VIDEO/ Ping pong de replici între deputații din majoritate și opoziție pe subiectul „Rusia - stat terorist” și „Belarus Democrat”

20 octombrie 2022, 13:36 Politică 226
Parlament, sala de plan, deputat.  Sursa: Replica Media

Debutul ședinței plenare de astăzi din nou s-a evidențiat printr-un ping pong de replici între deputații din majoritate și opoziție. Și de această dată subiectul a fost Federația Rusă și atitudinea socialiștilor față de acțiunile de la Kremlin în raport cu războiul din Ucraina.

Deputații PAS s-au arătat deranjați de vizita unor membri și deputați ai PSRM de la Moscova. A fost menționat faptul că vicepreședintele Legislativului Vlad Batrîncea a publicat imagini cu Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat și unul dintre cei mai virulenți promotori ai agresiunii ruse din Ucraina, iar pe fundal se vede steagurile regiunilor anexate din Ucraina.

În reacție, reprezentanții PSRM i-au sugerat celor din majoritate „să nu poarte grija privind agenda politică a socialiștilor”.

Totul a început după ce deputatul PSRM Vasile Bolea a cerut excluderea din ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind constituirea grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat, motivând că „va deteriora relațiile bune de prietenie cu Belarus”.

„A fost introdus în ordinea de zi proiectul de hotărâre privind constituirea grupului parlamentar pentru susținerea Belarus Democrat. În primul rând noi nu cunoaștem ce fel de organizație este asta. Noi avem relații de prietenie și în cadrul Parlamentului avem grupul de prietenie între Parlamentul RM și al statului belarus. Noi considerăm că prin instituirea și apropierea acestui proiect de hotărâre va fi încălcat inclusiv regulamentul Parlamentului. Considerăm că este o mișcare nechibzuită care, ca și efect, urmează să strice relațiile diplomatice cu statul belarus, care este un adevărat prieten al Republicii Moldova. Propunem ca acest proiect să fie exclus de pe ordinea de zi”, a intervenit socialistul Vasile Bolea.

În context, a intervenit deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care i-a apostrofat pe socialiști pentru vizita acestora de la Moscova. Totodată, parlamentarul a a propus ca Republica Moldova să preia exemplu de la APCE și de la Parlamentul Estoniei care au aprobat declarații prin care au condamnat anexarea teritoriului ucrainean și au recunoscut Rusia ca fiind un stat terorist.

„În această săptămână, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut Rusia drept un regim terorist. Același lucru l-a făcut și Parlamentul Estoniei. Este ușor să presupunem că mai multe țări vor recunoaște acest stat drept un regim terorist. Eu cred că nu-s singurul care consideră că și Republica Moldova trebuie să facă un asemenea pas. De exemplu, ieri am fost cu colegul Novac în studioul de la Radio Moldova 1 și timp de 20 de minute așa și nu a putut spune a cui este, totuși, Crimeea. Tot în această săptămână, colegii din opoziție, în persoana domnului vicespeaker, se află la Moscova și pozează alături de oameni care aplaudă în picioare la știri cum oameni nevinovați sunt omorâți de rachete ruse sau iraniene, lângă steaguri separatiste fără rușine. (...) Aș vrea să vă întreb pe fiecare dintre voi, dacă mai este cineva din fracțiune care poate nu susține ceea ce fac colegii voștri, așa cum a făcut doamna Dolință. Există cineva dintre voi care se disociază de ceea ce fac colegii voștri?”, s-a adresat Alaiba celor din fracțiunea socialiștilor.

În replică, socialistul Grigore Novac le-a sugerat celor din majoritate „să nu poarte grija privind agenda politică a socialiștilor”.

„Domnule Alaiba, nu aveți atâta grijă de fracțiunea socialiștilor, noi singuri de purtăm grija. Agenda ne-o facem singuri și nu sunteți dumneavoastră în postură și dreptul moral să ne dați lecții despre cine și cum trebuie să procedeze. Axați-vă mai mult ca președintele Comisiei economiei, buget și finanțe pe proiecte care ar îmbunătăți traiul cetățenilor”, a replicat Novac.

„Un discurs de „intelighent” (n.red. inteligență)”, a ironizat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în urma intervenției socialistului Novac.

Cu o continuare a replicilor între opoziție și majoritate a intervenit și deputatul PAS Dan Perciun. Legiuitorul la fel s-a arătat indignat de deplasarea socialiștilor la Moscova, numindu-i „vânzători de țară”.

„Trebuie să recunosc că a existat o perioadă în care am avut senzația că, totuși, fracțiunea socialiștilor că recunosc războiul, speram că fac niște pași în direcția corectă. Dar vizita la Moscova și pozarea pe fundalul drapelelor regiunilor separatiste, este clar că altă explicație decât teama de a pierde suportul Federației Ruse în raport cu comuniștii și socialiștii nu are. Ei au făcut poclon, au acceptat să fie factori de destabilizare aici în R. Moldova, oameni care sunt gata să se vândă pentru 30 de arginți și lipsiți de orice scrupule morale”, a punctat Perciun.

Într-un final, pentru a calma spiritele, speakerul Grosu a îndemnat deputații să treacă la muncă conform ordinii de zi.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media