Fără paradă militară și focuri de artificii de Ziua Victoriei, în stânga Nistrului. Măsurile instituite în contextul codului roșu de amenințare teroristă

26 aprilie 2022, 13:03 Politică 138
Paradă de 9 mai în regiunea transnistreană.  Sursa: newsmaker.md

Parada militară de 9 mai dedicată Zilei Victoriei a fost amânată în regiunea tranistreană, după ce pe teritoriul din stânga Nistrului a fost instituit pe un termen de 15 zile codul roșu de amenințare teroristă, scrie novostipmr.com.

„Fiecare locuitor al republicii va putea onora în mod privat memoria participanților căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei și îi va felicita pe cei vii. Vor avea loc ceremonii de depunere de flori la monumentele și mormintele apărătorilor. Orașul va fi împodobite simbolic pentru sărbătoare, se vor pregăti programe tematice concertistice”, scrie sursa citată.

Focul de artificii, de asmenea, a fost anulat, pentru a nu speria locuitorii.

Totodată, în contextul intituirii codului roșu de amenințare teroristă, instituțiile de învățământ din Tirapol au fost transferate la învățământ la distanță până la sfârșitul anului universitar.

De asmenea, așa-zisele autorități de la Tiraspol vor amenaja așa-zise puncte de control, iar vehiculele care intră pe teritoriul din stânga Nistrului vor fi controlate în mod mai riguros.

Așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate din regiunea transnistreană, condus de autoproclamatul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat cod roșu de amenințare teroristă pe teritoriul din stânga Nistrului.

Două explozii au avut loc în această dimineață în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații.

Potrivit așa-zisului minster de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. La fața locului au fost trimise serviciile de urgență și Poliția Grigoriopol, care a izolat teritoriul centrului de radio și televiziune „Maiak”. Începând cu ora 9 dimineața s-a aflat că cele două antene erau nefuncționale. Nu au fost înregistrate victime.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite.

Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale.

Totodată, SIS a venit cu o reacție după ultimele evenimente. SIS susține că monitorizează și informează în timp real beneficiarii de informații, inclusiv asupra opțiunilor de politici în legătură cu situația în perpetuă schimbare. În același timp, instituția anunță că și-a intensificat eforturile de culegere de informații relevante pentru prevenirea acțiunilor ce pot afecta climatul de siguranță al Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituțiile naționale de forță și ocrotire a normelor de drept.

Mai mult, SIS îndeamnă societatea la calm și la abținerea de la distribuirea informațiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură și război.

Având în vedere complexitatea situației create, SIS contează pe responsabilitatea și gândirea critică a cetățenilor Republicii Moldova.
Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media