ULTIMA ORĂ/ Ucraina nu va mai livra energie electrică către Republica Moldova, începând cu 11 octombrie. Kievul a sistat temporar exporturile

10 octombrie 2022, 19:36 Economie 528
energie electrică.  Sursa: Replica Media

Ucraina a decis să sisteze exporturile de energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra obiectelor de infrastructură energetică, scrie UNIAN. Măsura lovește puternic și în securitatea energetică a R. Moldova, care importă 30 % din curentul consumat.

Decizia a fost anunțată de Ministerul Energiei Ucrainei pe Facebook.

„Atacurile de azi cu rachete, care au avariat generarea termică și stațiile electrice, obligă Ucraina să întrerupă, începând cu 11 octombrie 2022, exporturile pentru a stabiliza propriul sistem energetic” a scris Ministerul Energiei de la Kiev.

Publicația ucraineană scrie că până în prezent, Ucraina a exportat energie electrică în Moldova și Polonia, ajutând Europa să înlocuiască gazul rusesc ca sursă de producție a energiei electrice și contribuind la stabilitatea sistemului energetic european.

„Rusia continuă să exercite teroarea energetică împotriva Ucrainei și intensifică presiunea energetică asupra Uniunii Europene. Electricitatea ucraineană, pe care am exportat-o după sincronizarea cu UE, împreună cu liniile separate către Moldova și Polonia, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a menținut stabilitatea sistemului energetic european. Chiar și după oprirea centralei nucleare din Zaporojie, care se află sub ocupație rusă de mai bine de 7 luni, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii europeni în ceea ce privește exportul de energie electrică. Dar bombardamentele cu rachete de astăzi. care au lovit generatoare și stații electrice, obligă Ucraina să treacă la oprirea exporturilor de electricitate începând cu 11 octombrie 2022, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, anunță Ministerul ucrainean al Energiei, într-un comunicat.

„Exportul de energie electrică din Ucraina a fost cel care a ajutat Europa să-și reducă consumul de resurse energetice rusești. De aceea Rusia ne distruge sistemul energetic, zădărnicind însăși posibilitatea de a exporta electricitate din Ucraina”, a declarat ministrul energiei, Gherman Galușcenko.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media