Curtea de la Haga cere Rusiei să îşi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina

16 martie 2022, 18:51 Ucraina 382
Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.  Sursa: news.ro

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, anunță ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Șeful diplomației de la Kiev a menționat că decizia Curții de la Haga este exact ceea ce a cerut Ucraina și că este un „act de dreptate” pentru poporul ucrainean.

„La solicitarea Ucrainei, Curtea Internațională de Justiție a ONU a ordonat Federației Ruse să înceteze imediat operațiunile militare în Ucraina. De asemenea, Curtea a dispus oprirea oricărui avans al Forțelor Armate ale Federației Ruse și al forțelor sale neregulate pe teritoriul Ucrainei. Este exact ceea ce a cerut Ucraina. Am primit tot ce am cerut.

De ce este important:

- s-a afirmat la cel mai înalt nivel legal faptul invaziei Rusiei și s-a stabilit ca agresiunea nejustificată a Rusiei să înceteze;

- Curtea nu a găsit nicio dovadă cu privire la acuzațiile Rusiei de genocid în Ucraina;

- 13 judecători au susținut decizia, doar doi au fost împotrivă (Rusia și China), acesta este un rezultat puternic care adaugă greutate deciziei;

- decizia Curții este obligatorie din punct de vedere juridic în conformitate cu dreptul internațional;

- decizia va fi punctul de plecare pentru alte evaluări juridice și politice ale agresiunii ruse.

Ucraina a câștigat aici și cere Rusiei să respecte imediat ordinul Curții și să oprească agresiunea.

Responsabilitatea juridică internațională necesită timp și cazul va continua acum, dar responsabilitatea Rusiei este inevitabilă.

În ultima etapă a cauzei se va rezolva problema reparațiilor. Nu am nicio îndoială că vom câștiga și aici, iar până la urmă și Rusia va plăti cu bani.

Decizia de astăzi este un act de dreptate pentru poporul ucrainean”, se arată în mesajul șefului diplomației ucrainene.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a salutat ordinul Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care cere Rusiei să înceteze războiul din Ucraina. „Ucraina a obținut o victorie deplină în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție. CIJ a ordonat oprirea imediată a invaziei.

Ordinul este obligatoriu în conformitate cu dreptul internațional. Rusia trebuie să se conformeze imediat. Ignorarea ordinului va izola și mai mult Rusia”, a transmis preşedintele Zelenski.

Astăzi, 16 martie, este a 21-a zi de când trupele Federației Ruse au invadat Ucraina. Urmăriți aici LIVE TEXTUL Replica Media despre evenimentele care se petrec în țara vecină.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie și 15 martie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media