ULTIMA ORĂ! Urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința lui Stoianoglo, finalizată: Detalii de la procurorul de caz

29 noiembrie 2021, 16:19 Justiție 433
Alexandr Stoianoglo, arest.  Sursa: Replica Media

Procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, informează despre terminarea urmăririi penale pe un capăt de acuzare ce îl privește pe procurorul general suspendat, căruia îi este imputată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 328 alin. (3) lit.b) Cod penal - depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe acest capăt de acuzare, lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat că la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990,13 lei și a prejudiciat bugetul Procuraturii.

În acest context, PA remarcă că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin.(5) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului, există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50% din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror, se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.

„Învinuitul și avocații acestuia urmează să beneficieze de dreptul de a lua cunoștință cu materialele cauzei penale și după caz să înainteze cereri și demersuri, care după caz, urmează a fi soluționate de procuror în ordinea stabilită de prevederile legislației procesual penale”, se arată într-un comunicat emis de PA.

Concomitent, în gestiunea procurorului desemnat de CSP a rămas o altă cauză penală privind învinuirea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe patru capete de acuzare.

„Procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, punctează Procuratura.

Amintim că, la 25 noiembrie, procurorul de caz, Victor Furtună, într-un comunicat de presă, a declarat că au fost stabilite „probe pertinente cauzei penale” care ar confirma învinuirea înaintată șefului suspendat al PG.

În prezent, procurorul general suspendat se află în arest la domiciliu, măsura fiind prelungită pe data de 3 noiembrie cu încă 30 de zile.

Totul după ce la 5 octombrie, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea acestuia din funcție.

Tot atunci, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz

Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore în urma unor percheziții efectuate la biroul său de la PG și la domiciliu, iar la 8 octombrie acesta a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu prin decizia primei instanțe. Ulterior, procurorul Furtună a contestat la Apel decizia magistraților, cerând arest în penitenciar, însă solicitarea i-a fost respinsă.

Potrivit procurorului de caz, Victor Furtună, în dosarul de învinuire în care este vizat Alexandr Stoianoglo „sunt cinci capete de acuzare care sunt „extrem de grave” și prevăd pedeapsă cu închisoarea”.

Pe 18 noiembrie 2021, procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a emis o scrisoare deschisă către șefii misiunilor diplomatice și internaționale, acreditate în Republica Moldova, în care s-a plâns că este supus presinuilor și a avertizat că ar avea loc „concentrarea puterii de stat în mâinile unui grup îngust de politicieni”.
Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media