UPDATE 17:40. Franța va trimite încă 12 obuziere Caesar în Ucraina, a declarat ministrul apărării Sébastien Lecornu. Vorbind după întâlnirea cu omologul său ucrainean Alexei Reznikov la Paris, Lecornu a spus că au discutat despre pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioane de luptă franceze, dar că încă nu a fost luată o decizie.
El a reiterat că poziția Franței cu privire la furnizarea de arme Kievului a fost ca armele să fie folosite doar de Ucraina pentru a se apăra.
De asemenea, Franța va trimite 150 de militari în Polonia pentru a pregăti acolo până la 600 de soldați ucraineni pe lună, a adăugat el.
El a mai spus că „nu există niciun tabu” atunci când a fost întrebat despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei.
UPDATE 16:08. Tribunalul regional Lefortovo din Moscova l-a condamnat pe Maxim Dmitrienko, un fost soldat al Legiunii Străine Franceze.
Dmitrienko a primit patru ani de închisoare în cazul unei tentative de plecare pentru a lupta de partea Ucrainei, articolul 208 din Codul penal. Fostul militar va petrece primii doi ani în închisoare, apoi doi ani într-o colonie cu regim strict.
Dmitrienko a fost arestat pe 4 aprilie anul trecut. La început, a fost amenințat cu până la 15 ani de închisoare, dar a pledat vinovat, iar instanța a ținut cont de acest lucru.
La începutul lunii ianuarie, în temeiul aceluiași articol, Tribunalul Regional Bryansk l-a condamnat pe Kirill Belousov, rezident al Regiunii Saratov, la 5 ani într-o colonie cu regim strict.
UPDATE 15:11. Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că Kievul se așteaptă să primească între 120 și 140 de tancuri într-un „prim val” de livrări de la o coaliție din 12 țări.
Un grup de țări occidentale s-au angajat săptămâna trecută să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă principale de fabricație modernă, după ce Germania a confirmat că va trimite tancuri Leopard 2, iar SUA au spus că va furniza Kievului tancuri M1 Abrams.
Vorbind într-un briefing online, Kuleba a spus: „Coaliția de tancuri are acum 12 membri. Pot observa că în primul val de contribuții, forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri de model occidental”.
Țări precum Polonia și Finlanda au indicat deja public că sunt dispuse să furnizeze Ucrainei câteva dintre tancurile lor Leopard 2. Spania, Țările de Jos și Danemarca au declarat, de asemenea, că sunt deschise să-și trimită tancurile de fabricație germană.
UPDATE 14:33. Persoane neidentificate au pătruns în sistemul electronic de bord al Ermitaj în jurul orei 16:00 pe 29 ianuarie și au afișat informații despre evenimentele din Bucha în timpul ocupației ruse din primăvara anului 2022 pe ecranele muzeului, transmite Fontanka.ru.
Ce detalii specifice au fost afișate pe ecrane nu este menționat.
Personalul muzeului din Sankt Petersburg a contactat poliția în seara aceleiași zile. Ei caută hoți, iar Comitetul de Investigații al Rusiei decide cum să califice incidentul.
La sfârșitul lunii februarie a anului trecut, la începutul invaziei, trupele ruse au ocupat Bucha în regiunea Kiev. După eliberare, în oraș și în satele din apropiere au fost descoperite gropi comune. Numai în Bucha au fost găsite cadavrele a 458 de morți, dintre care 9 copii.
UPDATE 14:03. Comitetul Olimpic Internațional (CIO) respinge „declarațiile defăimătoare” ale consilierului prezidențial al Ucrainei, Mihail Podolyak, care a acuzat comitetul că este „promotorul războiului, crimei și distrugerii”, după ce comitetul a declarat că va lua în considerare modalități pentru sportivii ruși ca să concureze la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
CIO oferea Rusiei „o platformă pentru a promova genocidul și a încuraja uciderea lor ulterioară”, a postat Podolyak pe Twitter luni.
UPDATE 13:40. Concursul internațional de cântece „Eurovision” din 2023 se va desfășura sub sloganul „We are united by music” (United by Music).
