UPDATE 21:57. Un cetățean american a murit în Ucraina, relatează CNN, citând un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
„Putem confirma decesul unui cetățean american în Ucraina. Suntem în legătură cu familia și oferim toată asistența consulară posibilă. Din respect pentru intimitatea familiei, nu avem nimic de adăugat în acest moment dificil”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt nu a oferit detalii despre identitatea decedatului sau despre circumstanțele morții acestuia.
Acesta este al șaselea american care moare în Ucraina de la invazia rusă din februarie.
UPDATE 21:03. Șeful Bisericii Greco-Catolice Ucrainene Sviatoslav i-a adus Papei Francisc la Vatican o bucată dintr-o mină rusească care a deteriorat fațada bisericii din Irpin.
„Acesta este un cadou simbolic, nu numai pentru că este un fragment din mina rusească care ne-a distrus templul din orașul martir Irpen, ci și pentru că scoatem zilnic astfel de fragmente de mine, bombe și rachete rusești din corpurile militarilor, civililor și chiar copiilor nevinovați”, a spus Sviatoslav.
Mesajul secretariatului șefului UGCC de la Roma spune că Francisc și-a exprimat încă o dată solidaritatea cu poporul ucrainean, asigurându-l pe Sviatoslav că este alături de ucraineni în rugăciune și acțiuni concrete.
UPDATE 20:19. Turcia intenționează să propună o prelungire cu un an a „acordului de cereale” în care Ankara intervine cu ONU.
Acordul de deblocare a porturilor ucrainene, încheiat la Istanbul în iulie, expiră pe 19 noiembrie.
„Ucraina a dat garanții Rusiei [de a nu folosi coridorul umanitar în scopuri militare] prin Turcia. Vom propune prelungirea acordului pentru încă un an”, a declarat ministrul turc al Apărării Hulusi Akar reporterilor la Ankara.
Anterior, Rusia a fost de acord să reia lucrările „culoarului de cereale” la patru zile după anunțul suspendării acordului.
În ciuda declarațiilor Moscovei, navele alimentare au continuat să folosească coridorul din Marea Neagră.
UPDATE 19:53. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a comentat despre naționalizarea activelor mai multor dintre cele mai mari întreprinderi din Ucraina. În special, printre aceștia se numără producătorul de motoare Motorsich și principalele companii petroliere ale țării - Ukrnafta și Ukrtatneft.
Potrivit lui Zelenskiy, acest lucru era necesar pentru a satisface nevoile urgente ale Ucrainei în timp de război.
„Asemenea demersuri sunt necesare pentru țara noastră în condiții de război, se efectuează în conformitate cu legile în vigoare. (...) În aceste vremuri grele, trebuie să ne îndreptăm toate forțele pentru a ne elibera pământul și a sprijini armata ucraineană”.
Anterior, prim-ministrul Ucrainei Denis Șihal a spus că toate aceste întreprinderi vor lucra 24/7 pentru nevoile militare ale Ucrainei.
UPDATE 19:22. Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, a comentat cu privire la publicarea Washington Post că Statele Unite încurajează autoritățile ucrainene să înceapă negocierile cu Kremlinul. Și se presupune că Statele Unite vor fi gata să insiste asupra unor astfel de negocieri dacă armata ucraineană va recâștiga controlul asupra Hersonului - iar acest lucru va face posibilă desfășurarea unui dialog dintr-o poziție de forță.
Ca răspuns la aceasta, Podolyak a postat pe Twitter: „Important: Ucraina nu a refuzat niciodată negocierile. Poziția noastră este cunoscută și deschisă. În primul rând, retragerea trupelor de pe teritoriul nostru, în al doilea rând, tot restul. Este Putin pregătit pentru asta? Desigur că nu. În aceste condiții, conform evaluării noastre constructive, vom discuta cu următorul lider al Rusiei”.
Kremlinul spune că este deschis negocierilor. Purtătorul de cuvânt prezidențial Dmitri Peskov a declarat astăzi că aceasta este poziția consecventă a Rusiei, dar președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a semnat un decret care le interzice.
Un astfel de document a fost într-adevăr semnat ca răspuns la „referendumuri” și la încercarea Rusiei de a anexa teritoriile ocupate.
