UPDATE 21:50.Ucraina a promis că va răspunde Belarusului în cazul unor noi atacuri de pe teritoriul său, a declarat miercuri Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei, într-un interviu pentru Nastoiashee Vremia.
„Înțelegem că Putin pune presiune pe Lukașenko în fiecare zi pentru a începe o agresiune armată din Belarus. Știm totul. Chiar și o întâlnire recentă la Soci a fost pe această temă <...> Dar dacă trupele vin din Belarus, așa cum a fost cazul pe 24 februarie, vor primi un răspuns pe care nu îl așteptau, a spus Alexei Danilov.
UPDATE 21:25. La Moscova se organizează o manifestație „grandioasă” cu ocazia rezultatelor „referendumurilor” organizate în regiunile ocupate ale Ucraine.
Preliminar, potrivit RBC, acest eveniment va avea loc pe 30 septembrie - chiar înainte ca legislatura Federației Ruse să voteze pentru anexarea unor părți din regiunile Zaporojie și Herson, precum și autoproclamatele DNR și LNR în Federația Rusă.
Manifestația ar putea începe în Piața Roșie, iar la eveniment ar putea vorbi Vladimir Putin.
UPDATE 21:05. O hartă realizată de observatorii ruși ai războiului pe un canal de Telegram arată care e situația din zona Liman, acolo unde trupele rusești sunt aproape înconjurate de forțele ucrainene.
UPDATE 20:40. „Levada Center” (o agenție de statistici recunoscută agent străin în Rusia) a înregistrat o scădere a încrederii rușilor în autorități.
Rezultatele sondajului sunt publicate astăzi arată că 60% dintre cei chestionați cred că lucrurile în Rusia merg așa cum ar trebui (spre comparație, în august erau 67% dintre astfel de oameni), transmite BBC Rusia.
Ratingul de încredere pentru Vladimir Putin a scăzut de la 83% la 77% pe parcursul lunii. Dimpotrivă, ratingul de nemulțumire față de Putin a crescut de la 15% la 21%.
Dacă duminica viitoare ar fi avut loc alegerile pentru Duma de Stat, atunci Rusia Unită ar fi câștigat 36% din voturi (în timpul verii, ratingul a scăzut cu 4%). Sondajul a fost realizat în perioada 22 – 28 septembrie – imediat după începerea mobilizării.
BBC notează că în martie serviciile sociologice de stat VCIOM și FOM au declarat că 60% dintre ruși au susținut „operațiunea militară specială”. Sociologii independenți au sugerat ca aceste date să fie tratate cu prudență: în condițiile cenzurii militare și amenințării cu urmărirea penală pentru o poziție anti-război, oamenii pur și simplu nu spun adevărul.
UPDATE 20:15. Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele referendumuri organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. MAEIE de la Chișinău a calificat așa numitele „referendumuri” drept o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.
„Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei. Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale și își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, se arată în comunicatul MAEIE emis miercuri, 28 septembrie.
UPDATE 19:50. Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova.
„Serbia... nu recunoaște acest lucru pentru că aderă la dreptul internațional, la Carta ONU și la rezoluțiile ONU”, a declarat președintele Aleksandar Vucic reporterilor la New York, a informat Reuters.
Serbia pretinde că este membră a Uniunii Europene, dar relațiile sale cu Occidentul sunt complicate, în primul rând, de faptul că continuă să considere Kosovo o parte a teritoriului său, iar majoritatea țărilor occidentale și-au recunoscut independența. Belgradul nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei; mulți sârbi experimentează, de asemenea, antagonism față de NATO, ceea ce le afectează percepția asupra agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
UPDATE 19:30. Pe lângă SUA, și alte state precum Bulgaria, Polonia, Estonia și România au emis avertismente prin care și-au îndemnat cetățenii care se află pe teritoriul Fedeației Ruse să părăsească neîntârziat țara.
Ministerul român de Externe a reamintit şi reiterat „cu insistenţă”, într-un comunicat de presă emis miercuri, 28 septembrie, recomandările adresate cetăţenilor români încă din luna februarie de a evita călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare părăsirea teritoriului cât mai curând.
