Parlamentul a aprobat aderarea R. Moldova la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional

3 februarie 2023, 14:20 Economie 58
Portul liber internațional Giurgiulești.  Sursa: Gifp.md

Operarea navelor în Complexul portuar Giurgiulești va fi organizată mai eficient. Parlamentul a aprobat joi, 2 februarie, aderarea Republicii Moldova la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional. Atfel, portul va putea opera un număr mai mare de nave, prevenind întârzierile inutile în traficul maritim.

Datorită aderării la Convenția FAL, Republica Moldova va asigura uniformizarea procedurilor, formalităților și cerințelor documentare pentru facilitarea și ameliorarea traficului maritim internațional. La fel, aceasta va avea efecte benefice asupra procedurilor administrative aplicate la intrarea, staționarea și plecarea navelor, dar va contribui și la realizarea principiilor controlului frontierei de stat.

Acest lucru va permite scoaterea barierelor birocratice pentru mediul de afaceri, micșorarea timpului procedural de aplicare și digitalizarea și schimbul rapid de informații între state.

Totodată, prin adoptarea acestei hotărâri, va fi îndeplinită obligația țării noastre de a transpune în legislația națională prevederile Directivei europene, stabilită în Acordul de Asociere RM-UE.

Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional a fost adoptată la Londra, în aprilie 1965, și stabilește un set de formulare standardizate pe care trebuie să le depună navele la sosirea sau la plecarea în/dintr-un port al unui stat semnatar al Convenției.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media