UPDATE 18:39. Un cetățean al Ucrainei, care a dezertat în Rusia după anexarea Crimeei și a ocupat o funcție în Ministerul Dezvoltării Economice creat în peninsulă, a fost găsit vinovat de trădare și condamnat la 12 ani de închisoare, transmite Serviciul de Securitate al Ucrainei.
„Ocupând o poziție de conducere în „Ministerul Dezvoltării Economice” al așa-numitului „guvern” al Crimeei anexate în perioada 2014-2021, „funcționarul” a participat la pregătirea deciziilor manageriale care vizează subordonarea economiei peninsulei. către statul agresor”, se arată în raport.
Se raportează că agenții SBU au reținut o femeie în aprilie pe teritoriul regiunii Lviv, în timp ce încercau să evadeze peste granița cu UE către Belarus și ulterior în Rusia. Apoi a fost informată de suspiciunea de trădare și luată în arest. Cazul a fost examinat de Tribunalul Districtual Galitsky din Lviv.
„SBU subliniază inevitabilitatea pedepsei pentru cooperarea cu ocupanții”, se arată în mesaj.
UPDATE 17:34. Majoritatea ucrainenilor (88%) consideră că în zece ani Ucraina va fi o țară prosperă în cadrul Uniunii Europene, reiese din rezultatele unui sondaj realizat la sfârșitul lunii octombrie 2022 de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.
63% dintre respondenți împărtășesc pe deplin această opinie, alți 26% sunt mai degrabă de acord cu ea.
Potrivit rezultatelor sondajului, cei mai mulți dintre ucrainenii care sunt optimiști cu privire la viitorul Ucrainei trăiesc în vestul țării: acolo, 90% dintre respondenți cred într-o Ucraina prosperă ca parte a UE.
În partea de est a Ucrainei, există mai puțini astfel de participanți la sondaj - 76%.
Cei mai mulți optimiști (94%) sunt printre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. Doar 5% dintre respondenți sunt pesimiști cu privire la perspectivele pentru Ucraina și cred că în zece ani va deveni o țară devastată, cu o ieșire de oameni.
În estul țării, 14% împărtășesc astfel de sentimente.
UPDATE 16:50. Ungaria este gata să ajute în continuare Ucraina pe bază bilaterală, dar nu va sprijini un nou împrumut al UE în acest scop, a declarat luni la Sofia ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, scrie Agerpres cu referire la MTI.
„Suntem gata să continuăm să susţinem Ucraina pe baza unui acord bilateral, a precizat el.
În acelaşi timp, a notat ministrul, Ungaria „categoric nu va susţine un împrumut comun al UE” în acest scop deoarece „am mai făcut acest lucru o dată. Am susţinut împrumutul comun al UE din timpul pandemiei şi a fost mai mult decât suficient”, a insistat Szijjarto.
Ministrul de externe ungar a mai afirmat, referitor la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei în răspuns la atacul său din Ucraina, că măsurile au avut efectul opus celui promis la implementarea lor: „Brutalitatea războiului creşte şi economia europeană, mai curând decât cea rusă, a fost pusă în genunchi”, a spus el.
UPDATE 16:27. Ucraina a acuzat Rusia că a jefuit casele goale din orașul Herson, din sudul orașului, și că le-a ocupat cu trupe îmbrăcate în civil pentru a se pregăti pentru luptele de stradă, în ceea ce ambele părți prevăd că va fi una dintre cele mai importante bătălii ale războiului, scrie The Guardian.
În ultimele zile, Rusia a ordonat civililor să iasă din Herson în așteptarea unui atac ucrainean pentru a recuceri orașul, singura capitală regională pe care Moscova a ocupat-o de la invazia sa din februarie, a raportat Reuters.
Herson, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori înainte de război, a fost lăsat fără căldură și în întuneric după ce curentul și apa au fost tăiate distruse în apropiere
Oficialii instalați din Rusia au dat vina pe „sabotajul” ucrainean și au spus că lucrează la restabilirea energiei electrice. Oficialii ucraineni au spus că rușii au demontat 1,5 km de linii electrice.
Kievul a descris evacuarea zonei drept o deportare forțată, o crimă de război. Moscova spune că îi trimite pe locuitori pentru siguranță.
