Rusia a naționalizat activele Renault. Sobianin: „Vor fi produse mașini Moskvici, în prima etapă cu ardere internă, în viitor - electrice”

16 mai 2022, 11:08 Auto 255
Renault, Moscova.  Sursa: TASS

Activele rusești ale Grupului Renault vor fi transferate în proprietatea statului a Federației Ruse, după cum se arată într-un comunicat al Ministerului Industriei și Comerțului din Rusia.

Ministerul Industriei și Comerțului de la Moscova precizează că 100 % din acțiunile întreprinderii Renault Rusia au trecut către guvernul de la Moscova. Anterior se presupunea că Renault va păstra opțiunea de a-și răscumpăra acțiunile în termen de cinci până la șase ani, dar acest lucru nu a fost menționat în declarația Ministerului Industriei și Comerțului. În ceea ce privește acțiunile rămase ale AvtoVAZ, Rostec le va păstra.

„Au fost semnate acorduri privind transferul activelor rusești ale Grupului Renault către Federația Rusă. Acordurile semnate prevăd transferul acțiunilor Renault Rusia către orașul Moscova și AvtoVAZ, aflat în subordinea Ministerului Industriei și Comerțului al Rusiei”, se arată în comunicat. Astfel, Rusia își va păstra capacitatea de a gestiona AvtoVAZ, iar întreprinderile vor continua să lucreze sub sancțiuni, a declarat Denis Manturov, șeful Ministerului Rusiei Industriei și Comerțului. AvtoVAZ va ​​efectua, de asemenea, service-ul vehiculelor Renault.

Mai mult, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a menționat că la această uzină se va relua producerea mașinilor Moskvici.

„KAMAZ va ​​deveni principalul partener tehnologic al reînvierii Uzinei de Automobile din Moscova Moskvici. În prima etapă, se va organiza producția de mașini clasice cu motor cu ardere internă, iar în viitor - mașini electrice. În plus, împreună cu KAMAZ și Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia, lucrăm la localizarea producției unui număr maxim de componente auto în Rusia”, a declarat Sobianin.

Uzina Renault din Moscova se numea anterior AZLK și producea mașini Moskvici. Concernul francez a început să-și producă mașinile la AZLK din 1998. Fabrica redenumită în Avtoframos a aparținut Renault și administrației capitalei ruse, dar în 2012 compania franceză a cumpărat complet fabrica și a devenit unic proprietar.

Renault își încheie activitatea în Rusia

Consiliul de Administrație al Grupului Renault a anunțat astăzi, 16 mai, că a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor de vânzare a 100% din acțiunile Grupului Renault din Renault Rusia către entitatea orașului Moscova și participația sa de 67,69% din AVTOVAZ către NAMI (Institutul Central de Cercetare și Dezvoltare Automobile și Motoare).

„Astăzi, am luat o decizie dificilă, dar necesară. Facem o alegere responsabilă față de cei 45.000 de angajați ai noștri din Rusia, păstrând în același timp performanța Grupului și capacitatea noastră de a reveni în țară în viitor, într-un context diferit. Sunt încrezător în capacitatea Grupului Renault de a-și accelera în continuare transformarea și de a-și depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat Luca de Meo, CEO Renault Group.

La 23 martie 2022, producătorul francez de mașini Renault a anunțat printr-un comunicat că își suspendă operațiunile în Rusia.

Anterior, fabrica anunțase despre suspendarea a unor operațiuni la fabricile sale de asamblare de mașini din Rusia din cauza blocajelor logistice care au apărut urmare a lipsei necesare de piese, scrie TechCrunch+.

Renault este prezentă în Rusia prin pachetul majoritar de 67,7% din compania rusă AVTOVAZ, cunoscută pentru marca Lada.

Producătorul francez de automobile reprezintă aproape 40% din producția de vehicule a Rusiei, potrivit firmei de cercetare IHS Markit.

Rusia este a doua piață ca mărime a Grupului Renault, după Franța.Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media