UPDATE 18:50. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin falsele „referendumuri” organizate în teritoriile ocupate. Potrivit șefei CE, acest pachet de sancțiuni va include și un plafon de preț pentru achiziționarea petrolului rusesc.
UPDATE 18:35. Serbia nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în patru regiuni din Ucraina ocupate parţial de forţele ruse, a declarat miercuri preşedintele Aleksandar Vucic, în ciuda legăturilor strânse dintre Belgrad şi Moscova, scrie Agerpres.
UPDATE 18:10. Sportivii profesioniști din Rusia au început să cadă sub incidența ordinului de mobilizare.
Potrivit BBC, o citație a fost primită de fotbalistul de 37 de ani Diniar Bilialetdinov, care a jucat pentru Lokomotiv, echipa engleză Everton și naționala Rusiei. Tatăl său, antrenorul Rinat Bilialetdinov a spus (citat de Sports.ru): „Nu va fugi, nu va cumpăra bilete în Kazahstan sau Turcia. Va merge la biroul de înrolare militară nu va fugi”.
Fostul mijlocaș al echipei de fotbal Dinamo și al naționalei Rusiei, Sergei Grișin, în vârstă de 48 de ani, a găsit o citație în cutia poștală.
Președintele Federației Ruse de Ciclism, Viacheslav Ekimov, a declarat că trei sportivi și un antrenor au fost convocați la biroul de înrolare militară. Federația pledează pentru o amânare pentru ei.
Situația este similară și în Federația de Patinaj Artistic. Patinatorii Dmitri Aliev, în vârstă de 22 de ani, și Makar Ignatov, în vârstă de 23 de ani, au primit citațiile.
Comentatorul Dmitri Guberniev scrie că trei biatleți „de la nivelul echipei naționale a Rusiei” au primit de asemenea citații.
Un sediu operațional a fost creat în Ministerul Sportului al Federației Ruse pentru a interacționa cu Ministerul Apărării.
În Ucraina, aproximativ 2.000 de sportivi profesioniști au intrat voluntar în război (acestea sunt datele Ministerului Sportului din țară la sfârșitul verii). Peste o sută de sportivi au murit în lupte și sub bombardamentele din Ucraina. Printre aceștia se numără kickboxerul Nikolai Zabavciuk, multiplu campion la dans sportiv Daria Kurdel, fotbalistul de la Dinamo Kiev și echipa israeliană Maccabi, Serghei Balanciuk.
UPDATE 17:40. Aproximativ 400 de mașini și 30 de autobuze, cu oameni care vor să părăsească Ucraina stau la coadă în fața punctelor de control la granița cu Polonia, informează Departamentul Regional de Vest al Serviciului de Frontieră de Stat pe Facebook.
Potrivit Poliției de frontieră ai Ucrainei, în apropierea punctului de trecere a frontierei Ustilug așteaptă 100 de mașini, 40 de mașini - Ugrinov, 40 de mașini și 5 autobuze - Rava-Russkaia, 15 mașini și 5 autobuze - Grușev; Krakovets - 100 de mașini și 10 autobuze, Shegini - 60 de mașini și 10 autobuze, Smolnitsa - 25 de mașini.
Alte 20 de mașini și 3 autobuze sunt la granița cu Republica Slovacă lângă punctul de control Ujgorod și 20 de mașini și 15 autobuze lângă punctul de control Tisa de la granița cu Ungaria.
La granița cu România, lângă punctul de control Porubnoie sunt 50 de mașini și 10 autobuze.
Ukrinform relatează că în dimineața de 28 septembrie la punctele de control de la granița de vest s-au format cozi de 275 de mașini și 16 autobuze pentru a părăsi Ucraina.
UPDATE 17:25. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy i-a mulțumit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru poziția sa de principiu privind nerecunoașterea pretinselor „referendumuri” organizate de Rusia în teritoriile ocupate temporar, informează serviciul de presă al șefului statului ucrainean.