UPDATE 15:40. În condițiile războiului din Ucraina, la proximitatea hotarelor Republicii Moldova și ale Poloniei, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm reciproc. Declarații în acest sens au fost făcute de către copreședinții Adunării Parlamentare Republica Moldova – Polonia, Mihail Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, și Ryszard Terlecki, vicemareșal al Sejmului Republicii Polone.
„Prietenul la nevoie se cunoaște. În aceste momente complicate, marcate de criza energetică, de dificultățile de ordin macrofinanciar, avem sprijinul prietenilor noștri din Polonia. În numele conducerii Republicii Moldova și al cetățenilor exprim recunoștința omologului și tuturor prietenilor din Polonia pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în aceste momente grele”, a declarat vicepreședintele Mihail Popșoi.
De asemenea, copreședintele Adunării Parlamentare din partea Republicii Moldova a vorbit despre susținerea importantă oferită de către Polonia în procesul de realizare a reformelor și de integrare europeană a țării noastre. „Există un consens larg în sistemul politic din Polonia vizavi de sprijinul pentru Moldova, fapt care s-a văzut, inclusiv, anul trecut, în situația de criză energetică, când Guvernul polonez a intervenit prompt pentru a ne ajuta”, a menționat Mihail Popșoi.
Vicemareșalul Sejmului Republicii Polone a confirmat că războiul Rusiei în Ucraina a tulburat ordinea mondială, iar, în această situație, este nevoie de o nouă privire în problema aprovizionării cu resurse de energie și o de nouă privire asupra forțelor militare ale statelor noastre. Ryszard Terlecki s-a referit, de asemenea, la noua extindere a Uniunii Europene, accentuând că UE a fost unanimă atunci când a decis să acorde Moldovei și Ucrainei statutul de țări candidate la aderare. Înaltul demnitar polon a dat asigurări că atât Sejmul Republicii Polone, cât si europarlamentarii acestei țări vor susține calea integrării europene a Republicii Moldova, încât procesul de aderare să se încheie cât mai rapid.
Astăzi, în Parlamentul de la Chișinău a avut loc cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone, care s-a încheiat cu adoptarea Declarației comune. Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011. Următoarea sesiune, a noua la număr, va avea loc în Polonia.
UPDATE 15:20. Președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a cerut încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina într-un discurs în cadrul deschiderii Summit-ului mondial al liderilor la Conferința COP27 ONU privind schimbările climatice.
„Întreaga lume suferă din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina”, a spus Sisi.
„Acest război trebuie să se oprească, acest război și suferința pe care a provocat-o trebuie să se termine”.
Summitul ONU privind schimbările climatice din acest an are loc în stațiunea egipteană Sharm El-Sheikh, unde mii de negociatori și susținători climatici se vor aduna pentru a-și ridica ambițiile privind criza climatică.
Negociatorii din aproape 200 de țări vor dezbate, în următoarele două săptămâni, viitoarele propuneri de energie curată pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice.
UPDATE 14:42. Vladimir Zelenskiy: „Facem totul pentru a ne proteja poporul și a alunga invadatorii ruși de pe pământul ucrainean cât mai curând posibil. Facem totul pentru a reda libertatea tuturor ucrainenilor din toate colțurile țării noastre. Și cred că o vom face datorită apărătorilor noștri eroici, mulțumiri tuturor celor care luptă și lucrează pentru victoria Ucrainei”.
UPDATE 14:19. Agenția de știri de stat rusă RIA Novosti raportează că președintele Vladimir Putin va lua o decizie cu privire la participarea la următorul summit G20 până la sfârșitul săptămânii. Agenția l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a spus că nu va participa dacă Putin va participa.
Summitul de la Bali urmează să înceapă marți, 15 noiembrie.
UPDATE 13:22. Sistemele de rachete antiaeriene NASAMS și Aspide au sosit în Ucraina, a anunțat ministrul apărării al Ucrainei, Alexei Reznikov.
„Uite cine e aici! Sistemele NASAMS și Aspide de apărare aeriană au ajuns în Ucraina! Aceste arme vor întări semnificativ armata ucraineană și vor face cerurile noastre mai sigure. Vom continua să doborâm ținte inamice care ne atacă”, scrie ministrul.
