Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 USD. Spînu: „Acest contract este un compromis rezonabil”

3 decembrie 2022, 17:27 Economie 380
Centrala Termoelectrică Moldovenească, Moldgres, sau Centrala de la Cuciurgan.  Sursa: agroexpert.md/

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Potrivit actului, pentru decembrie, vor fi procurați aproximativ 204 mii MW la un preț de 73 USD.

„Această cantitate, împreună cu contractele bilaterale din România, e suficientă pentru tot consumul malului drept”, precizează Spînu.

Totodată, ministrul MIDR anunță că Moldovagaz va livra 5,7 milioane m3 de gaz pe zi malului stâng, inclusiv MGRES, iar CSE și ANRE urmează să decidă referitor la reducerea tarifului la energia electrică. Cetățenii vor plăti mai puțin pentru electricitate.

„Am convenit să analizăm opțiunea extinderii contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023 pentru a asigura toată țara cu electricitate. Acest contract este un compromis rezonabil pentru a asigura cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului cu energie electrică și gaz. Malul drept va utiliza gazul din rezerva pe care am acumulat-o. Pentru prima data, malul drept nu mai este dependent de gazul livrat de Gazprom”, punctează Spînu.

Andrei Spînu asigură că odată cu semnare acestui contract, se reduce riscul deconectărilor masive de la electricitate.

Amintim că potrivit președintelui Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie, preliminar, va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi.

Totodată, Vadim Ceban, a precizat că volumul proviziilor va rămâne la același nivel - 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Amintim că, pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în ritm de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Costul transportatorului de energie a fost de 821,58 dolari SUA per mia de metri cubi.

De menționat că, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobate la 23 septembrie, începând cu 1 octombrie, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub.

În context, la 28 noiembrie, Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, în ciuda amenințărilor anterioare.


Amintim că, la 15 noiembrie, o delegație din administrația separatistă de la Tiraspol, condusă de așa numitul președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol Alexandr Korșunov a fost într-o vizită la Moscova, unde a participat la ședințe în Duma de Stat și în Consiliul Federației al Federației Ruse. Aceștia au mers să discute cu oficialii ruși despre reducerea livrărilor de gaze naturale.

Reprezentanții Tiraspolului s-au plâns oficialilor ruși că Republica Moldova „a încetat să respecte orice acorduri, chiar și cele de bază” și că a limitat aprovizionarea cu gaze a regiunii din stânga Nistrului, provocând „o catastrofă umanitară”.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a criticat declarațiile făcute la Moscova de către delegația administrației separatiste de la Tiraspol și a avertizat că acțiunile celor de la Tiraspol pun în pericol atât procesul de negocieri cu autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cât și stabilitatea situației din regiune în general.

Partea transnistreană acuză Chișinăul de șantaj energetic și economic

În octombrie, după ce Gazprom a redus cu 51% livrările de gaze Republicii Moldova, șefii Tiraspoltransgaz de la Tiraspol au propus ca din cantitatea lunară oferită Moldovei de 171 de milioane de metri cubi, să-i revină 119 milioane, adică aproximativ 70%, în timp ce Chișinăul ar fi trebuit să primească 52 de milioane de metri cub.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a explicat că este imposibil de împărțit în acest fel volumele de gaz din cauza că pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale sunt 770 de mii de consumatori casnici, iar în regiunea transnistreană sunt doar 206 mii. Mai mult, cei din dreapta Nistrului achită 29,27 de lei pentru un metru cub, în timp ce locuitorii de la Tiraspol plătesc între 0,99 de lei și 1,37 de lei cub și refuză în continnuare să economisească.

Prin urmare, cei de la Tiraspol au acuzat Guvernul de la Chișinău că de șantaj energetic și că au instituit stare de urgență economică. Mai mult, au trimis scrisori Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cărora le-a cerut să „influențeze conducerea Republicii Moldova pentru a pune capăt șantajului energetic și economic și a preveni cât mai curând o catastrofă umanitară în regiunea transnsitreană.”

Biroul politici de Reintegrare a respins acuzațiile autorităților de la Tiraspol, despre care au spus că „au fost trimise la o adresă greșită”.

„Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.”

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media