Șeful SBU, detalii despre reținerea cumătrului lui Putin: Victor Medvedciuk urma să fie evacuat din Ucraina la Moscova, prin regiunea transnistreană, de către FSB-ul rusesc

13 aprilie 2022, 20:23 Externe 285
Viktor Medvedciuk.  Sursa: Zelenskiy official/Telegram

FSB-ul Federației Ruse urma să-l evacueze pe politicianul pro-rus și cumătrul lui Vladimir Putin, Victor Medvedciuk, din Ucraina la Moscova, prin regiunea transnistreană. Angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei l-au reținut pe Medvedciuk la ieșirea din Kiev, a declarat șeful SBU Ivan Bakanov.

Oficialul ucrainean menționat că operațiunea de reținere a oligarhului ucrainean, suspectat de înaltă trădare de patrie, a durat aproximativ o lună.

„Serviciile speciale ruse și-au organizat propria operațiune pentru a-l transporta Medvedciuk în Transnistria, iar mai apoi la Moscova. În implementarea acesteia au fost implicați chiar reprezentanți ai lumii criminale și oamenii ai legii corupți”, a spus șeful serviciului special ucrainean.

Totodată, Bakanov a punctat că serviciul special rus a încercat să mascheze planul de evacuare a lui Medvedciuk - a scurs informații false, a încercat să organizeze rute „false” pentru a orienta forțele de securitate ucrainene pe un drum greșit.

„De fapt, Medvedciuk, sub pretextul unui APU militar și însoțit de colegi, ar fi trebuit să fie dus la granița cu Ucraina. De acolo, urma să fie transportat cu barca în așa-numita „Republica Moldovenească Nistreană”, unde deja îl aștepta grupul de evacuare al forțelor speciale FSB. Trebuia să-l trimită pe Medvedciuk la Moscova. Dar datorită SBU, acest plan nu a putut fi implementat!”, a subliniat oficialul ucrainean.

Ivan Bakanov a mai adăugat că reținerea lui Victor Medvedciuk dă un semnal fiecărui trădător al Ucrainei că „nimeni nu va scăpa de pedeapsă, iar SBU va face tot posibilul”.


Amintim că deputatul Victor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlament înainte de a fi interzis în luna martie, a fost reținut de SBU în seara de 12 aprilie. Acesta, cunoscut drept cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, este suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale.

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

Al 12-a cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin și este naşul uneia dintre fiicele sale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media