Informația a fost confirmată pentru Replica Media de surse din cadrul Consiliul Superior al Procuraturii, dar și de Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), înaintat în componența comisie de Președinție.
Potrivit lui Iulian Groza, astăzi a avut loc ședința comisiei în care trebuia să se discute oportunitatea de amânare a interviului, deoarece informațiile despre candidații înscriși în concurs nu erau complete, și revenirea la subiect până la colectarea informațiilor.
„Eu am informat comisia că nu pot participa la această ședință, care a avut loc astăzi la 9:00 dimineața, și că în general planific să mă retrag. După ce am comunicat asta, alți doi membri au spus că vor să se retragă. Am fost informat despre decizia comisiei după ce a avut loc, trei dintre cei cinci membri s-au reunit și au examinat primul subiect retragerea din concurs solicitată de Eugeniu Rurac, iar al doilea subiect nu s-a mai discutat.
Despre mine nu s-a menționat în procesul-verbal al ședinței, mi s-a părut corect să fiu informat în procesul de luare a deciziei. Eu am decis formalizez și cererea mea de retragere din comisie, am informat și membrii comisiei și aparatul CSP”, ne-a comunicat directorul IPRE.
Groza a explicat că, în situația în care nu exista o componență a comisiei, CSP urmează sa fie notificat și să ia o decizie despre cum va proceda în continuare cu acest concurs.
„CSP poate să decidă să formeze o nouă comisie, sau să suspende acest concurs”, a specificat el.
Ulterior, CSP a emis un comunicat de presă în care a informat că în ședință s-au întrunit doar trei din cei cinci membri ai Comisiei speciale, care au luat act de cererea domnului Eugeniu Rurac, candidat la funcția de procuror – șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, de retragere din concurs.
„Membrii Comisiei au fost informați și despre retragerea lui Ion Guceac din calitatea de membru, care a absentat la ședință. Totodată, Comisia specială a luat act de cererile verbale ale celorlalți trei membri - Tudor Osoianu, Roman Eremciuc și Boris Poiată - privind retragerea din componența Comisiei.
Astfel, Comisia a constatat imposibilitatea continuării concursului pentru funcția de procuror – șef al PCCOCS, informând candidații rămași în concurs despre decizia luată. În continuare Comisia specială de preselecție va notifica Consiliul Superior al Procurorilor despre decizia adoptată”, se arată în comunicatul PCCOCS.
CSP notează că în corespondența instituțională a Consiliului a parvenit cererea lui Iulian Groza despre retragerea din calitatea de membru al Comisiei speciale după luarea deciziei de către membrii prezenți la ședința Comisiei speciale.
Concursul pentru desemnarea unui conducător al PCCOCS a ajuns în impas, mai mulți actori implicați în această procedură au cerut anularea sau suspendarea acestuia.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a cerut la ședința CSP de marți, 31 ianuarie, încetarea desfășurării concursului din cauza că procesul ar fi deja „viciat” și reluarea procedurii după ce CSP va trece prin procedura pre-vetting, însă solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar CSP a decis respingerea demersului.
Ministrul este de părere „în continuare” că acest concurs trebuie încetat și a insistat ca CSP să examineze solicitările în acest sens, cu o zi înainte de proba interviu a candidaților, planificată pentru 1 februarie 2023.
La aceeași ședință CSP a respins și sesizarea lui Iulian Groza privind anularea etapei de preselecție și a concursului pentru selectarea unui procuror-șef al PCCOCS.
Anterior, și unul dintre pretendenții la funcția de șef al PCCOCS, Eugen Rurac, a cerut anularea hotărârii CSP privind constituirea comisiei de preselecție pentru concurs, motivând că Iulian Groza, care a fost propus CSP-ului de către Președintele Republicii Moldova, nu ar întruni condițiile legale privind modul de organizare și desfășurare a concursului public. Însă CSP, la ședința din 31 ianuarie a respins și această sesizare ca fiind „inadmisibilă”.
Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în cadrul concursului inițiat la data de 10 noiembrie 2022, a fost constituită de membrii CSP la 16 ianuarie 2023, în următoarea componență:
- Iulian Groza, propus de Președintele Republicii Moldova;
- Tudor Osoianu, propus de Ministerul Justiției;
- Ion Guceac, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Boris Poiată, propus de Consiliul Superior al Procurorilor;
- Roman Eremciuc, propus de Consiliul Superior al Procurorilor.
La etapa de depunere a dosarelor au fost întregistrați trei candidați:
- Andrei Mațco;
- Eugeniu Rurac;
- Sergiu Russu.