Într-un apel telefonic, Zelenskiy a mulțumit părții turce pentru sprijinul neclintit pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, confirmat, în special, în discursul președintelui Turciei la deschiderea celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU de la New York. El a lăudat, de asemenea, rolul personal al lui Erdogan în aranjarea recentului schimb de prizonieri de război și în furnizarea de azil comandanților ucraineni.
La rândul său, liderul turc a asigurat că vor fi create toate condițiile necesare pentru cei eliberați din captivitate, precum și pentru rudele în vizită.
UPDATE 16:48. Moscow Times raportează că autoritățile din regiunea rusă Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia, pun în aplicare restricții de călătorie pentru a împiedica oamenii să fugă în Georgia pentru a evita recrutarea.
„Astăzi am semnat un decret privind introducerea unui regim de alertă ridicată pe teritoriul Osetiei de Nord. Decretul restricționează intrarea vehiculelor de pasageri pe teritoriul republicii. Decizia de a introduce un regim de alertă ridicată este o măsură temporară forțată: situația nu poate fi lăsată la voia întâmplării.
Un număr mare de vehicule de tranzit, kilometri de cozi la punctul de control Verkhnii Lars. Numai în ultimele două zile, peste 20.000 de oameni au intrat în Georgia prin secțiunea noastră a graniței. Nu vom fi capabili fizic să asigurăm ordinea și securitatea dacă acest flux continuă să crească.
La intrările în republică și la punctul de control sunt organizate grupuri operative mobile – acestea îi vor verifica pe cei care intră în republică. Dacă un cetățean este supus conscripției, în conformitate cu lista federală, i se va înmâna la fața locului o citație. Acest lucru se va aplica cetățenilor care sunt înregistrați în armată nu numai în Osetia de Nord, ci și în alte regiuni ale țării.
Persoanelor supuse mobilizării li se va explica ce consecințe le așteaptă, în conformitate cu legea Federației Ruse, în cazul sustragerii de la serviciul militar. Aceast lucru se va desfășura în strictă conformitate cu criteriile prevăzute în decretul președintelui țării”, a declarat șeful regiunii, Serghei Menyaylo.
UPDATE 16:04. În legătură cu lansarea mecanismului de mobilizare parțială în forțele armate ale Federației Ruse și desfășurarea unor campanii de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă informează cetățenii țării noastre că implicarea acestora în acțiuni militare pe teritoriul altor state este pasibilă de răspundere penală în conformitate cu reglementările naționale și cele internaționale.
„Participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la 5 la 10 ani”, informează Ministerul de Externe de la Chișinău.
Totodată, persoanele care se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Autoritățile naționale, în virtutea cadrului legal aplicabil lor, sunt ținute să adopte măsuri de prevenire și contracarare a activității de mercenariat, și să întreprindă acțiuni pentru identificarea și reținerea persoanelor care se dedau unor astfel de activități.
„Facem apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze Ambasada țării noastre la Moscova în cazul lezării drepturilor sale pentru oferirea suportului consular. Totodată, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că, pe teritoriul Rusiei, sunt considerați cetățeni ruși de către Federația Rusă, iar opțiunile Republicii Moldova de a oferi asistență consulară sunt limitate”, precizează MAEIE.
UPDATE 15:37. Ministerul rus al Apărării a declarat că pregătirea pentru rezerviștii nou mobilizați a început în toată țara, inclusiv în regiunea Rostov de la granița cu Ucraina și peninsula Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014.
Antrenamentul a început și în exclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, membre NATO, se arată în comunicat.
Aproximativ 2.000 de rezerviști au primit deja arme în Crimeea.
„Cetățenii chemați din rezervă își refac abilitățile în operarea și întreținerea armelor, a echipamentelor militare și speciale.
Au fost organizate, de asemenea, cursuri pentru îmbunătățirea abilităților de tragere și pregătirea personalului militar pentru acțiuni de încredere pe câmpul de luptă”, se mai menționează în comunicat.
UPDATE 14:44. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie, Federația Rusă a deportat 7.833 de copii din Ucraina. Datele au fost prezentate de Oficiul Avocatului Poporului din Ucraina.