El a mulțumit, de asemenea, Norvegiei, Spaniei și SUA pentru transferul acestor arme.
UPDATE 12:45. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, anunță reținerea a trei membri ai unui grup criminal organizat din nordul țării, specializat în transportarea ilegală a bărbaților din Ucraina în Moldova.
Potrivit PCCOCS, membrii grupului sunt originari din satele Grimăncăuți și Bulboaca ale raionului Briceni. Doi din aceștia au vârsta de 31 de ani, iar al treilea are vârsta de 28 ani, unul din ei având la activ antecedente penale, de altă natură decât faptele cercetate în acest dosar.
Oamenii legii au fost sesizați în septembrie 2022, de către doi cetățeni ai Ucrainei în privința cărora au și fost direcționate acțiunile de organizare a migrației ilegale. Aceștia au sesizat autoritatea de investigație, după ce învinuiții ar fi încasat a câte 6.500 dolari americani per persoană, fără însă să le presteze întregul set de servicii ilegale promise.
Bărbații ucraineni care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și transportați în apropierea satului Grimăncăuți, Briceni. Ulterior, învinuiții îi transportau în alte localități din nordul țării, unde îi cazau pe un termen nedeterminat, pentru facilitarea următoarelor etape infracționale, în scopul tranzitării și părăsirii ulterioare a Moldovei. Potrivit probelor acumulate, membrii grupului – persoane din Moldova și Ucraina identificau potențiali migranți pe care îi transportau pe traseele convenite, apoi îi instructau privind modalitatea de ocolire a punctelor de trecere a frontierei de stat, potrivit PCCOCS.
UPDATE 12:15. Noi imagini din satelit publicate de compania Maxar confirmă existența a 1.500 de morminte necunoscute anterior în apropierea orașului Mariupol cucerit de ruși în luna mai, relatează BBC.
Oficialii ucraineni și mai mulți martori oculari contactați de jurnaliștii britanici afirmă că situl din nord-vestul orașului este alcătuit dintr-un câmp uriaș de morminte care conțin mii de trupuri.
Mariupol, un oraș-port aproape de granița cu Rusia, a fost o țintă strategică majoră pentru ruși. De la începutul războiului a fost atacat necruțător din aer și din pământ. Până când a căzut în mâinile rușilor în mai, mii de civili muriseră și o mare parte a orașului fusese distrusă.
UPDATE 11:43. Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a declarat pentru Sky News la Londra că noul premier britanic, Rishi Sunak, va vizita Ucraina în curând.
Sunak promisese că Ucraina va fi primul său port de escală în străinătate dacă va deveni prim-ministru, dar într-o întorsătură de profil s-a îndreptat spre Egipt și Cop 27 în schimb.
„Nu vom discuta datele, din cauza securității primului tău ministru. Dar el vine în Ucraina destul de curând”,a spus Pristaiko.
UPDATE 11:00. Uniunea Europeană va propune în această săptămână un pachet financiar de sprijin pentru Ucraina, în valoare totală de 18 miliarde de euro. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a informat într-o discuție telefonică pe președintele Vladimir Zelenskiy că în următoarele zile aceasta va depune o cerere în acest sens.
UPDATE 10:20. 430 de copii au fost uciși, iar alți 827 au fost răniți, de la începutul invaziei rusești pe teritoriul ucrainean, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.
Datele sunt în curs de actualizare având în vedere continuarea războiului în Ucraina.
Copiii au fost cei mai afectați în regiunea Donețk - 420, Harkiv - 263, Kiev - 116, Nikolaev - 77, Zaporojie - 70, Cernihiv - 68, Luhansk - 64, Herson - 58, Dnipropetrovsk - 31.
Din cauza bombardamentelor din partea forțelor armate ale Federației Ruse, 2.719 instituții de învățământ au fost avariate. 332 dintre ele au fost complet distruse.
UPDATE 09:49. Terminalul de la Revythousa (Grecia) își crește capacitatea de a exporta cantități de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a acoperi o parte din nevoile altor țări din sud-estul Europei, precum România, Moldova și chiar Ucraina, transmite G4Media cu referire publicația elenă Energy Press.
