearea condițiilor mai bune pentru o viață calitativă”, a menționat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Îmbunătățirea infrastructurii de apă din Moldova este un domeniu cheie al Cooperării Germane în Moldova. Uniunea Europeană, Germania și Moldova și-au unit cu succes forțele pentru a moderniza rețeaua de apă și canalizare și pentru a consolida capacitatea operatorului local de apă, în beneficiul multor persoane din municipiul Călărași. În cadrul unui proiect complementar de 40 mil. EUR, Germania, prin intermediul băncii sale de dezvoltare KfW, finanțează extinderea unei conducte de transport pentru apă potabilă de la Chișinău la raioanele Călărași și Strășeni. Germania va sprijini în continuare Republica Moldova ca prieten și partener pentru a îmbunătăți mijloacele de trai ale cetățenilor săi și pentru a avansa pe drumul spre Uniunea Europeană”, a notat Steffen Lohmann, co-șef pe cooperare, Ambasada Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

„Uniunea Europeană, Germania și Moldova muncesc în comun pentru asigurarea unui progres în acest sens. Modernizarea serviciului de aprovizionare cu apă de calitate, dar și extinderea sistemului de canalizare în acest oraș au fost asigurate prin lucrările de infrastructură executate în cadrul acestui proiect. Aici se mai adaugă și consolidarea capacității operatorului local de apă, care, alături de autoritățile locale, va reuși să asigure mentenanța și buna funcționare a acestor investiții”, spune Claudia Hermes, directoarea de țară a GIZ Moldova.

„Marcăm finalizarea lucrărilor de îmbunătățire a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași, măsuri realizate prin intermediul partenerilor noștri fideli GIZ, și cu suportul financiar al Uniunii Europene. Suntem mândri că am reușit să ne conjugăm eforturile și să le putem oferi locuitorilor de aici acces îmbunătățit la servicii de primă necesitate. În acest context, ne exprimăm recunoștința față de reprezentanții UE pentru aportul financiar și susținerea proiectelor de dezvoltare regională, alături de care contribuim la creșterea nivelului de trai pentru pentru locuitorii din Regiunea Centru”, a notat Pavel Trofin, director ADR Centru.

Grație acestui proiect, la Călărași au fost reabilitate 11,4 km și extinse 4,5 km rețelele de apeduct, precum și au fost extinse 4,9 km rețelele de canalizare. Prin cele 875 de branșări noi la apa potabilă, și 234 racordări noi la sistemul de canalizare, 16.5 de locuitori ai orașului au parte de servicii publice îmbunătățite. Valoarea totală a proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare în orașul Călărași” este de cca 1,5 mil. euro, dintre care cca 1,4 mil. euro – oferiți cu titlu nerambursabil de Uniunea Europeană, și circa 174 mii euro – contribuția Primăriei or. Călărași.

Totodată, cu sprijinul Ministerului German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Î.M. „Gospodăria comunal-locativă Călărași” a beneficiat de un suport financiar în valoare de circa 30 euro, care include: un laborator dotat cu echipament pentru monitorizarea calității apei, echipament pentru detectarea scurgerilor de apă, personal dotat cu îmbrăcăminte și echipamente de protecție. Specialiștii Î.M. au fost instruiți cum să gestioneze diverse aspecte legate de managementul calității, planificarea afacerii, relații cu clienții și extinderea în continuare a serviciilor către comunele învecinate.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media