Potrivit datelor din 28 septembrie, sunt considerați dispăruți 241 de copii, iar 7.833 - deportați.
Totodată, potrivit informațiilor oficiale ale Procuraturii Generale din Ucraina, 395 de copii au murit și peste 777 au fost răniți de diferite grade de gravitate.
Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.
Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk (401), regiunea Harkov (231), regiunea Kiev (116), regiunea Mykolaiv (72), regiunea Cernihiv (68) și regiunea Lugansk (64).
2.500 de instituții de învățământ au fost avariate din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ruse. Dintre acestea, 289 au fost complet distruse.
UPDATE 13:49. Scurgerile din conductele Nord Stream din Rusia către Europa par a fi „foarte grave” și „par cu siguranță foarte suspecte”, a spus un oficial occidental, scrie The Guardian.
„În mod clar, acest lucru pare foarte grav. Exploziile multiple în același timp - este foarte grav și va trebui investigat. Cu siguranță pare extrem de suspect, dar cred că trebuie să stabilim faptele și apoi să atribuim”, a declarat oficialul occidental sub protecția anonimatului.
UPDATE 13:42. Ambasada SUA de la Moscova a emis o alertă prin care solicită tuturor cetățenilor americani din Rusia să părăsească urgent teritoriul Federației ruse.
Asta din cauza mobilizării anunțate de Vladimir Putin.
UPDATE 13:09. Liderii pro-ruși ai regiunilor separatiste Luhansk și Herson, au trimis o solicitare oficială autorităților de la Kremlin de aderare la Federația rusă.
Între timp, Parlamentul rus a anunțat reuniunea ambelor camere pentru a examina aceste solicitări care ar putea fi aprobate la 3 octombrie ca mai apoi să fie promulgate de Vladimir Putin.
UPDATE 13:01. Denis Pușîlin și Leonid Pasecinik, liderii pro-ruși ai autoproclamatelor Republici Populare Donețk (DNR) și Republicii Populare Luhansk (LNR) pleacă la Moscova „pentru a finaliza procedura de aderare la Rusia”, potrivit informațiilor agenției de presă ruse RIA Novosti.
RIA, care îl citează pe Pușilin, scrie că, după procedurile necesare în Duma Rusă și în Consiliul Federației, „asta e tot, oficial suntem parte din Rusia. Și apoi – creația, dezvoltarea și, desigur, toate acestea se intersectează cu victoria noastră. Avem cu adevărat nevoie de ea – o victorie comună.”
Canalul oficial al guvernului pro-rus al LNR de pe Telegram a confirmat că „Leonid Pasecinik a plecat la Moscova pentru a finaliza partea legală a LNR care se alătură Rusiei”.
Rusia, Siria și Coreea de Nord sunt singurele trei state membre ONU care recunosc DNR și LNR ca autorități legitime. Cele două republici autoproclamate s-au format în 2014, iar în ultimele zile s-au organizat așa-zise „referendumuri” privind anexarea teritoriului pe care îl ocupă. Autoritățile ucrainene au spus că rezultatele sunt „nule” și că votul larg ridicolizat este ilegal.
UPDATE 12:50. Incendierea birourilor militare continuă în Rusia. Caz nou la Vladivostok
Noaptea trecută, un birou de înrolare militară a fost incendiat în Vladivostok, relatează Astra. Oameni necunoscuți au spart o fereastră din clădirea biroului militar de înregistrare și înrolare și au aruncat un cocktail Molotov înăuntru. Nu au fost victime, nimeni nu a fost reținut.
sursa foto: BBC
UPDATE 12:34. Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că rezultatele publicate de oficialii ruși în urma referendumurilor din teritoriile ocupate parțial din Ucraina sunt „neplauzibile”, fiecare referendum pretinzând aprobarea între 87% și 99% din partea rezidenților ucraineni.
UPDATE 12:03. Ministrul danez al apărării a declarat că există motive de îngrijorare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Baltice.
