Natalia Gavrilița, la sediul Bursei de Valori din Londra: Aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara mea

15 noiembrie 2021, 15:04 Afaceri 114
Natalia Gavrilița la Londra.  Sursa: Guvernul Republicii Moldova/ Facebook

Prim-ministra Natalia Gavrilița, fiind în vizită de lucru în Marea Britanie, a ținut un discurs astăzi, 15 noiembrie, în cadrul evenimentului „Ziua Pieței de Capital din Moldova”, desfășurat la sediul Bursei de Valori din Londra. Cu această ocazie, șefa Executivului a subliniat că noua guvernarea Republicii Moldova „lucrează în vederea creării condițiilor favorabile pentru ca fondurile de capital privat și fondurile de investiții să poată participa mai sigur la achiziționarea companiilor moldovenești prin toate instrumentele financiare disponibile pe piață.”

„Agenda noastră de reformă este ambițioasă, îndrăzneață și urgentă. Avem sprijinul total al oamenilor, precum și al partenerilor noștri externi. În temeiul Acordului de Asociere și al Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană, avem deja o agendă clară pentru următorii patru ani și ne angajăm pe deplin să adoptăm și să implementăm toate prevederile necesare pentru a moderniza țara noastră în baza celor mai bune practici europene.

Una dintre principalele priorități ale agendei de reformă a Guvernului este reforma justiției, care implică o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. Este crucial atât pentru cetățenii noștri, cât și pentru comunitatea de afaceri și investitorii străini să aibă încredere în instituții, să aibă stabilitate și predictibilitate. Reforma justiției va contribui la fortificarea sistemului de justiție și consolidarea instituțiilor noastre, făcându-le mai receptive, eficiente și oneste. Aceasta va fi o reformă socială, dar și o reformă economică. (...)

Lucrăm pentru a crea o administrație guvernamentală mai deschisă, transparentă și echitabilă și pentru a asigura o bună guvernare în toate domeniile. Așa vom construi încrederea în R. Moldova ca destinație pentru afaceri și investiții și sunt sigură că eforturile noastre vor da roade. (...) De asemenea, digitalizarea administrației publice și digitalizarea economiei ne vor ajuta să creăm un sistem integrat în care afacerile să poată interacționa între ele și cu instituțiile de stat, reducând timpul pierdut, birocrația și economisind resurse financiare.

Dorim să transformăm Republica Moldova într-o țară cu adevărat atractivă în care soluțiile digitale sunt o normalitate, o soluție implicită și nu o excepție. Guvernul meu este pro-business: încurajăm investițiile, așa că aș vrea să văd tot mai mulți investitori venind în țara mea. Aș dori să deschid un canal de comunicare între piețele de capital și afacerile din Republica Moldova. (...) Lucrăm în vederea creării condițiilor favorabile pentru ca fondurile de capital privat și fondurile de investiții să poată participa mai sigur la achiziționarea companiilor moldovenești prin toate instrumentele financiare disponibile pe piață. Analizăm posibilitatea emiterii de euro obligațiuni guvernamentale pentru finanțarea proiectelor de importanță națională, care să ne îmbunătățească infrastructura. De asemenea, susținem inițiativa globalizării afacerilor locale prin lansarea lor pe piețele internaționale de capital prin oferte publice inițiale (OPI) și/sau euro-obligațiuni”, a declarat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra Natalia Gavrilița se va afla în vizită la Londra, în perioada 15 - 16 noiembrie, cu ocazia desfășurării „Zilei Pieței de Capital din Moldova” la sediul Bursei de Valori din Londra.

Natalia Gavrilița se va întâlni cu Julia Hogget, directorul Executiv al Bursei de la Londra și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

De asemenea, prim-ministra va prezenta angajamentele Guvernului în domeniul dezvoltării mediului de afaceri, precum și oportunitățile pentru businessul internațional de a investi în Republica Moldova.

În cadrul vizitei, șefa Guvernului va avea întrevederi cu reprezentanții băncii J.P Morgan care este un lider global în servicii financiare, dar și cu vice-presedintele Citi Bank, Levente Griffler.

De asemenea, agenda prim-ministrei include întâlniri cu Stephen Lovegrove, consilier pentru securitate națională al primului ministru britanic; cu Wendy Morton, subsecretar de stat parlamentar pentru vecinătatea europeană și SUA; cu Jose Leandro, director pentru UE al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), dar și va avea o întrevedere cu Howard Cooper, director general și co-director global al companiei de investigații Kroll.

În seara zilei, Natalia Gavrilița va participa la un Târg de Cariere pentru moldovenii stabiliți în Marea Britanie, pentru a explora potențialele oportunități de angajare în Republica Moldova. Începând cu ora locală 18:30, reprezentanții Guvernului și ai unor companii mari din țară vor prezenta oportunitățile de carieră. Cetățenii moldoveni vor avea ocazia să afle din prima sursă oportunitățile profesionale valabile în Republica Moldova, cu perspectiva de a seta ulterior interviuri.

Ulterior, Natalia Gavrilița se va întâlni cu un grup de cetățeni din diaspora.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media