Vadim Ceban: Noua formulă de calcul a prețurilor la gaz a fost propusă de Moldovagaz, Gazprom propunea altceva

14 ianuarie 2022, 08:11 Finanțe 269
Vadim Ceban, Moldovagaz.  Sursa: captură video/Privesc.eu

Președintele Consiliului de Administrație a „Moldovagaz”, Vadim Ceban spune că noua formulă de calcul prin care compania cumpără gaze a fost propusă de Moldovagaz, în timp ce Gazprom ar fi insistat pe un alt calcul. Declarațiile au fost făcute de Ceban la Emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

Potrivit șefului monopolistului moldovean de gaze, pentru moment, aceasta ar fi cea mai bună soluție pentru Republica Moldova.

„Formula de calcul a fost propusă de Moldovagaz și a fost stabilită de comun cu Gazprom, chiar dacă Gazprom a propus o altă formulă. Moldovagaz a insistat pe această formulă de calcul, pentru că, ca prețul să fie indexat la costul produselor petroliere în perioada de iarnă, iar pe perioada verii să fie legat cu cotațiile bursiere. Gazprom a avut o poziție foarte clară și tranșantă pentru că toate contractele deja sunt indexate la burse. Formula era convenabilă, iar după prognoza noastră era de 450 de dolari pentru această perioadă”, a declarat Ceban, citat de TV8.

Totodată, Ceban a evitat să spună din nou care este această formulă, menționând că este vorba despre un contract comercial. Moldovagaz nu a cerut Gazprom ca acest contract să fie făcut public, iar detaliile acestuia pot fi făcute doar cu acordul monopolistului rus.

„Este necesar acordul Gazpromului. Noi, Moldovagaz nu am solicitat să fie publicat, dar există o procedură după contract. În cazul în care se solicită din partea organelor de anchetă, organelor speciale, se solicită acest contract, noi înaintăm după procedură și scriem o scrisoare către Gazprom unde indicăm scopul. De exemplu că este din punct de vedere a unor investigații și respectiv ei ne oferă posibilitatea să oferim anume persoanei date. Persoana dată se semnează că a primit informațiile și că își asumă responsabilitatea pentru nedivulgarea informațiilor”, a declarat Vadim Ceban în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”.

În context, având în vedere creșterea prețului de achiziție în ianuarie, Vadim Ceban crede că tariful la gaze pentru consumator trebuie să crească și se va situa între 12 și 14 lei.

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media