LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 304. Cel puțin opt uciși și 35 de răniți, în urma atacului asupra Hersonului. Zelenskiy: „Este teroare”/ Rusia deține opt portavioane Kalibr în Marea Neagră și Marea Mediterană

24 decembrie 2022, 09:12 Ucraina 200
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 304-a zi de rezistență eroică în fața invaziei rusești declanșate la 24 februarie 2022 printr-un decret semnat de președintele rus, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea poporului ucrainean.”

La 23 decembrie, forțele de ocupație rusești au atacat una dintre întreprinderile energetice ale DTEK în urma căruia un angajat a fost ucis iar altul a fost rănit. Totodată, în noaptea precedentă rușii au lovit suburbiile din Zaporojie, fiind distruse o sală de sport și mai multe case, potrivit președintelui administrației militare regionale, Oleksandr Staruh.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a efectuat trei raiduri cu rachete și zece lovituri aeriene, în special asupra infrastructurii civile din regiunea Donețk.

UPDATE 16:20. O clădire istorică și alte infrastructuri civile au fost avariate în regiunea Zaporojie ca urmare a recentelor lovituri rusești.

Cadavrul unei femei care a murit în timpul unui alt bombardament de artilerie a fost găsit în districtul Polohiv, potrivit Poliției din regiunea Zaporojie.

Astfel, în cursul zilei de 23 decembrie, ofițerii de ordine publică au primit 22 de rapoarte de distrugere ca urmare a bombardamentelor inamice.

Poliția a primit informații despre femeia decedată, în vârstă de 40 de ani, care a încercat să se ascundă de bombardament pe teritoriul casei sale, dar a primit răni fatale de șrapnel în urma bombardamentului din 22 decembrie.


UPDATE 15:50. Președinta Maia Sandu l-a salutat astăzi pe solistul trupei „Okean Elzî“, Sveatoslav Vakarciuk, care în această seară va susține un concert caritabil la Chișinău, în cadrul turneului „Help for Ukraine” - „Ajutor pentru Ucraina”.

„I-am spus că suntem recunoscători pentru sacrificiul făcut de poporul ucrainean în aceste peste 300 de zile de război - un sacrificiu prin care ne apără și pe noi, cei din Republica Moldova. L-am asigurat că poziția noastră rămâne fermă - Rusia trebuie să plece din Ucraina - și că vom continua să sprijinim țara vecină în lupta sa pentru libertate”, a punctat șefa statului.

În context, șefa statului i-a oferit cântărețului ucrainean moneda comemorativă cu „Pomul Vieții” „dorindu-i poporului ucrainean victoria mult râvnită și pace în noul an.”


UPDATE 15:00. Iranul refuză în continuare să sprijine Rusia în ceea ce privește furnizarea de rachete balistice, dar a vândut deja aproximativ 1,7 mii de drone, pe care Rusia le folosește în principal pentru a viza instalațiile energetice ucrainene, a declarat șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru New York Times.

Potrivit lui Budanov, Moscova a oferit know-how științific industriei militare iraniene pentru a convinge Teheranul să sprijine Rusia cu rachete balistice.

„Iranul nu se grăbește să facă acest lucru din motive evidente, pentru că imediat ce Rusia va lansa primele rachete, presiunea sancțiunilor asupra Iranului va crește”, a declarat Budanov. În același timp, potrivit acestuia, Rusia a cumpărat deja 1.700 de drone explozive Shahed din Iran, care sunt livrate în tranșe.

Până în prezent, Rusia a lansat deja aproximativ 540 de drone pentru lovituri tactice de-a lungul liniei frontului și asupra infrastructurii energetice.

Șeful GUR a precizat că majoritatea dronelor de atac sunt doborâte înainte de a ajunge la ținte.

Cu toate acestea, aceste drone sunt ieftine: în Iran, costul de producție este de aproximativ 7 mii de dolari pe unitate, deși nu se știe cât de mult ia Teheranul de fapt de la Rusia pentru această armă.


UPDATE 14:37. Federația Rusă a pus la datorie în Marea Neagră și în Marea Mediterană opt portavioane ale rachetelor sale de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de peste 90 de rachete, anunță forțele navale ale forțelor armate ucrainene.

