LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 130. Borell a discutat cu ministrul ucrainean de externe / Autoritățile ucrainene neagă afirmațiile Moscovei conform cărora orașul Lisiceansk se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse: „Bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”

3 iulie 2022, 15:49 Ucraina 313
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în a 130-a zi de apărare împotriva armatei rusești. O serie de explozii au izbucnit în orașul rusesc Belgorod, care au fost soldate cu decesul a trei persoane.

Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei se află în centrul revendicărilor atât de către forțele ruse, cât și de cele ucrainene, care spun că dețin controlul. Rușii însă, ar fi aproape să pună mâna pe oraș. Dacă Lysychansk va cădea, întreaga regiune Lugansk – care împreună cu Donețk alcătuiește regiunea estică Donbas – ar putea intra sub controlul Rusiei, marcând o victorie strategică pentru Vladimir Putin.

Totodată, potrivit ultimelor date ale procurorilor ucraineni, 344 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina.

UPDATE 17.45. Șeful diplomației europene a discutat cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai G20, prilej cu care oficialul european l-a asigurat pe oficialul ucrainean de sprijinul UE.

„Am discuat cu Dmytro Kuleba înainte de reuniunea G20 în cadrul căreia vom reafirma sprijinul ferm al UE pentru Ucraina, vom aborda impactul crizei alimentare globale cauzate de invazia rusă și vom solicita deblocarea urgentă a porturilor din Marea Neagră de către Rusia”, a scris Înaltul Reprezentat pe contul de Twitter.
UPDATE 17.00. Forțele de ocupație ale Rusiei au efectuat un bombardament masiv asupra orașului Slaviansk, regiunea Donețk, cu lansatoare de rachete. Atacul s-a soldat cu mai mulți morți și răniți.
UPDATE 16.25. Preşedintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a declarat că reconstrucţia Ucrainei va fi „cel mai mare proiect economic în Europa” şi va pune noi baze pentru o Ucraină „sigură şi modernă”, relatează duminică EFE.

În discursul său din noaptea de sâmbătă spre duminică, preluat de agenţia locală Unian, Zelenski s-a referit la Conferinţa privind Reconstrucţia Ucrainei, care începe luni la Lugano (Elveţia), ca la „un mare eveniment internaţional” dedicat reconstrucţiei ţării „în sensul larg al cuvântului”.

„Nu trebuie să ne limităm la reconstrucţia a tot ceea ce au distrus ocupanţii, ci trebuie să creăm o nouă bază pentru viaţa noastră, pentru o Ucraină sigură, modernă, comodă şi fără restricţii. Pentru aceasta avem nevoie de investiţii uriaşe: miliarde, noi tehnologii, bune practici, noi instituţii şi, desigur, reforme”, a subliniat Zelenskiy, potrivit Agerpres.


UPDATE 15.30. Un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării a negat afirmațiile Moscovei conform cărora orașul Lysychansk din sud se află sub „controlul deplin” al forțelor ruse.

Vorbind pentru BBC, Yuriy Sak a recunoscut, însă, că situația din zonă era „foarte intensă de ceva vreme”, forțele ruse atacând „non-stop”.

Chiar dacă rușii au anunțat că acum controlează întreaga regiune Lugansk, Sak spune că o cădere a Luganskului nu înseamnă că bătălia pentru Donbas ș-a încheiat.

Oficialul de la Kiev susține că există „alte orașe mari în zona Donbas, în special în regiunea Donețk”, care sunt sub controlul forțelor armate ucrainene.

„Acestea sunt orașe care în ultimele două zile au ținta unor atacuri puternice cu rachete și a bombardamentelor (...) dar bătălia pentru Donbas nu s-a încheiat încă”, a spus el.

Sak adaugă că Ucraina se bazează pe sprijinul aliaților săi occidentali și va primi în cele din urmă suficient „care ne va permite să ne eliberăm pământurile”.


UPDATE 14.55. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat duminică că forțele Kremlinului controlează întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei după ce au capturat orașul cheie Lysychansk, inima luptelor intense din ultima perioadă.

„Serghei Șoigu l-a informat pe comandantul șef al Forțelor Armate Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, despre eliberarea Republicii Populare Lugansk”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării, citat de AFP.

Forțele ruse și aliații lor separatiști au preluat „controlul complet asupra Lysychansk și a altor orașe din apropiere, dintre care cele mai notabile sunt Belogorovka, Novodrujesk, Maloriazantsevo și Belaya Gora”, se mai arată în comunicat.


UPDATE 13.40. Premierul australian Anthony Albanese a venit în Ucraina și a vizitat regiunea Kiev.

