Circa 16.000 de solicitări deservite de echipele AMU săptămâna trecută: Din numărul total, 8 pacienți au manifestat reacții alergice acute până la șoc anafilactic de diversă etiologie

24 ianuarie 2023, 21:01 Sănătate 127
Chisinau Ambulanta.  Sursa: Replica Media

În perioada 16 - 22 ianuarie curent, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 15.992 de solicitări. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5.868 de pacienți, dintre care 4.636 de adulți și 1.232 de copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești din țară.

Cel mai frecvent a fost solicitată intervenția ambulanței pentru 3.890 de persoane cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 57 de pacienți cu sindrom coronarian acut; 3.291 de pacienți cu maladii respiratorii, inclusiv 1.892 cu infecții respiratorii virale acute (IRVA) și 2.034 de pacienți cu patologii neurologice, inclusiv 230 de accidente vasculare cerebrale.

În perioada de referință, 1.037 de cetățeni cu diverse traumatisme au beneficiat de primul ajutor medical la etapa de prespital.

Echipele AMU au fost solicitate în cazul a 38 de accidente rutiere, în urma cărora au avut de suferit 47 persoane, dintre care 8 minori. După acordarea ajutorului medical, 37 de pacienți, inclusiv 6 copii cu diverse traumatisme au fost transportați în cadrul Departamentelor de medicină urgentă.

Totodată, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 39 de solicitări pe motivul urgențelor toxice, inclusiv 20 de intoxicații cu medicamente.

Opt pacienți au manifestat reacții alergice acute până la șoc anafilactic de diversă etiologie.

În perioada 16 - 22 ianuarie curent, din numărul total de solicitări pentru acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 417 nu corespund criteriilor de urgențe medico-chirugicale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media