VIDEO/ Deputații socialiști se plâng că din cauza perchezițiilor nu au putut discuta cu președinta PE: „În loc Roberta Metsola să vadă și opoziția parlamentară din forul legislativ, ea trebuie să îi vadă numai pe cei de la PAS”

11 noiembrie 2022, 12:22 Politică 246
deputații Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco.  Sursa: captură video/PSRM

Deputații socialiști se plâng că din cauza perchezițiilor ce se desfășoară la sediul central al partidului nu au putut avea o întrevedere și să discute cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată la Chișinău. În timp ce acuzatorii de stat descind în aceste clipe la sediul PSRM, aleșii poporului Grigore Novac, Adrian Lebedinschi, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco au ieșit într-un briefing de presă unde au adus mai multe acuzații în adresa partidului de guvernământ.

„În forumul legislativ am avut un oaspete atât de înalt (n.red. președinta Parlamentului European, Roberta Metsola), iar la 200 de metri are loc efectuarea justiției în stilul PAS. Justiția din Republica Moldova a devenit o filială PAS, a Maiei Sandu, a lui Igor Grosu, a Nataliei Gavrilița, toți cei care cu mâinile lui Sergiu Litvinenco au trucat diferite concursuri. Au început acțiuni de intimidare a opoziției. E destul numai să critici PAS-ul și te trezești a doua zi cu procurorii la sediul partidului sau acasă sau în altă parte. Noi deja ne-am obișnuit. Dacă nu percheziții, atunci citații la Procuratură. Și așa ani de zile te hărțuiesc fără temei.

Astfel de acțiuni nu au loc prima dată la sediul central al PSRM. Ce mai caută? Acolo sunt deputații. Astfel, în loc deputații să vină la ședința Parlamentului, ei trebuie să răspundă la întrebările procurorului anticorupție Petru Iarmaliuc. În loc Roberta Metsola să vadă și opoziția parlamentară din forul legislativ, ea trebuie să îi vadă numai pe cei de la PAS. Nu cumva să venim cu vreo întrebare sau să îi transmitem vreun mesaj. Aceasta este frica lor. Aceasta este democrație? Am eșuat la capitolul reforma justiției, la capitolul democrație. Ne îndreptăm cu pași mari și grăbiți spre totalitarism”, a declarat deputatul socialistul Grigore Novac.

Cu un comentariu a venit și colegul lui Grigore Novac, Bogdan Țîrdea care a declarat că a solicitat conducerii legislativului o întrevedere separată cu oficiala europeană.

„Ieri am solicitat președintelui Parlamentului o întrevedere aparte a celui mai mare partid de opoziție cu președinta Parlamentului European. Și iată că în loc să primim un răspuns pozitiv sau evaziv, ne-am trezit astăzi cu procurorii în sediul central al PSRM. Nu știu cine a comandat și dacă este legat de moțiunea simplă față de domnul Litvinenco care am văzut cum deschide dosare penale contra lui Stoianoglo, Dodon - cel puțin așa se vede din acele convorbiri”, a punctat Țîrdea.

Totodată, deputatul PSRM Adrian Lebedinschi a catalogat perchezițiile procurorilor drept acțiuni de blocaj pentru ca fracțiunea să nu poate fi prezentă la ședința plenară de astăzi.

„Pe parcursul ultimelor luni de zile am avut mai multe solicitări din partea Procuraturii Anticorupție prin care s-a cerut să fie ridicate un șir de documente. Documente interne al Partidului Socialiștilor care au fost prezentate și la organele de control, și la CEC. Lor li se pare că nu le-au fost prezentat documentele și au hotărât să inițieze aceste percheziții. Nu știu cum s-a aranjat în așa fel că înainte cu o oră de a veni în Parlament să fim prezenți la ședință, să avem și poziția noastră, discursuri și altă interpretare de blocare din partea Procuraturii noi nu o vedem”, a adăugat deputatul Adrian Lebedinschi.

Amintim că, procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la sediul central al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova în cadrul investigării cauzei penale privind finanțarea ilegală a formațiunii.

În reacție, formațiunea a declarat că „este un atac regizat în laboratoarele politice ale regimului PAS, care urmărește intimidarea membrilor PSRM”.

La 2 iunie curent, procurorii Anticorupție au descins la sediul central al Partidului Socialiștilor (PSRM) de pe strada Columna din capitală, acțiuni procesuale de ridicare a documentelor în contextul investigațiilor pe dosarul „Kuliok”.

Dosarul „Kuliok” a fost deschis în baza unor înregistrări apărute în spațiul public în vara anului 2019 în care se vede cum oligarhul fugar Vlad Plahotniuc îi transmite o pungă neagră cu calendar președintelui de atunci Igor Dodon, în timp ce aceștia discutau despre salariile pentru membrii PSRM.

Totodată, în luna august curent, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul și în automobilul contabilei Partidului Socialiștilor. În urma descinderilor, oamenii legii au depistat şi ridicat telefonul mobil al acesteia, în care au fost găsite conversaţii cu diverse persoane atât prin SMS, cât și prin serviciile de mesagerie online, privind circumstanțele finanțării PSRM.

Potrivit procurorilor, contabila de partid este învinuită de complicitate, împreuna cu fostul şef de stat și alte persoane, la acceptarea finanțării partidului politic PSRM din partea grupului criminal creat și condus de oligarhul fugar Plahotniuc Vladimir.


Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media