Împreună cu delegația a vizitat Bucha, Gostomel și Irpen.

Este prima călătorie a lui Anthony Albanese în Ucraina. Kuleba a menționat că premierul a fost șocat de ceea ce a văzut: case civile distruse, urme de mine, aeroportul Antonova distrus.

„Australia sprijină Ucraina şi susţine o pedeapsă echitabilă pentru crimele comise aici”, a spus Anthony Albanese.
UPDATE 13.00. Autoritățile de ocupație instalate de Moscova în Herson după ocuparea regiunii pregătesc un referendum pentru aderarea la Federația Rusă și foarte probabil că vor frauda votul pentru a obține rezultatul dorit, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de duminică dimineață.

Ultimele informații ale serviciilor secrete militare britanice:

 • Oficialii susținuți de Rusia au afirmat că vor organiza un referendum privind aderarea regiunii Herson la Federația Rusă până în toamna anului 2022. Este probabil ca Rusia să acorde prioritate unui vot pseudo-constituțional în încercarea de a-și legitima controlul asupra regiunii.

 • La 28 iunie 2022, Ihor Kolykhaiev, primarul ales al orașului Herson, a fost arestat, foarte probabil în încercarea de a suprima opoziția față de ocupație.
 • Cu toate acestea, rezistența armată și pașnică pe scară largă continuă în zonele ocupate.

 • Herson este regiunea care a fost adusă sub noua ocupație rusă în modul cel mai cuprinzător după luna februarie.

 • Găsirea unei soluții constituționale pentru ocupație este probabil un obiectiv politic prioritar pentru Rusia. Este foarte probabil ca aceasta să fie pregătită să fraudeze votul pentru a obține un rezultat acceptabil.

UPDATE 12.50. În majoritatea regiunilor din Ucraina, noaptea de 3 iulie a trecut pașnic, dar forțele de ocupație ruse au continuat să bombardeze o serie de regiuni, care s-au soldat cu victime civile.

Acest lucru se precizează în rezumatul administrațiilor regionale din dimineața zilei de 3 iulie, transmite Centrul pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională.

Regiunea Luhansk: ocupanții ru;i s-au focusat în orașul Lisiceansk. În această direcție, rușii și-au mobilizat probabil toate forțele. Orașul a fost atacat cu brutalitate. Ocupanții suferă pierderi semnificative, dar avansează cu încăpăţânare. Ei continuă să distrugă așezările.

Zolotarivka și Bilogorivka au intrat sub focul inamicului. Lângă Bilogorivka, apărătorii ucraineni au respins un atac inamic.

Regiunea Donețk: rușii au bombardat Sloviansk, Dobropillya și o serie de alte așezări. Trei civili au fost uciși, șase persoane au fost rănite.

Regiunea Harkiv: dimineața, ocupanții au lovit una dintre infrastructura critică în Harkiv. Anterior, nu au fost victime. Inamicul a atacat și gospodăriile private din districtul Novobavar. O femeie de 54 de ani a fost rănită.

Regiunea Herson: au avut loc explozii și bombardamente în districtele Berislavsky și Kakhovsky. Ocupanții folosesc toate tipurile posibile de arme.

În Herson, rezistența nu scade. Pe străzi apar tot mai multe inscripții patriotice, imagini și îndemnuri la victorie.

Regiunea Mykolaiv: ocupanții au bombardat comunitățile Berezneguvatska, Pervomaiska și Shirokivska, precum și satele de-a lungul liniei de contact. Inamicul continuă să distrugă clădirile rezidențiale. O persoană a murit.


UPDATE 12.25. Preşedintele nerecunoscut Aleksandr Lukaşenko a ameninţat sâmbătă cu represalii militare împotriva oricui ar ataca Belarusul, în contextul tensiunile ridicate, generate de războiul din ţara vecină, Ucraina, transmite duminică dpa și Agerpres.

Într-un discurs pronunţat în ajunul Zilei Independenţei, preşedintele Lukaşenko a spus că a ordonat forţelor sale armate să vizeze „centrele de decizie” din capitalele occidentale în cazul unui atac asupra Belarusului, adăugând.


UPDATE 11.20. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie și până în dimineața zilei de 3 iulie, Rusia a pierdut aproximativ 35.970 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, dintre care 100 în ultimele 24 de ore, sunt ultimele date prezentate de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pierderi estimate ale ocupanților ruși până astăzi:

 • tancuri - 1.584 (+2);
 • vehicule blindate de luptă - 3.744 (+7);
 • sisteme de artilerie - 801 (+1);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 246;
 • echipamente de apărare aeriană - 105;
 • aeronave - 217 (+1);
 • elicoptere - 187 (+1);
 • echipamente auto și autocisterne - 2.618 (+7);
 • nave, bărci - 15;
 • drone de nivel operațional și tactic - 654 (+1);
 • echipamente speciale - 43;
 • rachete de croazieră - 144 (+2).

