Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în R. Moldova pe 5 martie

2 martie 2022, 22:17 SUA 233
Antony Blinken.  Sursa: Kay Nietfeld/Pool/AFP

Secretarul de stat Antony J. Blinken va efectua o vizită în Republica Moldova, pe 5 martie 2022, informează Departamentul de stat al Statelor Unite. Într-o scurtă ședere la Chișinău, oficialul american va avea întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de externe Nicu Popescu.

Departamentul de stat anunță o serie de vizite pe care Blinken le va efectua Belgia, Polonia, Republica Moldova, Letonia, Lituania și Estonia în perioada 3 - 8 martie 2022.

Secretarul Blinken își va începe călătoria la Bruxelles, Belgia, unde va participa la o ședință a Ministerului de Externe a NATO, se va întâlni cu omologii UE, va participa la o reuniune ministerială a G7 și va organiza întâlniri suplimentare cu partenerii pentru a discuta răspunsul global la invazia Rusiei, inclusiv a Aliaților, și coordonarea continuă a partenerilor privind impunerea de consecințe masive și costuri economice severe asupra Rusiei.

Secretarul va călători apoi în Polonia, pe 5 martie, unde se va întâlni cu liderii polonezi, inclusiv cu ministrul de externe Zbigniew Rau, pentru a discuta despre asistența suplimentară de securitate în fața agresiunii continue și a atacului neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei.

Tot pe 5 martie, Blinken se va deplasa la Chișinău, Moldova, pentru a se întâlni cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul de externe Nicu Popescu. În timpul opririi sale, secretarul va discuta sprijinul pentru eforturile Moldovei de a primi și asista refugiații care fug de invazia Rusiei în Ucraina, precum și sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În următoarele două zile Antony Blinken va călători apoi la Vilnius, Lituania, la Riga, Letonia, și într-un final la Tallinn, Estonia, unde va discuta despre eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, de a întări descurajarea și apărarea NATO, de a promova democrația și drepturile omului și de a urmări o cooperare economică și energetică mai profundă cu aliații noștri baltici.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media