Vioara Guadagnini i-a fost returnată Alexandrei Conunova, aproape la o lună de la reținerea instrumentului muzical pe Aeroportul din Chișinău

23 decembrie 2021, 17:54 Cultură 132
Alexandra Conunova-Dumortier.  Sursa: Alexandra Conunova-Dumortier/www.conunova.com

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță astăzi, 23 decembrie, că după parcurgerea procedurilor legale și aprecierea actelor prezentate miercuri, 22 decembrie 2021, în următoarea zi - joi, 23 decembrie, vioara ridicată în luna octombrie 2021, pe Aeroportul din Chișinău, a fost returnată vioristei Alexandra Conunova.

Potrivit PCCOCOS, viorista acum a prezentat documentele autentificate ce o împuterniceau să o dețină în folosință.

„Reamintim, la ieșirea din țară instrumentul muzical nu a fost declarat ca valoare culturală, contrar celor indicate în actele de însoțire. De altfel, în cazul în care este transportat un bun cu valoare culturală, potrivit legii, acesta trebuie declarat în mod obligatoriu. La două zile de la reținerea viorii de către inspectorii de la Serviciul Vamal, însă, persoana a prezentat un certificat de la Ministerul Culturii, cu un conținut contradictoriu celor indicate în cel precedent. Mai exact, acesta specifica că instrumentul nu prezintă valoare culturală. Prin urmare, a fost necesară verificarea tuturor circumstanțelor, solicitarea documentelor autentificate de la proprietar, care o împuterniceau să o folosească și audierea persoanei.

Astăzi, la o zi de la prezentarea documentelor autentificate și parcurgerii procedurilor legale care se impun, instrumentul muzical a fost eliberat persoanei.

Urmărirea penală continuă, în vederea dispunerii unei soluții obiective privind fapta investigată. În context, îndemnăm cetățenii să manifeste vigilență la respectarea procedurilor legale obligatorii declarării bunurilor”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS.

Artista Alexandra Conunova a fost audiată de procurori, miercuri, 22 decembrie, pe cazul viorii Stradivarius în valoare de 2 milioane de lei, sechestrate de serviciul Vamal, după ce încercat să treacă frontiera fără să declare instrumentul.

În luna octombrie anul curent, unul dintre celebrele instrumente de coarde Stradivarius, meșterite de lutierul italian Antonio Stradivari, a fost depistată în bagajul violonistei care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău pe o cursă spre Federația Rusă.

În urma unui control vameșii au depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical care arăta o valoare de aproximativ 2 milioane de euro.

Vioara a fost sechestrată, iar oamenii legi au inițiat o anchetă pentru a stabili dacă este o vioară „Stradivarius” veritabilă, dar și modul în care aceasta a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit organelor de drept de la Chișinău, violonista este anchetată pentru „tentativă de contrabandă cu obiecte culturale” din motiv că nu a prezentat o autorizație de la Ministerul Culturii în care se fie specificat că vioara nu reprezintă valoare culturală. Unul dintre procurorii PCCOCS a declarat că Alexandra Conunova a prezentat în cadrul anchetei acte neveridice organului de urmărire penală.

Acțiunile organelor de drept au fost criticate de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a spus că ceea ce se întâmplă în cazul instrumentistei Alexandra Conunova, rămasă fără vioară pe Aeroportul Internațional Chișinău, „este o problemă gravă de imagine a țării”.

„Am impresia că Procuratura a nimerit într-o situație din care nu prea știe cum să iasă onorabil. Ei nu pot explica în ce constau toate aceste căutări”, a mai menționat Sergiu Prodan.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media