VIDEO/ Președinta Sandu, după ședința CSS privind situația din Ucraina: Suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de refugiați ucraineni

24 februarie 2022, 10:00 Politică 432
Maia Sandu, președinta R. Moldova.  Sursa: Replica Media

Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul țării în legătură cu situația din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința CSS convocată în legătură cu operațiunea militară din Ucraina lansată de Federația Rusă. În acest context, șefa statului a menționat că astăzi va fi convocată și ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. Totodată, președinta a mai spus că R. Moldova este pregătită să acomodeze câteva zeci de mii de refugiați ucraineni.

„ În această dimineață Rusia a lansat atacuri militare asupra țării vecine Ucraina încălcând flagrant normele dreptului internațional. Comunitatea internațională este unanimă în urma acestui act de război. Am convocat CSS pentru a analiza situația creeată. Am stabilit că Guvernul Republicii Moldova va cere Parlamentului instaurarea stării de urgență pe întreg teritoriul țării în legătură cu situația din Ucraina”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a menționat că astăzi va fi convocată și ședința Comisiei pentru Situații Excepționale „pentru a întreprinde un șir de acțiuni necesare pentru a putea face față provocărilor umanitare”.

„Am dispus intensificarea eforturilor de patrulare ale subdiviziunilor MAI pentru a preveni eventuale provocări. Toate deciziile vor fi comunicat suplimentar publicului. Solicit tuturor cetățenilor care se află in Ucraina să se întoarcă acasă. Toate punctele de trecere a frontierei sunt deschise.

Mai multe curse cu destinația Ucraina au aterizat astăzi la Chișinău. Vom avea grijă de acești oameni. La punctele de trecere a frontierei cu Ucraina se atestă o creștere a fluxului de tranzit, instituțiile noastre instalează centre de triere. Vom ajuta oamenii care au nevoie de sprijinul nostru. În acest moment, suntem pregătiți să acomodăm câteva zeci de mii de oameni. În același timp, guvernul este în contact permanent cu organizațiile internaționale și avem pregătite mai multe scenarii în cazul în care vom avea un flux mai mare de refugiați.

Monitorizăm atent evoluția situației din țară și din regiune. Suntem în contact cu autoritățile din statele vecine și cu alți parteneri externi.
Rugămintea către cetățeni este să fim cu toții înțelegători și pregătiți să ne ajutăm unii pe ceilalți. Fac un apel către autoritățile administrației publice locale să fie disponibile și la datorie, și să conlucreze cu autoritățile centrale, la nevoie.

Toate instituțiile statului sunt în stare de alertă, funcționează un centru de gestionare a crizei. Prioritatea noastră este în continuare siguranța oamenilor.”, a declarat Sandu.


Președintele rus Vladimir Putin a avut un discurs joi dimineață, în jur de ora 5.30 (4.30 ora României) prin care a anunțat o operațiune militară specială în Donbas. Imediat după anunțul său, mai multe explozii au început să se audă în orașele ucrainene Kiev, Harkov sau Odesa, precum și în estul țării. Operațiunea militară a Rusiei este una complexă, cu atacuri de artilerie, aeriene și de pe mare.

La scurt timp, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a anunțat introducerea Legii Marțiale și a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate al țării.

IMPORTANT: În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina din această noapte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europe (MAEIE) solicită cetățenilor Republicii Moldova să nu se deplaseze în țara vecină, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat.

IMPORTANT!!!
E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media