Subliniind suspectul de sabotaj asupra celor două conducte Nord Stream ca cel mai recent exemplu, Reuters transmite că Morten Bodskov a spus că „Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice și ne așteptăm ca ei să-și continue zgomotul sabiei” într-o declarație în urma unei întâlniri cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.
UPDATE 11:00. În zonele ocupate ale regiunii Luhansk, în așa-zisul referendum pentru aderarea la Rusia au votat aproape la fel de mulți ca la alegerile pentru Rada Supremă din octombrie 2012, adică chiar înainte de izbucnirea ostilităților în Donbas, după pe care sute de mii de oameni au părăsit regiunea. Acest lucru a fost declarat de șeful regiunii Luhansk, Serghei Gaidai.
Autoritățile autoproclamatei Republici Populare Luhansk au declarat că peste 1,6 milioane de oameni au votat la „referendum”. Și în 2012, la alegerile pentru Rada Supremă a Ucrainei, 1,829 milioane de persoane au fost incluse în listele electorale ale regiunii Luhansk. Totodată, doar în primăvara-vara lui 2022 au fost înregistrați 320 de mii de migranți, spune Gaidai.
Mulți migranți au primit acest statut mai devreme sau nu s-au înregistrat deloc, iar zeci de mii de locuitori ai regiunii Lugansk au plecat în Europa, unde nu au putut vota, a spus Gaidai.
„Acest joc de-a „referendum” nu va schimba nimic! Ne pregătim de deocupare!”, asigură Gaidai.
În perioada 23 - 27 septembrie, în teritoriile controlate de Rusia în regiunile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, au avut loc așa-zisele referendumuri privind aderarea la Rusia. „Votarea” în cea mai mare parte a fost o rundă de patru zile. În ultima zi, secțiile de votare ar fi fost deschise câteva ore. Potrivit rezultatelor anunțate ale „referendumului”, în DNR și LNR 99% și 98% au „opinat” pentru aderarea la Rusia, la Zaporojie și Herson - 93% și 87%.
UPDATE 10:50. Parlamentul slovac a dat undă verde, marți, aderării Suediei și Finlandei la NATO, anunță AFP, citat de Agerpres.
„Consiliul Naţional al Republicii Slovace tocmai a aprobat aderarea Finlandei şi Suediei la NATO”, a postat pe Twitter ministrul slovac pentru afaceri externe şi europene, Ratislav Kacer.
UPDATE 10:24. Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fratelli d'Italia, care s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate în Italia, a asigurat Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie. Într-un mesaj publicat pe Twitter, care este adresat președintelui Ucrainean, Vladimir Zelenskiy, viitoarea prim-ministră a Italiei a menționat că se „poate conta pe sprijinul loial pentru cauza libertății poporului ucrainean”.
Astfel, într-un mesaj publicat pe Twitter, președintele ucrainean a felicitat-o pe Giorgia Meloni și a mulţumit Italiei pentru ajutor oferit în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.
„Felicitări lui Giorgiei Meloni și partidul său pentru victorie în alegeri. Apreciem sprijinul continuu al Italiei pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse. Mizăm pe o colaborare fructuoasă cu noul guvern italian”, a transmis Zelenskiy.
UPDATE 09:47. Armata ucraineană anunță despre pierderile rusești din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal - au fost lichidate circa 58.150 (+400) persoane;
tancuri ‒ 2312 (+6);
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 4889(+8);
sisteme de artilerie – 1381 (+3);
RSZV / MLRS – 331 (+0);
sisteme de război antiaeriene ‒ 175 (+0);
aeronave – 262 (+1);
elicoptere – 224 (+0);
Nivel operațional-tactic UAV – 989 (+12);
rachete de croazieră ‒ 242 (+1);
nave / bărci / nave de război / bărci ‒ 15 (+0);
vehicule și rezervoare de combustibil – 3742 (+12);
echipament special / echipament special ‒ 131 (+0).
UPDATE 09:41. Comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează în raportul său cu privire la evenimentele de pe front din 27 septembrie că armata rusă a lansat mai multe lovituri cu rachete din aeronave asupra a trei regiuni ale țării. Potrivit armatei ucrainene, rachetele au fost doborâte.
