Președinta CA vine cu explicații privind cele 6 televiziuni care au rămas fără licență: „Sunt factori cumulativi”; Reacția Lilianei Vițu la acuzațiile Kremlinului

19 decembrie 2022, 15:31 Societate 256
Consiliul Audiovizualului.  Sursa: Replica Media

Președinta Consiliul Audiovizualului, Liliana Vițu, a venit cu mai multe precizări în care menționează că televiziunile a căror licență a fost suspendată au la bază „factori cumulativi”. Mai exact, posturile au fost sancționate pentru că au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Media Audiovizuale și principiile informării corecte, au favorizat persoanele supuse sancțiunilor internaționale, cu referire la fugarii Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina.

„Mai multe rapoarte de monitorizare, nu doare ale CA, dar și ale ONG-urilor de media, au atestat încălcarea repetată de către aceste posturi a prevederilor Codului Serviciilor Media Audiovizuale. Implicit au fost aplicate pe parcursul acestui an mai muște sancțiuni pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și pentru propagarea războiului și a agresiunii contra Ucrainei. Acest fapt denotă o sfidare constantă a regulilor din domeniul Audiovizualului. De exemplu, înainte de începutul războiului, patru din cele 6 posturi vizate în dispoziția CSE retransmitea activ emisiuni informative rusești, care reprezentau un atac informațional asupra Ucrainei și o pregătire informațională pentru invadarea acesteia.

Atât, prevederile Codului cu privire la informarea corectă, cât și standardele de bază ale jurnalismului au fost grav încălcate. În primele zile ale agresiunii, aceste posturi au renunțat la retransmisiunea programelor informative din Rusia, dar au adoptat o altă tactică - tactică de manipulare prin omisiune. Adică, aceste posturi au ales să tacă despre război”, a declarat șefa CA.

În ultimul an, doar pentru încălcarea articolului 13 - privind asigurarea informării corecte, Consiliul Audiovizualului a sancționat:

NTV Moldova - 22 de sancțiuni;

Primul în Moldova - 17 sancțiuni;

RTR Moldova - 14 sancțiuni;

Orhei TV - 13 sancțiuni;

TV6 - 13 sancțiuni;

Accent TV - 5 sancțiuni,

De asemenea, Telesistem TV SRL, fondatoarea Primul în Moldova și Accent TV, a fost sancționată pentru că și-a schimbat proprietarul beneficiar final fără acordul CA. Un control pentru o încălcare similară se desfășoară acum și asupra Media Resurse SRL, fondatoarea Orhei TV și TV6.

„Dacă e să recapitulăm, doar în baza Codului, aceste posturi, în repetate rânduri, au încălcat regulile privind modelul de reflectare a evenimentelor naționale și internaționale astfel au informat cu rea credință. Regulile ce țin de proprietatea posturilor TV în situația în care sunt indicii că acestea ar fi controlate dintr-un singur punct. Regulile privind produsul local vs. cel retransmis”, a mai adăugat șefa CA.

Cât privește acuzațiile lansate de Kremlin în urma acestei decizii a autorităților de la Chișinău, CA le-a calificat drept deplasate.

„În legătură cu acuzațiile deplasate din partea Federației Ruse, e de spus un singur lucru – posturile TV a căror licență de emisie a fost suspendată au încălcat în mod constant Codul Audiovizualului și principiile informării corecte. Au favorizat persoane supuse sancțiunilor internaționale, au manipulat cu privire la evenimentele naționale, dar și cu privire la războiul din Ucraina. Printre posturile TV vizate de Dispoziția CSE se regăsesc posturi cu programe locale, în limba română, prin urmare nu este vorba, sub nicio formă, despre o luptă contra limbii ruse. Este vorba de securizarea spațiului informațional național de manipulare și dezinformare.

Atât postul public de televiziune, cât și posturile private din Moldova au în grila lor emisiuni în limba rusă, pornind de la programe de știri, talk-showuri, cât și emisiuni de divertisment sau seriale TV. Acest lucru nu are nimic în comun cu produsele mediatice care au propagat războiul, au promovat dezbinarea și intoleranța.

Discuțiile despre închiderea posturilor în limba rusă este o încercare de substituire a conceptelor. Dacă includem orice rețea de cablu, atunci vom găsi mai multe posturi care difuzează filme, seriale sau alte tipuri de programe în limba rusă.

Acțiunile de securizare a spațiului audiovizual național nu sunt, sub nicio formă, îndreptate împotriva vreunei limbi. Din spațiul nostru mediatic, fac parte posturi în limbile ucraineană, găgăuză, bulgară, rusă, Roma. Și CSMA garantează ca fiecare minoritate să aibă acces la programe în propria lor limbă. Republica Moldova, tocmai prin aplicarea acestor prevederi, asigură minoritățile cu emisiuni în limbile materne și creează un spațiu multicultural. Însă, propaganda, ura și promovarea războiului lovește în absolut toți cetățenii noștri, indiferent de limba pe care o vorbesc!”, a menționat Vițu.

Amintim că CSE a decis vineri, 16 decembrie, sistarea licențelor pentru șase posturi de televiziune pe perioada stării de urgență „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice”, conform documentului adoptat. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, TV6.

Potrivit prim-ministrei Natalia Gavrilița, CSE a decis să suspende licențele celor șase posturi de televiziune deoarece „au încălcat în repetate rânduri Codul Serviciilor Audiovizuale și au reflectat în mod tendențios și manipulatoriu evenimentele din țara noastră dar și cele legate de războiul din Ucraina”.

De cealaltă parte, reprezentanții a unor instituții media vizate de decizia CSE - TV6, Orhei TV și Primul în Moldova, afiliate politicianului fugar Ilan Șor - au criticat dur decizia și au acuzat autoritățile de „un atac fără precedent la libertatea de exprimare”. O asemenea reacție vine și din partea RTR Moldova. În acest context, ei au făcut un apel la comunitatea internațională ca să dea o apreciere justă deciziei CSE în conformitate cu standardele aplicate la nivel internațional.

Cu o reacție la subiect a venit și Kremlinul. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a declarat, într-un comunicat de presă emis sâmbătă seara, că autoritățile Republicii Moldova „țin cursul spre distrugerea oricărei forme de disidență din țară, folosind metodele cenzurii totalitare” și că decizia CSE încalcă inclusiv drepturile vorbitorilor de limbă rusă.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media