Ursula von der Leyen propune suplimentarea asistenței macrofinanciare pentru R. Moldova cu 145 de milioane de euro: „Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării”

24 ianuarie 2023, 18:52 UE 167
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus suplimentarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro. Un mesaj în acest sens a fost postat de oficiala europeană pe Twitter.

„Suntem solidari cu Moldova în timp ce undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Astăzi ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Moldova cu 145 de milioane de euro.

Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării”, a punctat Ursula von der Leyen.

În vara anului 2022, Parlamentul a aprobat proiectul de ratificare a Memorandumului de înțelegere dintre Moldova şi UE, semnat la Bruxelles la 22 iunie 2022, privind asistență macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene are două componente: 30 de milioane de euro – grant și 120 de milioane de euro – împrumut. Ajutorul financiar va fi acordat pentru a acoperi necesitățile bugetare ale Republicii Moldova și este complementar resurselor furnizate de instituțiile financiare internaționale și donatori pentru programul de reformă a țării.

Domeniile cheie ale reformelor finanțate sunt sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept, guvernarea sectorului financiar și public, climatul de afaceri. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate și va fi debursată în trei tranșe, în perioada 2022-2024.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media