SONDAJ/ Peste 80% dintre ucraineni doresc aderarea la NATO

4 octombrie 2022, 11:13 Ucraina 63
Ucraina, Ziua Independenței.  Sursa: Anadolu Agency/Getty Images

Aderarea Ucrainei la NATO este susţinută de un procentaj record de 83% din cetăţeni, arată un sondaj de opinie preluat luni de Reuters și citat de Agerpres.

Potrivit institutului Rating Group din Kiev, sondajul a fost realizat în 1 şi 2 octombrie pe un eşantion de 2.000 de persoane, după ce preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a semnat vineri cererea oficială de aderare a ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică.

Conform Rating Group, procentajul este cel mai ridicat înregistrat vreodată la un sondaj pe această temă în Ucraina; doar 4% din cei care au răspuns s-au declarat împotrivă, iar 9% au spus că nu ar vota la un referendum pe această temă.

În noiembrie anul trecut, doar 55% din ucraineni erau favorabili intrării în NATO, iar în iunie anul acesta, procentajul era cu 7% mai mic decât în prezent.

Reuters apreciază că este evidentă schimbarea opiniei publice după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a anunțat vineri că Ucraina depune candidatura „în cadrul unei proceduri accelerate” pentru a deveni membru NATO. Cererea a fost făcută exact în ziua când la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene parțial ocupate de ruși - Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie.

Între timp, președinții a nouă țări NATO din Europa Centrală și de Est au emis o declarație comună privind sprijinirea aderării Ucrainei la NATO. Totodată, semnatarii reiterează sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, nu recunosc anexările teritoriilor ucrainene la Federația Rusă și cer retragerea Armatei Ruse.

Președinții Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Poloniei, Slovaciei și României și-au exprimat sprijinul ferm pentru „decizia Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea apartenență a Ucrainei la Alianță”.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută și ca Alianța Atlanticului de Nord, este o alianță politico-militară ce reunește 30 de țări din Europa și America de Nord. Organizația a fost înființată în 1949 prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington, D.C. pe 4 aprilie 1949, cu obiectivul principal de a pune în aplicare un sistem comun de apărare împotriva unui atac provenit din exterior.

Sediul general NATO se află la Bruxelles, în Belgia, iar Sediul Central al Forțelor Aliate din Europa se află în apropiere de Mons, în Belgia. Cele 12 state fondatoare ale organizației sunt Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Au existat mai multe etape de extindere, dintre care cea mai recentă a avut loc în 2020, când Macedonia de Nord a finalizat formalitățile de aderare. Cheltuielile militare însumate ale NATO constituie aproximativ 70% din totalul cheltuielilor militare la nivel mondial. Reprezentanții statelor membre și-au exprimat intenția de a aloca minimum 2% din produsul intern brut pentru cheltuielile militare până în 2024.

Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media