Astfel, până la 11 nave inamice sunt în alertă în Marea Neagră, inclusiv trei purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de 20 de rachete.

În Marea Mediterană se află nouă nave inamice, inclusiv cinci purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, cu o salvă totală de 72 de rachete.

De asemenea, se raportează că în Marea Azov rușii continuă să controleze comunicațiile maritime, menținând până la două nave în stare de alertă.

UPDATE 13:55. Deputații consiliului regional au decis să redenumească Teatrul Academic de Dramaturgie Rusă din Harkiv, care poartă numele lui Pușkin.

„De acum încolo, instituția se va numi „Teatrul Academic de Dramă din Harkiv”, a anunțat de șeful administrației militare regionale Oleg Sinegubov.

„Timp de aproape un an, rușii și-au demonstrat adevărata atitudine față de fondul cultural și monumentele istorice din Harkiv - au ras orașul de pe fața pământului, au distrus patrimoniul cultural și au tras în clădirile care poartă numele scriitorilor și figurilor lor”, a scris el.

Sinegubov a precizat că numai în luna martie acest teatru a fost supus de trei ori focului rusesc. Apoi, ocupanții au avariat sediul atelierului de artă, unda exploziei a lovit ferestrele și ușile.

„Această decizie este oportună. Felicit personalul teatrului, artiștii, activiștii publici și toți cetățenii din Harkov și locuitorii din regiune. Sunt recunoscător corpului adjunctului pentru funcția de stat”, - a adăugat șeful OVA.


UPDATE 13:05. Cel puţin cinci persoane au fost ucise și 35 au fost rănite, în urma unui atac masiv asupra centrului orașului Herson, potrivit Biroului prezidențial al Ucrainei.

„Sâmbătă dimineața, în ajunul Crăciunului, în zona centrală a orașului. Acestea nu sunt ținte militare, acesta nu este un război după reguli. Aceasta este teroare, aceasta este crimă de dragul intimidării și al plăcerii. Lumea trebuie să vadă și să înțeleagă împotriva cărui rău absolut luptăm”, a scris adjunctul șefului biroului prezidențial al Ucrainei, Kirilo Timoșenko, pe pagina sa de Telegram.


UPDATE 12:20. În Belarus, un batalion de pușcași motorizați și două batalioane de tancuri au primit sarcina de a se deplasa în zonele limitrofe frontierei de stat ucrainene, potrivit general-locotenentului Serhiy Naev, comandantul Forțelor Unite ale Forțelor Armate ale Forțelor Armate Ucrainene, care a declarat că trupele ucrainene au exersat măsuri de apărare a frontierei de nord.

Naev a declarat că, în timpul exercițiului, trupele belaruse și rusești au exersat acțiuni ofensive.


„Pe teritoriul Belarusului a început o inspecție a unităților Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri. În special, un batalion de pușcași motorizați și două batalioane de tancuri au primit sarcina de a se deplasa în zonele limitrofe frontierei de stat ucrainene”, a declarat Naev.

La rândul lor, unitățile care păzeau și apărau instalația au fost antrenate în regiunea Kiev, la o importantă facilitate de infrastructură critică de stat.

„Acțiunile coordonate și clare ale apărătorilor au arătat că sunt pregătiți să contracareze în mod adecvat în cazul în care inamicul încearcă să pună mâna pe instalație”, a subliniat generalul.


UPDATE 11:35. În timpul războiului la scară largă, Rusia a pierdut 101.430 de soldați, potrivit datelor furnizate de Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

  • tancuri - 3.006 (+1) ;
  • vehicule blindate de luptă - 5.994 (+8);
  • sisteme de artilerie - 1.988 (+4);
  • lansatoare multiple de rachete - 418 (+4);
  • sisteme de apărare aeriană - 212;
  • aeronave - 283; elicoptere - 267;
  • drone de nivel operațional și tactic - 1.706 (+8);
  • rachete de croazieră - 653; nave/barci - 16;
  • autovehicule și autocisterne - 4.627 (+5);
  • echipamente speciale - 178.