UPDATE 09:30. Rusia continuă să piardă avioane de luptă și piloți experimentați în războiul cu Ucraina. Nu există oportunități de a recâștiga potențialul și de a obține superioritatea aeriană.
Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării al Marii Britanii cu referire la datele de informații.
Ei amintesc că pe 3 noiembrie, comandantul șef al Forțelor Armate Valery Zaluzhnyi a declarat că Federația Rusă a pierdut de două ori mai multe avioane în Ucraina decât în războiul sovieto-afgan. Aceasta se ridică la 278 de avioane pierdute în Ucraina, față de 119 în Afganistan.
„Deși nu putem verifica în mod independent aceste cifre, lipsa continuă a superiorității aeriene a Rusiei este probabil exacerbată de pregătirea slabă, pierderea echipajelor cu experiență și riscul crescut de a oferi sprijin aerian apropiat în zonele dense de apărare aeriană”, a spus serviciile de informații.
Aceștia subliniază că este puțin probabil ca situația să se schimbe în următoarele câteva luni. Pierderile probabile ale aviației ruse depășesc semnificativ capacitatea lor de a produce noi avioane.
„Timpul necesar antrenării piloților competenți reduce și mai mult capacitatea Rusiei de a restabili aviația de luptă”, notează Ministerul Britanic al Apărării.
UPDATE 08:56. Tribunalul central din Novosibirsk a încheiat dosarul penal privind „falsurile militare” (partea 1 a articolului 207.3 din Codul penal al Federației Ruse, pedeapsa maximă este de trei ani de închisoare), inițiată anterior împotriva unui școlar de 17 ani, informează Network Freedoms.
Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis dosarul din cauza unei distribuiri într-un chat de Telegram a unui mesaj de la asistentul șefului biroului președintelui Ucrainei Mihail Podolyak despre moartea civililor în timpul capturii centralei nucleare Zaporojie de trupele ruse.
Elevul a pledat nevinovat pentru diseminarea deliberată a unor informații false în mod deliberat.
Mai multe examinări lingvistice au arătat absența afirmațiilor despre fapte verificabile în postul însuși inculpatului, a declarat avocatul Igor Solunin. Textul, a spus el, conține doar un apel pentru a comenta această știre.
Instanța a dispus totuși ca minorul să fie sub supravegherea mamei sale până pe 7 decembrie între orele 22:00 și 06:00 dimineața.
UPDATE 08:35. Într-o declarație pe Telegram, administrația Herson, controlată de Rusia, a declarat că alimentările cu energie electrică și apă au fost oprite după ce un „atac terorist” a deteriorat trei linii electrice de pe autostrada Berislav-Kahovka într-o parte ocupată a regiunii.
Iurii Sobolevski, șeful adjunct al consiliului regional Herson, a declarat că aproximativ 10 așezări din regiune au fost afectate, precum și orașul principal.
Oficialii ruși au spus că Ucraina se pregătește să încerce o a doua ofensivă pentru a relua mai mult din regiunea Herson. Recapturarea acesteia ar avea o imensă valoare simbolică și logistică pentru Ucraina, deoarece Rusia dorește ca zona să asigure alimentarea cu apă a Crimeei, precum și un pod terestru către Rusia.
Specialiștii în energie lucrau pentru a rezolva „rapid” problema, au spus autoritățile susținute de Rusia, în timp ce au cerut oamenilor „să rămână calmi”.
Guvernatorul Hersonului, numit de Moscova, Vladimir Saldo, a declarat că autoritățile speră să rezolve problema până la sfârșitul zilei de luni.
Duminică, barajul Kakhovka din regiunea Herson a fost avariat de o lovitură ucraineană cu rachete Himars. În ultimele săptămâni, Ucraina a avertizat că forțele Moscovei intenționează să arunce în aer instalația strategică pentru a provoca inundații. Barajul hidroelectric a fost capturat de forțele Moscovei la începutul ofensivei lor.
UPDATE 08:15. Vladimir Zelenskiy a avertizat cu privire la „atacuri în masă” continue asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.
