Uniunea Avocaților, nemulțumită de folosirea unor „sintagme utilizate de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin” în discursul său, pe care îl consideră tendențios și nechibzuit

2 februarie 2023, 13:16 Societate 343
Dorin Popescu, președintele UAM.  Sursa: bizlaw.md

Uniunea Avocaților (UAM) s-a arătat nemulțumită de unele sintagme utilizate de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, la conferința de presă ”Corupția în justiție”, pe care îl consideră „tendențios și nechibzuit”. Potrivit unui comunicat al UAM, în discurs au fost utlizate mai multe expresii ce denigrează profesia de avocat. Asta după ce Veronica Drăgălin a prezentat 3 cazuri de corupție din ultima perioadă cu implicarea unor avocați și a cerut Uniunii Avocaților să se implice mai mult în identificarea și pedepsirea membrilor săi corupți.

UAM consideră inadmisibilă folosirea de către Veronica Drăgălin a sintagmelor „de multe ori este comisă de avocați”, „sunt deseori avocați”, în contextul referirii la comiterea infracțiunii de trafic de influență, pe care le consideră drept „denigrarea profesiei de avocat”.

„Considerăm tendențios și nechibzuit discursul șefei Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Dragalin, în raport cu profesia de avocat, prin ce aduce atingere imaginii întregii profesii de avocat, or așa cum nu toți procurorii și ofițerii de urmărire penală nu sunt implicați în cauze penale privind fapte de corupție și conexe, în aceeași manieră neutră urma să se facă trimitere și la avocați”, se mai arată în comunicatul uniunii.

Legat de cele 3 cazuri prezentate de Veronica Drăgălin, privind reținerea în flagrant în ultima jumătate de an a 3 avocați în timp ce estorcau 5, 10 și 30 de mii de Euro de la clienții lor pentru a influența unele decizii de judecată, UAM spune că nu poate să-i sancționeze în timp ce are loc urmărirea penală. De menționat că pe pagina oficială a UAM nu se regăsește niciun comunicat despre aceste cazuri.

„Cu referire la cele trei cauze invocate de șefa Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Dragalin, informăm opinia publică despre faptul că, potrivit art. 13 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, activitatea de avocat se suspendă pe perioada aplicării măsurii preventive privative de libertate. Astfel, UARM, acționând în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, a suspendat activitatea de avocat a unor persoane vizate în acele cauze, pe durata aplicării unei măsuri privative de libertate. Alte cazuri de suspendare a activității de avocat legate de o cauză penală, legea nu prevede”, se mai arată în comunicat.

Amintim că ieri, șefa Procuraturii Anticorupție a organizat o conferință de presă în care a lansat un apel tuturor membrilor sistemului de drept din Republica Moldova pentru a lupta contra corupției.

„Ma adresez la avocați și Uniunii Avocaților din Moldova, ei fac din sistemul de justiție și am văzut cum mulți dintre ei care știu cu ce se ocupă unii colegi ai lor. Îndemn avocații și UAM să ia masuri. Când noi trimitem solicitări, să ia acțiuni, să suspende astfel de oameni și să dea un semnal că nu tolerează așa ceva.

Am un apel către legiuitori, că să avem o reforma adevarată e nevoie de implicarea lor, ca instituțiile să fie fortificate. Aici mă refer la PA, ne trebuie instrumente legale sa putem investiga, să avem resurse, discreție, respect pentru ceea ce facem.

E vorba de sistemul de justiție care trebuie fortificat. De exemplu, infracțiunile contra justiției. Legea din Moldova prevede că amestecul în justiție, falsificarea probelor se consideră infracțiuni ușoare, pedepsite cu închisoare până la 2 ani. Dezvăluirea de date din dosare penale nu se pedepsește cu închisoare. Vedem ce scurgeri se întâmplă, ne trebuie pedepse mai aspre, termene mai lungi pentru prescripție si când prindem oameni care mint, falsifică probe sau distribuie informații din dosare”, a mai declarat Veronica Drăgălin.

Cristian
publicat de:
Cristian Jardan
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media