Datele sunt în curs de actualizare.


UPDATE 10:50. Cel puțin din octombrie 2022, Rusia a creat condițiile pentru un nou și foarte periculos curs de acțiune - o nouă invazie în nordul Ucrainei, care ar putea viza Kievul, anunță în raportul său Institutul american pentru studiul războiului (ISW).

„Aceste acțiuni pot fi o operațiune de informare a Rusiei sau pot reflecta intențiile reale ale președintelui rus Vladimir Putin. Datele disponibile în prezent sunt ambigue”, au spus ei.

ISW indică unele dovezi confirmate ale consolidării Rusiei în Belarus. Acest lucru pare a fi mai degrabă o pregătire pentru o nouă ofensivă decât o parte a exercițiilor și antrenamentelor în curs de desfășurare. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Belarus.

„Îngrijorările legate de posibilitatea ca Putin să urmeze acest plan nu sunt, cu siguranță, o simplă operațiune de informare ucraineană menită să facă presiuni asupra Occidentului pentru a furniza Kievului mai multe arme, așa cum au sugerat unii analiști occidentali”, au subliniat ei.

În același timp, ISW a precizat că, în continuare, continuă să creadă că o nouă invazie rusă la scară largă din Belarus în această iarnă este puțin probabilă, dar este o posibilitate care ar trebui luată în serios.


UPDATE 10:10. Lipsa de muniție va rămâne probabil un factor cheie de descurajare a ofensivelor rusești și a loviturilor masive împotriva Ucrainei, a scris Serviciul britanic de informații pe Twitter.

„Rusia și-a limitat probabil atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii ucrainene la aproximativ o dată pe săptămână, din cauza disponibilității limitate a rachetelor de croazieră”, au scris analiștii.

Rusia are, de asemenea, un deficit de muniție de artilerie, ceea ce îngreunează operațiunile ofensive la scară largă.

„Vulnerabilitatea schemei operaționale actuale a Rusiei constă în faptul că până și simpla desfășurare a operațiunilor defensive de-a lungul unei linii de front lungi necesită un consum zilnic semnificativ de obuze și rachete”, se arată în raport.UPDATE 09:45. Trupele rusești de ocupație au bombardat ieri, 23 decembrie, de 74 de ori teritoriul regiunii Herson. Au tras cu artilerie, lansatoare de rachete multiple, mortiere și tancuri, a anunțat șeful administrației militare regionale, Iaroslav Ianoșevici.


Obuzele rusești au lovit facilități de infrastructură critică, grădinițe, școli, spitale, magazine, fabrici, clădiri private și de apartamente

. Ieri, în regiunea Herson, armata rusă a ucis 5 civili, iar 17 cetățeni au fost răniți de diferite grade de gravitate. Printre victime se numără și un copil de 6 ani. Fata cu multiple răni provocate de schije a fost transportată la spital, ea fiind în stare gravă.


UPDATE 09:15. În ultima zi, pe 23 decembrie, forțele de ocupație rusești au efectuat trei raiduri cu rachete și zece lovituri aeriene, în special asupra infrastructurii civile din regiunea Donețk, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Inamicul a efectuat, de asemenea, 62 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, în urma cărora au fost avariate obiecte civile din orașul Herson, au existat victime civile.

Unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile ocupanților în apropiere de Andriivka în regiunea Luhansk și de Yampolivka, Rozdolivka, Bakhmutske, Bahhmut, Pivnicine, New York, Krasnohorivka, Vodiane și Maryinka în regiunea Donețk.


UPDATE 09:00. La 23 decembrie, forțele de ocupație rusești au atacat una dintre întreprinderile energetice ale DTEK. Un angajat a fost ucis și un altul a fost rănit, a anunțat DTEK.

Bombardamentele au avariat echipamentele întreprinderii. Stația a încetat temporar să mai producă energie electrică.

„După încheierea bombardamentelor, inginerii energeticieni vor începe să restabilească echipamentele”, se arată în mesaj.

DTEK notează că acesta este al 21-lea atac rusesc asupra instalațiilor energetice ale companiei.Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie și 23 decembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media