În special, luptătorul rus Su-35 a tras o rachetă X-31 în satul Bereznegovatoe din regiunea Nikolaev, dar a fost distrusă în aer. În plus, comanda „Sud” raportează că două avioane de vânătoare Su-35 au tras două rachete X-59 în regiunea Odesa, conform raportului, acestea au fost de asemenea doborâte. O lovitură similară a fost efectuată asupra orașului Krivoy Rog din regiunea Dnepropetrovsk, iar în acest caz, racheta Kh-59 a fost doborâtă, se arată în raport.
Potrivit comandamentului „Sud”, pierderile armatei ruse pe sectorul său de front s-au ridicat la 58 de persoane.
UPDATE 09:10. Ambasadorul Chinei la Națiunile Unite a cerut, marți, Consiliului de Securitate să respecte „integritatea teritorială a tuturor țărilor” după „referendumurile” de anexare din Ucraina, potrivit AFP, citat de HotNews.ro.
„China a luat notă de ultimele evoluții ale situației din Ucraina și poziția noastră este clară și constantă și anume, suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”, a declarat Zhang Jun, în timp ce Beijingul este uneori acuzat de Occident că este prea conciliant cu Rusia.
UPDATE 09:00.Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că rezerviștii recent mobilizați din regiunea Kaliningrad au început antrenamentul de luptă la baza Flotei rusești din Marea Baltică.
„Toți militarii mobilizați respectă standardele de tragere cu arme de calibru mic. În plus, cetățenii chemați din rezervă își redobândesc abilitățile în operarea și întreținerea armelor, echipamentelor militare și speciale”, a transmis ministerul pe canalul său Telegram.
UPDATE 08:35. Cel puțin cinci civili au murit, iar alții 10 au fost răniți în regiunea Doneţk, a declarat miercuri șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavel Kirilenko.
„Pe 27 septembrie, rușii au ucis 5 civili în regiunea Donețk: 4 în Kurakhovka și 1 în Bahmut. Alte 10 persoane au fost rănite”, a spus el.
Președintele OVA a subliniat că este imposibil să se stabilească numărul exact de victime în Mariupol și Volnovaha.
UPDATE 08:20. Pe mai multe canale de Telegram ruse au fost create grupuri și chat-uri speciale destinate strângerii de bani sau de lucruri, precum haine groase, veste, căști sau produse de igienă, pentru militarii ruși care sunt trimiși să lupte în Ucraina, scrie Hotnews.
Aceste campanii nu sunt asumate de armată sau de vreo instituție publică din Federație Rusă, ci aparțin unor conturi asociate cu persoane private sau ONG-uri. De asemenea, mesajele nu explică care sunt motivele pentru care armata rusă nu este capabilă să asigure strictul necesar pentru soldații săi.
De asemenea, sunt multe anunțuri în care este descrisă lista de produse de igienă, medicamente, dar și butelii de gaz și alte obiecte de uz casnic de care armata rusă nu dispune și din nou este cerut ajutorul oamenilor obișnuiți.
UPDATE 08:05. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că forțele ucrainene își întăresc pozițiile în apropiere de Liman, în regiunea Donețk și continuă să se apropie de acest oraș, eliberând tot mai multe noi așezări.
Luptele aprige continuă în regiunea Liman, iar armata ucraineană, conform informațiilor de pe front, este aproape de a tăia ultimele linii de aprovizionare ale trupelor ruse care operează acolo și de a le încercui.
Experții ISW scriu, cu referire la surse ucrainene, că în perioada 26 și 27 septembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au preluat controlul mai multor sate la nord-vest și nord de Liman. În plus, Institutul American relatează, citând surse rusești, că artileria ucraineană ține sub controlul focului ultimul drum de aprovizionare a trupelor ruse din oraș, care trece prin Svatovo, Makiivka și Terni. Grupuri ucrainene de recunoaștere și sabotaj au fost deja văzute în orașele Torskoe și Yampol la sud-est de Liman.
