Moldovenii au redus în octombrie consumul de gaze cu 57%, iar la electricitate - 14,25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut: Precizările ministrului Spînu

7 noiembrie 2022, 19:19 Economie 126
Aragaz.  Sursa: Replica Media

Pentru luna octombrie curent, consumul de gaze naturale s-a redus cu 57%, iar la electricitate cu 14,25%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În context, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, anunță că mâine, 8 noiembrie, vom avea deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%.

„Le sunt recunoscător tuturor cetățenilor noștri pentru că participă la acest efort național de economisire. Unii zic că este nesemnificativă o mică economisire pe care o poate face un om. Dar adunat, efortul fiecăruia înseamnă o țară întreagă care economisește. O țară unită care merge înainte prin toate greutățile. Împreună, om cu om, ajutăm Moldova să rămână liberă și ne apărăm interesul național”, se arată în mesajul transmis de Spînu.

De menționat că, mâine, vom avea deficit de energie electrică de aproximativ 8,2%, iar în aceste condiții Republica Moldova continuă să importe peste 80% de electricitate din România.

De menționat că, Gazprom a anunţat recent diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.

Acest volum este repartizat după cum urmează: 3,4 milioane de m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu circa 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Potrivit șefului Moldovagaz, compania rusească Gazprom nu are niciun motiv, conform contractului, de a limita volumele de gaz livrate Republicii Moldova, iar singurul argument prezentat de partea rusească este că Gazpromul nu poate transporta gaze pe teritoriul Ucrainei, însă, acesta nu este unul „palpabil”, a declarat el.

În context, în premieră, Republica Moldova a importat gaze naturale în sistem revers, dinspre Vest spre Est.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media