În R. Moldova a fost înregistrat un deces provocat de gripă. Situaţia epidemiologică prin infecțiile respiratorii virale în ultima săptămână

10 ianuarie 2023, 16:55 Sănătate 160
Spital.  Sursa: Imagine simbol

În prima săptămâna a anului 2023 s-a înregistrat o scădere a numărului cazurilor de infecții respiratorii virale acute. În același timp, numărul cazurilor de gripă se menține la un nivel relativ constant pe parcursul a trei săptămâni. În această săptămână a fost înregistrat primul caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale din sezonul 2022-2023, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit responsabililor din domeniul sănătății, se constată o diminuare a cazurilor inclusiv în municipiul Chișinău, unde sunt raportate cele mai multe îmbolnăviri.

Respectiv, în perioada 2-8 ianuarie, au fost înregistrate 12 579 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IARCS), 488 - infecţii respiratorii acute severe (SARI) și 210 - gripă sezonieră.

De asemenea, instituțiile medicale raportează reducerea numărului de internări, în perioada menționată fiind spitalizate cu gripă 152 de persoane, iar cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare – 318. Cele mai multe internări în spitale, din cauza infecțiilor respiratorii acute și gripei sunt în rândul copiilor, pondere care se atestă în fiecare sezon pandemic, potrivit specialiștilor.

În săptămâna 2-8 ianuarie a fost înregistrat și un caz de deces din cauza complicațiilor infecției gripale, primul în Republica Moldova, în sezonul 2022-2023.

MS menționează că în acest sezon au fost confirmate în total 932 de cazuri de gripă, 136 026 de IARCS și 5 906 de SARI.

În acest sens, responsabilii din domeniul sănătății îndeamnă cetățenii să respecte în continuare a măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor prin infecții respiratorii acute și gripă sezonieră, precum evitarea aglomerațiilor; purtarea măștilor de protecție, în special în transportul public, alte locuri aglomerate; respectarea distanței, de cel puțin un metru, față de persoanele care tușesc sau strănută; aerisirea periodică a încăperilor; respectarea igienei mâinilor, a etichetei tusei şi strănutului; vaccinarea antigripală, etc.

Pentru inițierea la timp a tratamentului, cetățenilor li se recomandă să consulte medicul de familie la apariția primelor simptome specifice infecțiilor respiratorii - febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune.

La prezența semnelor de boală se recomandă evitarea frecventării instituțiilor preșcolare sau școlare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media