DOC/ Trupele de ocupație ale Federației Ruse părăsesc centrala nucleară de la Cernobîl

31 martie 2022, 18:59 Ucraina 127
Centrala nucleară de la Cernobîl.  Sursa: Getty Images

Trupele ruseşti părăsesc centrala nucleară Cernobîl, anunță compania nucleară de stat din Ucraina Energoatom. Agenția adaugă că, deși unele trupe rămân pe poziții, majoritatea se îndreaptă spre granița cu Belarus.

„S-a confirmat că ocupanții, care au preluat în prima zi a invaziei Ucrainei, controlul centralei nucleară de la Cernobîl și alte instalații din Zona de Excluziune, au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Republica Belarus. În această dimineață, invadatorii și-au anunțat intențiile de a părăsi centrala nucleară de la Cernobîl”, se arată în comunicat.


Potrivit Energoatom, un număr mic de ocupanți rămân în stație. Totodată, au fost confirmate informațiile despre construirea de fortificații a trupelor rusești direct în Pădurea Roșie, cea mai poluată din toată Zona de Excludere.

„Deci nu este surprinzător că ocupanții au primit doze semnificative de radiații și au intrat în panică la primul semn de boală. S-a manifestat foarte repede. Drept urmare, a izbucnit o revoltă în rândul militarilor”, se arată în comunicatul companiei Energoatom.


Totodată, trupele ruse s-au retras de asemenea din localitatea Slavutici, unde locuiesc angajaţii ucraineni ai centralei de la Cernobîl.

Cernobîl a fost una dintre primele zone ocupate de trupele ruseşti de la declanșarea războiului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat, duminică, 27 martie, că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA evaluase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.
Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media