SUA anunță noi „măsuri economice devastatoare” pentru Rusia: Sberbank, fiicele lui Putin și familiile altor oficiali ruși, nimeresc sub incidența sancțiunilor americane

6 aprilie 2022, 18:20 SUA 367
Joe Biden, Casa Albă.  Sursa: Doug Mills / Pool via Getty Images

Statele Unite ale Americii impun un nou set de „măsuri economice devastatoare” și imediate împotriva regimului de la Kremlin, pentru „atrocitățile comise din Ucraina, inclusiv în orașul Bucha”, a anunțat miercuri, 6 aprilie, Casa Albă. Washingtonul interzice de acum încolo noile investiții în Rusia și impune „cele mai dure sancțiuni financiare” celei mai mari bănci din Rusia și mai multor întreprinderi importante de stat, precum și oficialilor guvernului rus și membrilor familiilor acestora. De asemenea, SUA interzice Rusiei să-și plătească datoriile din fondurile sale înghețate pe teritoriul american.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Casei Albe au menționat că aceste măsuri sunt concepute pentru a genera un impact din ce în ce mai intens în timp. Totodată, au dat asigurări că serviciile americane vor documenta și împărtăși informații despre „atrocitățile” comise de trupele ruse în Ucraina și vor folosi „toate mecanismele adecvate” pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.

„Statele Unite și peste 30 de aliați și parteneri din întreaga lume au impus cele mai de impact, coordonate și ample restricții economice din istorie. Experții prevăd că PIB-ul Rusiei se va contracta cu până la 15% în acest an, ștergând ultimii cincisprezece ani de câștiguri economice. Inflația crește deja peste 15% și se estimează că va accelera și mai mult. Peste 600 de companii din sectorul privat au părăsit deja piața rusă. Lanțurile de aprovizionare din Rusia au fost grav perturbate. Foarte probabil, Rusia își va pierde statutul de economie majoră și va urma o lungă coborâre în izolarea economică, financiară și tehnologică. Comparativ cu anul trecut, exporturile SUA către Rusia de articole care fac obiectul noilor noastre controale la export au scăzut cu 99% – iar puterea acestor restricții se va accentua în timp, pe măsură ce Rusia va reduce stocurile rămase de piese de schimb pentru anumite avioane, tancuri, și alte resurse necesare pentru mașina de război a lui Putin. Atâta timp cât Rusia își continuă atacul brutal asupra Ucrainei, vom rămâne uniți cu aliații și partenerii noștri pentru a impune Rusiei costuri și mai dure pentru acțiunile sale”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Astăzi, Statele Unite anunță următoarele acțiuni:

- Sancțiuni totale asupra celei mai mari instituții financiare din Rusia, Sberbank, și a celei mai mari bănci private din Rusia, Alfa Bank - „Această acțiune va îngheța oricare dintre activele Sberbank și Alfa Bank care ating sistemul financiar al SUA și va interzice persoanelor din SUA să facă afaceri cu aceștia. Sberbank deține aproape o treime din activele sectorului bancar rusesc și este critic legată de economia rusă. Alfa Bank este cea mai mare instituție financiară privată a Rusiei și a patra cea mai mare instituție financiară din Rusia”.

- Interzicerea investițiilor noi în Federația Rusă - „Președintele american, Joe Biden, va semna un nou Ordin executiv (E.O.) care include o interdicție a noilor investiții în Rusia pentru cetățenii americani oriunde se află aceștia, ceea ce va izola și mai mult Rusia de economia globală. Această acțiune se bazează pe decizia luată de peste 600 de companii multinaționale de a părăsi Rusia. Exodul sectorului privat include producători, companii energetice, mari comercianți cu amănuntul, instituții financiare, precum și alți furnizori de servicii precum firme de avocatură și consultanță. E.O. de astăzi va asigura slăbirea durabilă a competitivității globale a Federației Ruse”.

- Sancțiuni de blocare completă asupra întreprinderilor de stat majore din Rusia - „Acest lucru va interzice oricărei persoane din SUA să tranzacționeze cu aceste entități și va îngheța oricare dintre activele acestora supuse jurisdicției SUA, dăunând astfel capacității Kremlinului de a folosi aceste entități de care depinde pentru a-și activa și finanța războiul în Ucraina. Departamentul de Trezorerie al SUA va anunța mâine lista acestor entități”.

- Sancțiuni de blocare totală pentru elitele rusești și a membrilor familiilor acestora, inclusiv sancțiuni asupra copiilor adulți ai președintelui Vladimir Putin, soției și fiicei ministrului de externe Serghei Lavrov și membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv fostul președinte și prim-ministru al Rusiei, Dmitri Medvedev, și prim-ministrul Mihail Mișustin - „Acești indivizi s-au îmbogățit în detrimentul poporului rus. Unii dintre ei sunt responsabili pentru acordarea sprijinului necesar pentru a susține războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Această acțiune îi îndepărtează de sistemul financiar al SUA și îngheață toate activele pe care le dețin în Statele Unite”.

- Trezoreria SUA a interzis Rusiei să-și plătească datoriile cu fonduri aflate sub jurisdicția SUA - „Sancțiunile nu împiedică plățile pentru datoria suverană a Rusiei în acest moment, cu condiția ca Rusia să folosească fonduri în afara jurisdicției SUA. Cu toate acestea, Rusia este un paria financiar global – și va trebui acum să aleagă între a-și epuiza fondurile disponibile pentru a plăti datoria sau catastrofă economică”.

- Angajamentul de a sprijini sectoarele esențiale ale activităților umanitare - „Pe măsură ce SUA impune sancțiuni și a alte măsuri economice din ce în ce mai dure împotriva Rusiei pentru războiul brutal împotriva Ucrainei, ne reiterăm angajamentul de a scuti activitățile umanitare esențiale și activitățile conexe de care beneficiază poporul rus și oamenii din întreaga lume: asigurarea disponibilității produselor alimentare de bază și a mărfurilor agricole, protejarea accesului la medicamente și dispozitive medicale; accesul la serviciile de telecomunicații care să susțină fluxul de informații și accesul la internet, care oferă perspective informaționale externe poporului rus. Aceste activități nu sunt ținta eforturilor noastre, iar companiile americane și occidentale pot continua să opereze în aceste sectoare în Rusia. Atunci când este necesar, departamentele și agențiile relevante vor emite scutiri și derogări corespunzătoare pentru a se asigura că această activitate nu este perturbată”.

Tot miercuri, Uniunea Europeană a propus cel de-al 5-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Printre noile sancțiuni sunt interdicția importului de cărbune rusesc, excluderea din piețele financiare a unei mari bănci, dar și interzicerea navelor rusești în porturile UE. Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de Consiliul UE (format din miniștrii statelor membre) pentru a intra în vigoare.

În cea de-a 42-a zi de război în Ucraina, lucrurile escaladează atât militar cât și diplomatic. Marți, țările UE au expulzat în masă aproape 200 de diplomați ruși din motive de „securitate” și au anunțat, în coordonare cu Statele Unite și G7, un nou val de sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova, la rândul său, neagă orice implicare în crimele de război comise în Bucha și alte orașe din suburbiile Kievului.

Tot marți, ONU a actualizat bilanțul copiilor uciși în Ucraina de la începutul războiului, 165, și numărul refugiaților ucraineni, care a depășit 4,2 milioane.

Potrivit NATO, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev și nordul Ucrainei pentru a se reînarma, pentru a primi întăriri, pentru că au suferit multe pierderi, pentru a lansa un nouă ofensivă în regiunea Donbas.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie și 5 aprilie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media