Președintele ucrainean a spus în ultimul său discurs de duminică seara:
„De asemenea, înțelegem că statul terorist concentrează forțe și mijloace pentru o posibilă repetare a atacurilor în masă asupra infrastructurii noastre. În primul rând, energetica. În special, pentru aceasta, Rusia are nevoie de rachete iraniene. Ne pregătim să răspundem”.
Consilierul prezidențial Mihail Podolyak a declarat mai devreme pe Twitter că Ucraina va „rezista” în ciuda atacurilor rusești asupra infrastructurii sale energetice, adăugând că acest lucru se va realiza prin utilizarea apărării aeriene, protecția infrastructurii și optimizarea consumului.
Grevele rusești din ultima lună au distrus aproximativ o treime din centralele electrice ale Ucrainei, iar guvernul i-a îndemnat pe ucraineni să economisească energia electrică cât mai mult posibil.
Autoritățile ucrainene au emis întreruperi programate în toată țara pentru a stabiliza rețeaua, iar 17 țări UE au trimis 500 de generatoare de energie în Ucraina pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice.
UPDATE 07:37. Guvernatorul Regiunii Sumî Dmitri Jvițki a raportat că pe 6 noiembrie forțele ruse au bombardat o serie de comunități din Regiunea Sumî, inclusiv Bilopillia, Esman, Vorojba, Krasnopillia, Khotin, Seredyna-Buda și Shalyhyne.
În comunitatea Vorojba, o femeie a fost ucisă în urma atacului, iar o alta a fost rănită.
UPDATE 07:35. Numeroase explozii au fost auzite în Donețk ocupat de ruși peste noaptea de 7 noiembrie. RIA Novosti scrie că un incendiu masiv a izbucnit într-o clădire a administrației feroviare din districtul Vorosylivskyi din Donețk, scrie The Kyiv Independent.
Preliminar, nu au fost raportate victime.
UPDATE 07:27. Înalți oficiali de la Kremlin au început să-și reducă retorica cu privire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie Institutul SUA pentru Studierea Războiului (ISW) într-un raport zilnic.
Schimbarea retoricii indică faptul că înalți comandanți militari ruși și oficiali ai Kremlinului sunt probabil să fie oarecum conștienți de costurile uriașe, cu beneficii operaționale reduse pentru Rusia, ale utilizării armelor nucleare împotriva Ucrainei sau țărilor NATO.
Se pare că Kremlinul și-a clarificat în mod privat politica nucleară pentru a detensiona relațiile cu Statele Unite și aliații săi. În special, consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, l-a contactat pe consilierul pentru politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, și pe secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev, în încercarea de a reduce riscul utilizării armelor nucleare. Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a notat, de asemenea, pe 26 octombrie, că ministrul rus al Apărării Şoigu și-a sunat de mai multe ori colegii - se pare că i-a asigurat că Rusia nu este interesată să folosească arme nucleare în războiul împotriva Ucrainei.
China ar putea juca, de asemenea, un rol în exercitarea presiunii asupra Kremlinului. Președintele chinez Xi Jinping a declarat pe 4 noiembrie că „comunitatea internațională ar trebui... să se opună în comun folosirii sau amenințării cu folosirea armelor nucleare, să susțină că armele nucleare nu sunt folosite și războaie nucleare nu sunt purtate pentru a preveni o criză nucleară în Eurasia.” Ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, i-a exprimat se pare această opinie lui Șoigu în timpul unei convorbiri telefonice din 26 octombrie.
Kremlinul ar putea recurge în viitor la retorica nucleară pentru a încuraja Statele Unite și aliații săi să facă presiuni asupra Ucrainei la negocieri, dar Kremlinul nu va putea forța direct Kievul să negocieze prin amenințări nucleare, concluzionează experții ISW.
UPDATE 07:10. În războiul din Ucraina, a murit protopopul Mihail Vasiliev, care era rectorul catedralei Forțelor Ruse de Rachete Strategice.
UPDATE 07:00. Corespondenții de război ruși raportează un număr mare de pierderi suferite de armata rusă în apropierea satului Pavlovka din regiunea Donețk.
Potrivit unor informații care nu au fost confirmate oficial, mulți soldați ruși au intrat într-un „sac de foc”, în care mulți dintre ei au fost uciși sau răniți.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie și 5 noiembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