În ceea ce privește situația din regiunea Bahmut (singurul oraș ucrainean în care trupele ruse întreprind acțiuni ofensive active), rezumatul ISW spune că pe 27 septembrie aceste atacuri s-au încheiat cu eșec.
Totodată, experții institutului citează un raport al jurnaliștilor New York Times care, referindu-se la armata ucraineană, scriu despre acțiunile Grupării Wagner pe frontul Bahmut. Potrivit jurnaliștilor, aceștia folosesc prizonierii plecați la război drept carne de tun și adesea se predau armatei ucrainene.
Alte câteva concluzii din rezumatul ISW:
- Pe 30 septembrie, Vladimir Putin va anunța probabil anexarea teritoriilor ucrainene ocupate după pretinsele referendumuri.
- Se pare că armata rusă trimite trupe nou mobilizate din districtul militar de vest în regiunile Herson și Harkiv fără a fi antrenate.
- Trupele ruse au provocat pagube foarte grave aerodromului ucrainean din Krivoi Rog și bombardează în mod constant sudul Ucrainei.
- Autoritățile ruse pregătesc o mobilizare forțată a rezidenților din teritoriile ucrainene aflate sub controlul lor, care ar putea fi anexate în viitorul apropiat.
UPDATE 07:35. Primii ruși mobilizați au ajuns deja la unitățile armatei ruse care luptă pe teritoriile ocupate ale Ucrainei, la fel și deținuții recrutați, a raporttat miercuri dimineața Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
„...au sosit întăriri la unitățile regimentului 1 tancuri din divizia 2 puști motorizate a armatei 1 tancuri, care pleacă în zona de luptă. Nu au fost deloc antrenați. De asemenea, conducerea militaro-politică a Federației Ruse, pe lângă mobilizarea parțială, continuă activitățile așa-numitei „automobilizări”, se spune în raport.
„Rușii bombardează pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de confruntare, continuă să se concentreze asupra încercărilor de a ocupa complet regiunea Donețk și de a menține teritoriile ocupate, precum și de a perturba operațiunile active ale forțelor de apărare în anumite direcții.
În plus,trupele ruse încearcă să restabilească pozițiile pierdute în anumite zone și efectuează recunoașteri aeriene. Inamicul lovește infrastructura civilă și locuințele civile.
Amenințarea cu lovituri aeriene și cu rachete se menține în toată Ucraina. În ultima zi, rușii au lansat 10 rachete și 17 lovituri aeriene, a efectuat peste 105 atacuri din sisteme de lansare multiplă a rachetelor. Ocupanții ruși au lovit și ținte civile, încălcând normele Dreptului internațional umanitar, legile și obiceiurile războiului. Peste 40 de așezări au suferit din cauza focului inamicului. În special, Harkiv, Slaviansk, Kramatorsk, Nikolaev, Avdeevka și Mariinka”, a mai raportat Statul Major.
UPDATE 07:10. Forțele ucrainene au interceptat mai multe rachete lansate de avioanele rusești asupra regiunilor Odesa, Nikolaev și Dnipropetrovsk.
Comandamentul operațional „Sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei precizează în raportul său cu privire la evenimentele de pe front din 27 septembrie că armata rusă a lansat mai multe lovituri cu rachete din aeronave asupra a trei regiuni ale țării. Potrivit armatei ucrainene, rachetele au fost doborâte.
În special, așa cum se spune în mesaj, luptătorul rus Su-35 a tras o rachetă X-31 în satul Bereznegovatoe din regiunea Nikolaev, dar a fost distrusă în aer. În plus, comanda „Sud” raportează că doi avioane de vânătoare Su-35 au tras două rachete X-59 în regiunea Odesa, conform raportului, acestea au fost de asemenea doborâte. O altă lovitură a fost efectuată asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, iar în acest caz, racheta Kh-59 a fost doborâtă, se arată în raport.
Potrivit comandamentului „Sud”, pierderile armatei ruse pe sectorul său de front s-au ridicat la 58 de persoane.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie și 27 septembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