Organizatorii competiției, care anul acesta se va desfășura la Liverpool, și-au prezentat și logo-ul sub formă de inimioare în culorile naționale ale Ucrainei și Marii Britanii, care „bat la unison”.
Conform regulamentului competiției, acesta este găzduit de țara ai cărei reprezentanți au câștigat Eurovision anul precedent.
În 2022, victoria a fost acordată grupei ucrainene Kalush Orchestra. Însă în iunie, organizatorii Eurovision au declarat că nu va putea să organizeze concursul într-o țară în care se desfășoară un război și l-au mutat în Marea Britanie, care a ocupat locul doi.
Participanții din Ucraina vor intra automat în Marea Finală împreună cu așa-numitele „Cinci Mari”, care include Marea Britanie. BBC va organiza și difuza spectacolele. Marea Britanie a găzduit Eurovision un record de opt ori, patru dintre ele în loc de alte state. Marea Britanie a găzduit ultima dată un concurs de cântece în 1998, la Birmingham.
Marea finală a competiției va avea loc pe Arena Liverpool sâmbătă, 13 mai, iar semifinalele pe 9 și 11 mai.
Ucraina va fi reprezentată de grupul Tvorchi (cuvântul „tvorchi” în ucraineană înseamnă „creativ”), cântând muzică electronică.
UPDATE 12:39. Comandanţii grupului de mercenari Wagner îşi tratează oamenii ca şi cum ar fi „carne de tun”, „îi încolţesc pe cei care nu vor să lupte şi îi împuşcă în faţa camarazilor lor abia sosiţi”, a declarat pentru postul american de televiziune CNN un fost comandant al acestui grup, Andrei Medvedev, transmite marţi EFE, citat de Agerpres.
Medvedev se află la Oslo, unde încearcă să obţină azil după ce a dezertat din grupul condus de Evgheni Prigojin, oligarh rus şi omul de încredere al preşedintelui Vladimir Putin.
„Îi încolţeau pe cei care nu voiau să lupte şi îi împuşcau în faţa celor abia sosiţi”, susţine acest fost militar în vârstă de 26 de ani. „Au adus doi deţinuţi care au refuzat să meargă să lupte şi i-au împuşcat în faţa tuturor şi i-au îngropat chiar în tranşeele pe care le săpaseră recruţii”, adaugă el.
Medvedev, care spune că a activat anterior în armata rusă, s-a alăturat grupului Wagner ca voluntar. A ajuns în Ucraina la circa 10 zile după ce a semnat contractul, în iulie 2021, luptând în apropiere de Bahmut, oraş aflat în prima linie a frontului în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, relatează CNN, preluat de EFE.
O legitimaţie de presă falsă creată de un ONG l-a ajutat să se întoarcă în Rusia pe Andrei Medvedev, care spune că grupul Wagner nu avea o strategie şi că improviza la faţa locului.
„Nu exista nicio tactică reală. Primeam doar ordine cu privire la poziţia adversarului... Nu existau ordine clare despre cum anume ar fi trebuit să ne comportăm. Decideam ce trebuie să facem din mers. Cine deschidea focul, cum ne roteam... Era treaba noastră cum se terminau lucrurile”, a explicat el.
După cum a declarat la CNN, în cea de-a şasea zi a prezenţei sale în Ucraina, ştia deja că nu vrea să se mai întoarcă în această ţară după ce văzuse cum trupele erau transformate în „carne de tun”.
A început cu 10 oameni sub comanda sa, număr care a tot crescut atunci când s-a permis intrarea în grup a deţinuţilor. „Erau tot mai multe cadavre şi de fiecare dată intrau (în grup) tot mai mulţi oameni. La sfârşit aveam mulţi oameni sub comanda mea. Nici nu eram în stare să număr cât de mulţi erau. Erau într-o permanentă mişcare. Cadavre, mai mulţi deţinuţi, alte cadavre, alţi deţinuţi”, povesteşte el.
Medvedev a mai spus că deţinuţilor care se înrolau li s-a spus că familiile lor vor primi 5 milioane de ruble (circa 71.000 de dolari) dacă vor muri în luptă. Dar, în realitate, „nimeni nu voia să plătească aceşti bani”, spune el. Mulţi ruşi care au murit luptând în Ucraina au fost „pur şi simplu declaraţi dispăruţi”, a afirmat el.
