VIDEO/ PUN a protestat în fața Parlamentului prin intermediul flashmob-ului „Stop cumătrismul PAS”. Reacția formațiunii politice

26 septembrie 2021, 16:47 Politică 196
PUN a protestat în fața Parlamentului împotriva „cumătrismului PAS”.  Sursa: captură video/ Facebook

Partidul Unității Naționale (PUN) a organizat astăzi, 26 septembrie, un flashmob în fața Parlamentului cu genericul „Stop cumătrismul PAS”, prin care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numirea în funcții publice a „rudelor, prietenilor și membrilor de partid PAS apropiați anturajului președintei Maia Sandu” și au „condamnat numirile în funcțiile publice pe criterii de partid.”

„PUN condamnă numirile în funcțiile publice pe criterii de partid. Profesionalismul și capacitățile persoanelor angajate în concursurile pentru ocuparea funcțiilor în stat nu pot fi înlocuite cu loialitatea și calitatea de membru de partid, care devin unicele criterii de selecție. Numirile de la MAEIE, MAI, alegerea conducerii CEC și a Avocatului Poporului, pun o pată de credibilitate și integritate asupra guvernării PAS, care alunecă tot mai mult spre instaurarea unei republici a cumetrismului. De asemenea, PUN atrage atenția cetățenilor Republicii Moldova, ambasadelor și organizațiilor internaționale că cumetrismul, trucarea concursurilor și numirea funcționarilor publici și de stat exclusiv după criteriile de partid este o formă a corupției, împotriva căreia s-a ridicat Maia Sandu și PAS în campania electorală. Totodată, PUN cere PAS-ului revenirea la principiile enunțate în campanii, organizarea unor concursuri transparente și corecte, numirea în funcții a persoanelor care au demonstrat profesionalism și competențe, fapt ce urmează să asigure un echilibru în guvernarea statului între putere, opoziție și societatea civilă, potrivit declarației partidului PUN.
Replica Media a solicitat reacție din partea Partidului PAS cu privire la declarațiile făcute de PUN, reprezentanții PAS subliniind că „nu comentează”.

Natalia Moloșag a fost desemnată de către Parlament pentru funcția de Avocat al Poporului pentru un mandat de 7 ani. Candidatura a fost aprobată în ședința Legislativului de astăzi, 23 septembrie, cu votul a 55 de deputați.

Natalia Moloșag a depus jurământul la tribuna centrală a Parlamentului.

Natalia Moloșag și Andrei Brighidin au fost selectați de către Comisia specială pentru desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Aceștia au trecut proba interviu în fața Comisiei miercuri, 22 septembrie.

Natalia Moloșag a declarat că a fost anterior avocata Maiei Sandu. Totodată, aceasta este una dintre avocații care au apărat în instanță tinerii agresați la 7 aprilie 2009.

Membrii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din cadrul Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului au acuzat pe cei din PAS că concursul este mimat și favorizează un anumit pretendent. Socialistul Vasile Bolea, în cadrul unui briefing de presă, în timp ce la Parlament avea loc proba interviului, miercuri, 22 septembrie, a declarat că Maia Bănărescu este favorita în acest concurs, iar miza ar fi influența guvernării în Consiliul Superior al Procurorilor, în contextul în care Avocatul Poporului este membru al CSP, fapt ce a fost respins de majoritate.


La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), urmare a decesului lui Mihail Cotorobai.

Necesitatea adoptării noii Hotărâri rezidă în faptul că pe 11 iulie 2021 s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate și, ca urmare, s-a modificat componența corpului de deputați și a comisiilor parlamentare permanente din care fac parte membrii Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media