Noi detalii despre perchezițiile la fostul ofițer SIS, suspectat de divulgarea secretului de stat

1 aprilie 2022, 17:26 Justiție 271
Serviciul de Informații și Securitate.  Sursa: A-tv.md

În urma perchezițiilor demarate în dimineața zilei de vineri, 1 aprilie, oamenii legii au ridicat telefoane și purtători de informație de la domiciliul fostului ofițer al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), bănuit de divulgarea secretului de stat. Bărbatul a fost citat la Procuratură și urmează să se prezinte la audieri.

În decursul zilei de vineri, procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SPIA al MAI, au efectuat percheziții la domiciliul, în automobil și la biroul de serviciu curent al fostului ofițer SIS.

Acesta este suspectat de faptul că în anul 2017, în timp ce-și exercita atribuțiile de serviciu în calitate de ofițer SIS, a divulgat unor persoane terțe informație ce constituie secret de stat, atribuit domeniului securității statului.

În urma perchezițiilor oamenii legii au ridicat telefoane și purtători de informație, ale căror conținut va fi studiat pentru cercetarea obiectivă a cauzei. Persoana a fost citată pentru audieri, cu referire la circumstanțele cauzei.

Potrivit jurnaliștilor de la Deschide.md, este vorba despre Evghenii Kuzmin și acesta ar fi stat în spatele unui canal de Telegram „Nevelehov”, unde publica informații secrete ce țin de identitatea ofițerilor SIS, operațiuni secrete și alte date restricționate.

În prezent, Kuzmin activează în calitate de consilier al președintelui Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit Codului Penal, divulgarea informaţiilor ce constituie secret de stat de către o persoană căreia aceste informaţii i-au fost încredinţate sau i-au devenit cunoscute în legătură cu serviciul sau munca sa, dacă nu constituie trădare de Patrie sau spionaj, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale (27 500 - 47 500 lei) sau cu închisoare de până la 4 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media