UPDATE 11:36. Președintele francez Emmanuel Macron se va întâlni marți cu ministrul ucrainean al apărării, Alexei Reznikov. În capitala Franței va sosi și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.
În ajun, la întrebarea unui jurnalist despre posibila furnizare de avioane de luptă către Ucraina, Macron a răspuns că „în principiu, nimic nu este interzis”, a adăugat Macron, dar numai dacă aceasta nu este o escaladare și nu slăbește armata franceză. Aceleași condiții au fost exprimate anterior și de Franța cu privire la posibila aprovizionare cu tancuri Leclerc către Ucraina.
„Vom analiza fiecare caz separat”, a spus Macron luni, în timpul unei vizite la Haga.
„După cum știți, președintele francez Emmanuel Macron l-a instruit pe ministrul Apărării să studieze această problemă. În acest moment, pot spune că nu a fost luată încă nicio decizie, dar nicio decizie nu este imposibilă", a spus ministra franceză de externe Catherine Column.
Anterior, Franța anunțase deja furnizarea de tancuri ușoare AMX-10RC Ucrainei, după care Germania a fost de acord să furnizeze Kievului principalele sale tancuri de luptă „Leopard”, iar Statele Unite - „Abrams”.
UPDATE 10:55. Ministerul de Externe al Ucrainei l-a criticat marți pe președintele croat Zoran Milanović pentru că a spus că Crimeea nu va reveni niciodată sub controlul Ucrainei, calificând comentariul său drept „inacceptabil”.
În remarcile de aseară în care a detaliat obiecția sa față de Zagreb să ofere ajutor militar Kievului, Milanović a spus că este „clar că Crimeea nu va mai face parte niciodată din Ucraina”.
„Considerăm inacceptabile declarațiile președintelui Croației, care a pus efectiv la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Facebook.
UPDATE 10:38. NATO va continua să-și consolideze parteneriatul cu Japonia pe fondul războiului din Ucraina, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei vizite la Tokyo, unde intenționează să se întâlnească cu prim-ministrul Fumio Kishida.
„Războiul din Ucraina contează pentru noi toți și, prin urmare, suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care ni-l oferă Japonia”, a spus Stoltenberg într-un scurt discurs după ce a vizitat baza aeriană a Forțelor de Autoapărare Japoniei.
Vizita Secretarului General NATO în Japonia și Coreea de Sud are ca scop întărirea legăturilor cu aliații occidentali din Asia, în fața războiului din Ucraina și a concurenței crescânde cu China.
Cu o zi înainte, la Seul, Stoltenberg a cerut Coreei de Sud să sporească sprijinul militar pentru Ucraina și a citat exemplul statelor care și-au schimbat politica de a refuza să furnizeze arme țărilor aflate în conflict după invazia rusă.
UPDATE 10:24. În ultimele trei zile, Rusia a transformat probabil atacurile de recunoaștere din apropierea orașelor Pavlovka și Vugledar într-un atac coordonat, scrie informațiile britanice într-un raport referitor la cea de-a 342-a zi a războiului.
În noiembrie 2022, Rusia a folosit Brigada 155 Marină într-un atac fără succes asupra aceleiași zone. Unitățile regimentului 155 sunt din nou implicate în armata rusă. Au înaintat câteva sute de metri dincolo de micul râu Kashlagach, care a marcat linia frontului timp de câteva luni.
Comandamentul rus va dezvolta probabil o nouă linie ofensivă în regiunea Donețk, controlată de ucraineană, pentru a devia armata ucraineană de la Bakhmut. Este probabil ca Rusia să continue să obțină câștiguri locale în sectorul Bakhmut, dar Rusia nu are suficiente trupe pentru a realiza o descoperire importantă, potrivit informațiilor.
UPDATE 09:25. Reuters a publicat o investigație despre un grup de activiști pro-ruși din Germania care au strâns bani pentru nevoile armatei ruse care luptă în Ucraina.
Potrivit Reuters, cei 500 de euro strânși de activiști au fost folosiți pentru cumpărarea de echipamente de comunicații – în ciuda faptului că sancțiunile UE interzic furnizarea acestui tip de echipamente către armata rusă.