UPDATE 10.42. Statul Major general al armatei ucrainene a recunoscut că trupele ruse au făcut progrese în oraşul Lisiceansk, din estul Ucrainei, relatează dpa și Agerpres.

„În regiunea Doneţk, ocupanţii se concentrează pe consolidarea poziţiilor lor în oraşele Lisiceansk şi Verhoniokamianka”, a transmis duminică Statul Major general ucrainean.

Liderul ucrainean al administraţiei militare din Lugansk, Serhii Gaidai, a confirmat pe canalul său de Telegram că trupele ruse „au făcut o breşă în districtul Lisiceansk”.

Nu este clar dacă unităţi ale armatei ucrainene au mai rămas în oraş, notează dpa.

Separatiştii proruşi au anunţat încă de sâmbătă capturarea oraşului Lisiceansk, în timp ce Kievul a afirmat că oraşul de importanţă strategică se află în continuare sub controlul său.

Lisiceansk ar fi ultimul mare oraş controlat de ucraineni din regiunea Lugansk, după căderea oraşului Severodoneţk.

De când Rusia a invadat pe 24 februarie, susținând că vrea să „demilitarizeze” și să „deznazifice” Ucraina după ce s-a apropiat de NATO, mii de civili și combatanți au fost uciși sau răniți, în timp ce cel puțin 12 milioane de oameni au fugit din casele lor.


UPDATE 09.50. Zelenskiy „În multe orașe există acum un sentiment de relaxare, dar războiul nu s-a încheiat, cruzimea lui crește pe alocuri și nu poate fi uitat. Prin urmare, ajutați armata, ajutați voluntarii, ajutați pe toți cei care au rămas singuri în acest moment.

Răspândiți adevărul despre război și despre crimele ocupanților. Oricât de greu ne este astăzi, trebuie să ne amintim că va fi mâine. Și mâine ar trebui să aducă beneficii maxime Ucrainei – toată lumea ar trebui să facă absolut tot ce este posibil pentru asta”.UPDATE 09.20. 344 de copii au murit în urma agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, iar 986 au fost răniți.

Aceste cifre nu sunt definitive, deoarece se lucrează în desfășurare pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate.

Cei mai afectați copii au fost în Regiunea Donețk - 342, Oblastul Harkov - 185, Oblastul Kiev - 116, oblastul Cernihiv - 68, oblastul Lugansk - 61, oblastul Mykolaiv - 53, oblastul Herson - 52, oblastul Zaporizhia - 31.


UPDATE 09.10. Orașul Lisiceansk din estul Ucrainei se află în centrul revendicărilor atât de către forțele ruse, cât și de cele ucrainene, care spun că dețin controlul, scrie BBC.

Rușii ar fi aproape să pună mâna pe Lisiceansk, ultimul bastion ucrainean din regiunea Lugansk. Dacă Lysychansk va cădea, întreaga regiune Lugansk – care împreună cu Donețk alcătuiește regiunea estică Donbas – ar putea intra sub controlul Rusiei, marcând o victorie strategică pentru Vladimir Putin.

Ucraina spune că forțele sale rezistă bombardamente rusești intense asupra orașului și insistă că localitatea nu a fost ocupată de ruși.

Pe de altă parte însă, separatiștii susținuți de ruși spun că au intrat cu succes în oraș și au ajuns în centrul acestuia. Mass-media rusă a arătat videoclipuri cu forțele separatiste sau ruse care ar defila pe străzi.


UPDATE 09.05. În orașul ocupat temporar Melitopol, regiunea Zaporizhzhia, s-au auzit și explozii noaptea și dimineața. Mass-media locală ucraineană „RIA Melitopol” scrie despre un „atac masiv” asupra aerodromului militar în care se află ocupanții ruși.UPDATE 09.00. În orașul rus Belgorod, situat în apropierea graniței dintre Federația Rusă și Ucraina, s-au auzit noaptea mai multe explozii. Guvernatorul regiunii, Veaheslav Gladkov, a confirmat „seria de zgomote puternice” din Belgorod.

„Se clarifică motivele pentru ceea ce s-a întâmplat, probabil că apărarea antiaeriană a fost activată”, a scris el.

Ulterior, Gladkov a anunțat trei morți, patru răniți, distrugerea parțială a 11 blocuri și 39 de clădiri private (5 dintre ele complet).

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie și 2 iulie.

IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media