Curtea de Apel din SUA dă câștig de cauză S.A. „Moldovagaz”, în dosarul unei datorii de peste 32 de milioane USD pentru furnizarea gazelor naturale

24 iunie 2021, 13:10 Economie 204
Moldovagaz.  Sursa: moldovagaz.md

Curtea de Apel din SUA a celei de a 2-a circumscripții (New York) a casat hotărârea Tribunalului Districtual din New York din 1 noiembrie 2019 privind restabilirea prescripției pentru recunoașterea și executarea hotărârii arbitrale pe baza cererii de chemare în judecată din partea „Gater Assets Limited” împotriva SA „Moldovagaz” și a Republicii Moldova. Asta însemană că distribuitorul moldovenesc de gaze este pe cale să scape de o datorie de 32,5 milioane de dolari SUA, veche de peste 20 de ani.

Potrivit serviciului relații publice al SA „Moldovagaz”, suma totală a creanței indicate în dosar s-a cifrat la 32,5 milioane USD, dintre care 9,86 milioane USD reprezintă̆ datoria de bază pentru gazele naturale furnizate în 1998 companiei SA „Gazsnabtranzit” (succesorul legal fiind SA „Moldovagaz”), iar 22,64 milioane este penalitatea, calculată începând cu anul 2000, cu o rată de 6,375% pe an.

Potrivit textului deciziei Curții de Apel, Guvernul Republicii Moldova nu exercită un control extins asupra SA „Moldovagaz” și nici nu abuzează̆ de structura corporativă a întreprinderii. Mai mult, în document se subliniază̆ faptul că SA „Moldovagaz” este o entitate juridică independentă cu drepturi depline. Astfel, SA „Moldovagaz” și-a confirmat „statutul de independență juridică”.

„Gater Assets Limited” a primit drepturile de creanță de la „Lloyds Underwriters” în 2012, care a reasigurat un contract de furnizare a gazelor naturale pentru „Gazsnabtranzit” în 1998. Prima hotărâre de recunoaștere a deciziei de recuperare a datoriei principale a fost emisă de Tribunalul Districtual din New York în iulie 2000, și prin hotărârea Camerei de Apel a celei de a 2-a circumscripții din 22 iunie curent nu poate fi pusă în aplicare.

Interesele SA „Moldovagaz” au fost reprezentate de firma de avocatură americană „MoloLamken LLP”, precum și de avocatul moldovean, Serghei Covali, selectați pe baza unui concurs internațional deschis.

Interesele Guvernului Republicii Moldova au fost reprezentate de compania juridică „Steptoe & Johnson LLP” și de avocatul moldovean Andrei Bivol.

Din numele SA „Moldovagaz”, coordonarea procedurilor legale a fost efectuată de către consilierul președintelui consiliului de administrație al companiei, Dumitru Melnic.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media