Agenția de presă s-a concentrat asupra unui cuplu care a anunțat despre colectarea de fonduri într-un grup pe WhatsApp și a postat acolo chitanțe care confirmă achizițiile de stații emisie-receptie și telefoane.
Potrivit REUTERS, cuplul a intrat în atenția procuraturii din Berlin după o călătorie la Moscova.
Conform legislației germane, încălcarea regimului de sancțiuni se pedepsește cu închisoare de până la cinci ani.
UPDATE 09:00. ISW: Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în Ucraina.
Surse occidentale, ucrainene și ruse continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în Ucraina, scriu experții de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul de luni.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că nu există niciun semn că Rusia se pregătește pentru discuții de pace și că președintele rus Vladimir Putin își menține obiectivele maximaliste pentru Ucraina.
Stoltenberg a menționat că Rusia poate mobiliza până la 200.000 de oameni și continuă să achiziționeze arme și muniție prin creșterea producției interne și stabilește parteneriate cu regimuri autoritare precum Iranul și Coreea de Nord.
Ivan Timociko, șeful Consiliului de Rezerve al Forțelor Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că trupele ruse întăresc gruparea din Donbas ca parte a unei ofensive așteptate și a menționat că trupele ruse vor trebui să lanseze o ofensivă din cauza creșterea presiunii interne.
Declarațiile lui Stoltenberg și Timociko confirmă prognoza anterioară a SW că forțele ruse creează condițiile pentru lansarea unei ofensive în regiunea Luhansk în lunile următoare.
„Corespondenții militari” ruși continuă, de asemenea, să sublinieze că în spațiul informațional rusesc sunt deja create condițiile pentru o nouă ofensivă.
UPDATE 08:40. Biden a răspuns „nu” la întrebarea despre trimiterea aeronavelor F-16 în Ucraina, scrie BBC.
John Kirby, coordonator de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate al Casei Albe, a comentat ulterior poziția președintelui american.
„Pot spune că multe arme sunt deja expediate și vor fi livrate în următoarele săptămâni și luni”, a spus Kirby pentru CNN. „Aceste tipuri de arme ne așteptăm să fie esențiale pentru a-i ajuta pe ucraineni să lupte acum, în timpul iernii, și de asemenea primăvara”.
Kirby a mai spus că decizia de a trimite tancuri Abrams în Ucraina, anunțată săptămâna trecută, nu a fost una întârziată.
„Decizia privind tancurile - și aceasta a fost luată nu numai de SUA, ci și de germani, și înainte de aceasta de către britanici - a fost cu adevărat menită să ajute Ucraina să preia conducerea în luptele pe care ne așteptăm să aibă loc în primăvară. ," el a spus.
UPDATE 08:25. Peste 60 de vehicule americane de luptă ale infanteriei Bradley pentru Ucraina navighează deja spre Europa, a anunțat luni Armata americană. Nava care transportă blindatele a pornit pe mare pe 25 ianuarie, din portul North Charleston, informează Serviciul american de distribuție a informațiilor vizuale de apărare (DVIDS).
Vehiculele de luptă ale infanteriei fac parte dintr-un pachet de ajutor militar de 2,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, anunțat de președintele american Joe Biden la începutul lunii ianuarie.
Foto: Personalul american efectuează îmbarcarea pe navă a vehiculelor de luptă Bradley pe o navă cu destinația Ucraina - 25 ianuarie 2023, în North Charleston, Carolina de Sud. Sursa: Oz Suguitan/ U.S. Transportation Command
UPDATE 08:10. Rusia și Belarus au început un antrenament de o săptămână de pregătire a personalului pentru comananda comună a grupării lor regionale de forțe, a anunțat marți Ministerul belarus al Apărării, potrivit agenției de stat Belta.
Antrenamentul face parte din pregătirea pentru exercițiile comune pe care cele două țări le vor organiza în Rusia în septembrie.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie, 22 ianuarie, 23 ianuarie, 24 ianuarie, 25 ianuarie, 26 ianuarie, 27 ianuarie, 28 ianuarie, 29 ianuarie și 30 ianuarie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
